Η επιμονή τους «γέννησε» το 8ο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Σπάρτης! (ΦΩΤΟ)

Η γενναία απόφαση του τότε διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φ. Πολίτη

Παρασκευή, 15 Ιούνιος 2018 15:25 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Η επιμονή τους «γέννησε» το 8ο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Σπάρτης! (ΦΩΤΟ)

Ήταν πριν από οκτώ περίπου χρόνια, το 2010, όταν το 8ο Νηπιαγωγείο Σπάρτης λειτουργούσε ως ολοήμερο μόνο στα… χαρτιά, αν και στην πινακίδα των εγκαταστάσεων  του  (σσ στον χώρο του 5ου Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης), υπήρχε ήδη ο χαρακτηρισμός «ολοήμερο».

Για άγνωστους λόγους, από το 2008 περίπου, όταν και αποφασίστηκε η λειτουργία του 8ου  Νηπιαγωγείου ως ολοήμερο, η μονάδα δεν είχε λειτουργήσει υπό το παραπάνω καθεστώς έως και το 2010. Τότε, όμως, όπως αποδείχθηκε ήταν μια κομβική χρονική στιγμή για τις μετέπειτα εξελίξεις. Εκείνη τη χρονιά(σσ 2010), δύο εργαζόμενοι γονείς, ο Φώντας και η Γεωργία, πήραν την πρωτοβουλία και ζήτησαν από τη διεύθυνση του νηπιαγωγείου να ενημερωθούν αναφορικά με τους λόγους που το σχολείο δεν είχε ενταχθεί -στην πράξη- στον θεσμό του ολοήμερου νηπιαγωγείου. Επισημαίνεται ότι το ζεύγος είχε συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά που έπρεπε να προσκομιστούν για εγγραφή του παιδιού τους στο 8ο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο. Όμως, σε αρχικό στάδιο, το αίτημα των δύο παραπάνω γονέων δεν βρήκε ανταπόκριση, ενώ το παράδοξο -σύμφωνα με τους ίδιους- είναι ότι δεν είχε γίνει καμία άλλη αίτηση για λειτουργία του Ολοήμερου Νηπιαγωγείου.

Οι γονείς δεν απογοητεύτηκαν, τουναντίον προχώρησαν σε μία κίνηση που αποδείχθηκε καθοριστικής σημασίας. Απευθύνθηκαν στον τότε διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας, κ. Φώτη Πολίτη, ο οποίος και αποφάσισε να συγκαλέσει σύσκεψη γονέων για το συγκεκριμένο θέμα στον χώρο του 8ου Νηπιαγωγείου. Παρουσία του ιδίου του κ. Πολίτη, μετά από συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων, αλλά και λόγω του αυξημένου αριθμού γονέων που συμμετείχαν στη σύσκεψη, ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης έλαβε τη μεγάλη απόφαση. Είναι χαρακτηριστική η φράση του: «Παίρνω την ευθύνη να λειτουργήσει το ολοήμερο νηπιαγωγείου, ακόμα και για ένα παιδί, αρκεί να πληρούνται όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις…» Αυτή ήταν η απαρχή της διαδρομής του 8ου Ολοήμερου Νηπιαγωγείου. Ο κ. Πολίτης έκανε πράξη τα λεγόμενά του και από το σχολικό έτος 2010-2011 η μονάδα λειτουργεί έως σήμερα στις εγκαταστάσεις του 5ου Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης με τον αριθμό των φοιτούντων μαθητών να ανέρχεται το πρώτο έτος σε δέκα και το τελευταίο (2017-2018) σε δώδεκα.

Μάλιστα, οι… διαθέσεις της τύχης -προϊόντος του χρόνου- έφεραν τον κ. Φώτη Πολίτη στον τόπο όπου όλα ξεκίνησαν για τη λειτουργία του 8ου Ολοήμερου Νηπιαγωγείου. Ο πρώην διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας υπηρετεί τον τελευταίο χρόνο ως διευθυντής του 5ου Δημοτικού Σχολείου, στις εγκαταστάσεις του οποίου λειτουργεί και το 8ο Νηπιαγωγείο.

Η λειτουργία του 8ου Ολοήμερου Νηπιαγωγείου, ως απαίτηση του κοινωνικού συνόλου, ήταν το αποτέλεσμα των προσπαθειών και ενεργειών απλών ανθρώπων: Του Φώτη Πολίτη, του μαθητή Μανώλη και των εκπαιδευτικών Παναγιώτας και Ζακελίν. Πρόκειται για τους αφανείς -μέχρι σήμερα- πρωτεργάτες αυτής της πρωτοβουλίας που σήμερα εξυπηρετεί τις ανάγκες και στηρίζει την καθημερινότητα των εργαζομένων γονέων.

Ο «Λακωνικός Τύπος» εξασφάλισε φωτογραφίες, μέσα από τις οποίες οι δικαιωμένοι γονείς, Φώντας και Γεωργία, μετά από οκτώ ολόκληρα χρόνια φοίτησης του γιου τους (δύο στο προνήπιο-νηπιαγωγείο και έξι στο δημοτικό), εκφράζουν τις ευχαριστίες τους προς  όλους τους συντελεστές της λειτουργίας του 8ου Ολοήμερου Νηπιαγωγείου Σπάρτης. Σήμερα ο γιος τους Μανώλης, αποχαιρετά το 5ο Δημοτικό Σχολείο (και το Ολοήμερο Νηπιαγωγείο), γεμάτος συναισθήματα αγάπης και ευγνωμοσύνη για τους ανθρώπους που τον στήριξαν σε αυτή την οκτάχρονη πορεία του, ενώ και ο ίδιος αισθάνεται ότι έβαλε το δικό του «λιθαράκι» στην πραγμάτωση του παραπάνω εκπαιδευτικού στόχου. Με τη σειρά τους, οι γονείς του νιώθουν ότι μαζί με τον γιο τους επιτέλεσαν μια πράξη αλληλεγγύης και προσφοράς για την τοπική κοινωνία. Αυτή είναι η επιβράβευση για τους ανθρώπους που εργάστηκαν και -κυρίως- επέμειναν για το κοινό καλό του τόπου…

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti