Ένα συνέδριο αφιερωμένο στον αείμνηστο Κ. Καστρή (VIDEO-ΦΩΤΟ)

Της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος

Πέμπτη, 14 Ιούνιος 2018 15:57 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ένα συνέδριο αφιερωμένο στον αείμνηστο Κ. Καστρή (VIDEO-ΦΩΤΟ)

Mε μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 8/6 σε ξενοδοχείο στο Μαυροβούνι Γυθείου, το 22ο Συνέδριο της Ένωσης Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος.

Η διοργάνωση ήταν αφιερωμένη στον αείμνηστο διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γυθείου, Πύραρχο Κωνσταντίνο Καστρή, ο οποίος έπεσε στο καθήκον, κατά τη διάρκεια κατάσβεσης δασικής πυρκαγιάς, τη Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011 στο Βαθύ Γυθείου.

Η αυλαία του συνεδρίου άνοιξε με την εισήγηση του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης κ. Ιωάννη Σταμούλη.

 Στην τοποθέτησή του, ο υποδιοικητής της ΠΥ Γυθείου κ. Κωνσταντίνος Γραφάκος,  αναφέρθηκε στον Πύραρχο Κωνσταντίνο Καστρή, για τον οποίο με έκδηλη συγκίνηση, είπε: «Ο Πύραρχος Κωνσταντίνος Καστρής, ο σύγχρονος ήρωας της Μάνης, προστέθηκε στον μελανό κατάλογο των πεσόντων αλλά ταυτόχρονα στο πάνθεο των ηρώων Πυροσβεστών Λακωνίας μετά τον Αντιπύραρχο Ηλία Γκάτσο και τον Εποχικό Πυροσβέστη Κωνσταντίνο Δούνια.

Μιας και ο δρόμος, σας έφερε  στο Γύθειο τιμήστε αυτό τον ήρωα με λίγες δάφνες στο μνημείο του στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Γυθείου. Ψιθυρίστε ψάλλοντας το “αιωνία η μνήμη”.

Οι πράξεις του δείχνουν πως για εκείνον τίποτα δεν άξιζε περισσότερο από την εκτέλεση της αποστολής του, ούτε η ίδια του η ζωή. Ας θυμόμαστε για πάντα τον ήρωα Πύραρχο Κωνσταντίνο Καστρή».

Η σύζυγος του αείμνηστου, Κωνσταντίνου Καστρή, κ. Δήμητρα Δημακόγιαννη έλαβε τιμητική διάκριση για ήρωα πυροσβέστη, αναφέροντας με βαθιά συγκίνηση: «Είναι τιμή και μεγάλη ευθύνη η τιμητική αυτή διάκριση στο όνομα του συζύγου μου και σας ευχαριστώ προσωπικά αλλά και  η ευρύτερη οικογένεια Καστρή-Δημακόγιαννη. Ευχαριστώ εσάς αλλά ευχαριστώ και εκείνον που μου εμπιστεύτηκε μια δεκαετία της ζωής του να συμπορευτώ μ’ έναν ήρωα σ’ αυτό τον πλανήτη. Να είστε πάντα δυνατοί γιατί το καθήκον μας, σας καλεί πάντα και εκείνος από ψηλά θα χαίρετε να σας βλέπει».

Το «παρών» έδωσε και αδελφός του εκλιπόντα διοικητή της ΠΥ Γυθείου, Νικόλαος, ο οποίος αφού έλαβε τιμητική διάκριση για τον αδελφό του, μίλησε για την μέγιστη αγάπη που ο Κ. Καστρής είχε για το Πυροσβεστικό Σώμα και με θυσίες βελτίωσε την Πυροσβεστική Υπηρεσία Γυθείου.

Στη συνέχεια χαιρετισμό απηύθυναν ο πανοσιολογιώτατος πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητρόπολης Μάνης, π. Συμεών Λαμπρινάκος, ο βουλευτής Λακωνίας κ. Σταύρος Αραχωβίτης, ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, ο κ. Νίκος Κουφός, ως εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, ο κ. Μιχαήλ, ως εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος και ο κ. Ανθόπουλος ως εκπρόσωπος των «Ανεξαρτήτων Ελλήνων».

Μετά το πέρας των χαιρετισμών ακολούθησαν τοποθετήσεις από προέδρους διαφόρων ενώσεων σχετικά με μείζονα θέματα του οργανισμού τους κ.ά.

 Δηλώσεις Αραχωβίτη
Στη δήλωσή του ο βουλευτής Στ. Αραχωβίτης σημείωσε τα εξής: «Είναι ιδιαίτερα συγκινητικό ότι το συνέδριο είναι αφιερωμένο στην μνήμη του Κώστα Καστρή. Εκείνη η μοιραία μέρα του Αυγούστου του 2011 μάς έχει σημαδέψει όλους. Και εγώ έχω και προσωπικούς λόγους γι΄ αυτό! Ας είναι Αιωνία η μνήμη του.

Τα τελευταία 3 χρόνια έχουν γίνει ουσιαστικά βήματα στην πυροπροστασία της χώρας, τόσο σε έμψυχο δυναμικό, όσο και σε υλικοτεχνική υποδομή:
- Κατά αρχάς με την ορθολογικοποίηση του προϋπολογισμού και τον έλεγχο της σπάταλης, δεν παρατηρούνται πλέον σκανδαλώδη φαινόμενα, όπως αυτό των μισθώσεων αεροσκαφών για 12 μήνες το χρόνο, και για την περίοδο δηλαδή που δεν είχαμε φωτιές στην επικράτεια! Επίσης, ολοκληρώνεται η εξόφληση των προμηθευτών του 2016, ενώ είναι σε εξέλιξη διαγωνισμοί για προμήθειες μέσων ατομικής προστασίας (στολές, αρβύλες, κλπ).
- Με τον εκσυγχρονισμό των εναέριων μέσων, που είναι απαραίτητα για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των πυρκαγιών και την ασφάλεια των πιλότων. Φέτος το καλοκαίρι, θα έχουμε περισσότερα εναέρια μέσα, περισσότερα από πέρσυ. Πιο συγκεκριμένα:

Για φέτος, έχουν εξασφαλιστεί 9 μισθωμένα εναέρια μέσα μεσαίου τύπου, αντί για 7 που ήταν πέρσι, και 4 βαρέος τύπου έναντι τριών πέρσι.
Από φέτος θα χρησιμοποιηθούν επίσης τρία ιδιόκτητα ελικόπτερα τύπου Β-Κ και με χρήση κάδου, που μέχρι τώρα χρησιμοποιούνταν μόνο για επιτήρηση και εναέριο συντονισμό δασικών πυρκαγιών. Επιπλέον ενισχύονται από φέτος, με ένα ακόμη τεμάχιο, οι κάδοι για τα Σινούκ.

Τέλος, στη μάχη της δασοπυρόσβεσης θα πέσουν και φέτος το καλοκαίρι τα δύο super puma που υπάρχουν στη διάθεση του Π.Σ.
- Μονιμοποιήθηκαν στο Πυροσβεστικό Σώμα 2.183 πυροσβέστες οι οποίοι υπηρετούσαν ως πενταετούς θητείας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης και εντάσσονται πλέον στο μόνιμο προσωπικό.
- Επίσης, με τροπολογία που υπερψηφίστηκε στη Βουλή τον Απρίλιο, ανανεώνεται η θητεία 1.500 πυροσβεστών εποχικής απασχόλησης για δύο έτη και με εξάμηνες συμβάσεις -αντί των πεντάμηνων οι οποίες ίσχυαν μέχρι σήμερα.

Εσείς έχετε μια ιδιαίτερη ευθύνη. Πρώτη φροντίδα σας θα πρέπει να είναι η προστασία της ζωής και της σωματικής σας ακεραιότητας. Της δικής σας, των συναδέλφων σας, καθώς και των πολιτών που σάς έχουν ανάγκη. Έπονται οι περιουσίες και το περιβάλλον, γιατί όλα αυτά ξαναγίνονται. Η ανθρώπινη ζωή όμως όχι!

Ας μην θρηνήσουμε άλλα θύματα ποτέ ξανά! Καλή αντιπυρική περίοδο».


Ρεπορτάζ: Ελένη Τζανετάκου
Video-φωτο: MANI NEWS

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα