Κύκλωμα χορήγησης «μαϊμού» διπλωμάτων με «πλοκάμια» και στη Λακωνία!

Mayfair_Club

Στην υπόθεση φέρεται να εμπλέκεται σχολή οδηγών που εδρεύει στο νότιο τμήμα του νομού

Πέμπτη, 21 Ιούνιος 2018 14:12 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Κύκλωμα χορήγησης «μαϊμού» διπλωμάτων με «πλοκάμια» και στη Λακωνία!

Κύκλωμα που είχε στήσει «επιχείρηση» χορήγησης πλαστών αδειών οδήγησης, με δράση σε διάφορες περιοχές της χώρας -μεταξύ των οποίων και η Λακωνία- αποκάλυψε έρευνα των «αδιάφθορων» της ΕΛΑΣ.

Όπως γράφει η «Καθημερινή», η αστυνομική επιχείρηση ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 14/6 με τη σύλληψη 15 μελών της σπείρας σε Φθιώτιδα, Λακωνία, Τρίκαλα και Καρδίτσα. Ως «εγκέφαλος» του εγκληματικού δικτύου φέρεται ένας ιδιοκτήτης σχολής οδηγών στη Λαμία, ενώ διώξεις αντιμετωπίζουν και τέσσερις επίορκοι υπάλληλοι Διευθύνσεων Μεταφορών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του «Λακωνικού Τύπου», στην υπόθεση φέρεται να αναμιγνύεται και σχολή οδηγών που εδρεύει στη νότια Λακωνία, με την έρευνα να έχει αναλάβει κλιμάκιο της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, που για τον σκοπό αυτό μετέβη στην εν λόγω περιοχή.

Η δράση του κυκλώματος
και η εξάρθρωση από την ΕΛΑΣ
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, η δράση του εγκληματικού δικτύου προσδιορίζεται χρονικά από τις αρχές του 2015, ενώ εντοπίζεται σε διάφορες πόλεις της Στερεάς Ελλάδας, της Θεσσαλίας και της Πελοποννήσου.

Το εγκληματικά δίκτυο, το οποίο είχαν συγκροτήσει δυο από τους συλληφθέντες και συγκεκριμένα ένας ιδιοκτήτης σχολής οδηγών και ιδιοκτήτης εταιρείας ταχυμεταφορών, ειδικευόταν συστηματικά:
- στην έκδοση αδειών οδήγησης χωρίς παράσταση του υποψήφιου οδηγού στις προβλεπόμενες εξετάσεις,
- στη χρήση τεχνικών μέσων (κάμερα, μικρόφωνο κ.α.) κατά τη θεωρητική εξέταση των υποψηφίων οδηγών και στη παροχή συνδρομής υπαλλήλων κατά τη θεωρητική ή πρακτική εξέταση και
- στη μετατροπή πλαστών αδειών οδήγησης, προερχόμενων από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε νόμιμες ελληνικές.

Για την επίτευξη των σκοπών της οργάνωσης λειτουργούσαν, σε πόλεις της Θεσσαλίας και της Πελοποννήσου, τρεις ομοειδείς εγκληματικές ομάδες, που απαρτίζονταν από ιδιοκτήτες σχολών οδηγών και υπάλληλους οικείων Υπηρεσιών Μεταφορών και Επικοινωνιών, οι όποιοι ακλουθούσαν την ίδια μεθοδολογία δράσης, υπό τον κεντρικό συντονισμό και την καθοδήγηση του «αρχηγού». Πιο αναλυτικά ο «αρχηγός» προωθούσε υποψήφιους οδηγούς στους συγκεκριμένους ιδιόκτητες σχολών οδηγών, οι όποιοι αναλάμβαναν να διεκπεραιώσουν την «επιτυχή» εξέταση των υποψήφιων.

Για την εμπλοκή τους στις υποομάδες αυτές συνελήφθησαν δύο  ιδιοκτήτες σχολών οδηγών στην Θεσσαλία και τρείς ιδιοκτήτες σχολών στην Πελοπόννησο, όπου επιπλέον συνελήφθη υπάλληλος οικείας Υπηρεσίας Μεταφορών και Επικοινωνιών καθώς και αλλοδαπός, ο οποίος κατήρτιζε πλαστές άδειες παραμονής και βεβαιώσεις ΑΦΜ, τις οποίες παρέδιδε στους παραπάνω συλληφθέντες ιδιοκτήτες σχολών οδηγών της  Πελοποννήσου.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα τα μέλη του εγκληματικού δικτύου, τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι και σήμερα εμπλέκονται στη χορήγηση αδειών οδήγησης σε περισσότερα από 157 άτομα, έναντι αμοιβής από 1.500 έως 2.500 ευρώ, έκαστη, αναλόγως την κατηγορία του διπλώματος, ενώ εντοπίστηκαν ροές χρημάτων προς τα μέλη του κυκλώματος που αγγίζουν τις 230.000 ευρώ.

Από τις έρευνες σε οικίες και οχήματα των συλληφθέντων, καθώς και στην κατοχή τους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 141.996 ευρώ, 16.241 δολάρια ΗΠΑ, 1.400 yuan Κίνας, 50 πέσος Μεξικού, 27 λίρες Αγγλίας, συσκευές κινητής τηλεφωνίας, ακουστικά τύπου «ψείρας» και πλήθος ιδιόχειρων σημειώσεων. Σύμφωνα με την «Καθημερινή», σε ορισμένες περιπτώσεις τα μέλη της σπείρας υποδείκνυαν -πάντοτε έναντι αμοιβής- στους υποψηφίους οδηγούς, μέσω ασύρματων ακουστικών, bluetooth κ.ά., τις σωστές απαντήσεις στις εξετάσεις για τα σήματα.

Σε βάρος των παραπάνω σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα  -κατά περίπτωση- αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της πλαστογραφίας, της πλαστογραφίας πιστοποιητικών, της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης, των ψευδών ιατρικών πιστοποιήσεων, της ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας και της ψεύδους βεβαίωσης και νόθευσης, κατά συναυτουργία και συρροή.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα Πρωτοδικών. Η έρευνα, με τη συνδρομή του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ), θα επεκταθεί και σε προηγούμενα έτη, προκειμένου να προσδιοριστεί όλο το εύρος της παράνομης δραστηριότητας του συγκεκριμένου εγκληματικού δικτύου.

Οι ανώνυμες καταγγελίες
και η αρχή του τέλους
Όπως γράφει η «Καθημερινή», η έρευνα ξεκίνησε μετά από ανώνυμες καταγγελίες από περιφερειακές υπηρεσίες της ΕΛΑΣ προς τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων. Τον Μάρτιο του 2018 εστάλη στους «αδιάφθορους» ανώνυμη επιστολή που ανέφερε τα ακόλουθα: «Σχολή οδηγών που εδρεύει στη Λαμία εφοδιάζει με διπλώματα οδήγησης πολίτες-υποψήφιους οδηγούς, οι οποίοι δεν μπορούν να επιτύχουν στη θεωρητική εξέταση (σήματα) λόγω παντελούς σχεδόν έλλειψης γραμματικών γνώσεων, όπως οι τσιγγάνοι και οι αλλοδαποί, οι οποίοι δεν προσέρχονται και δεν συμμετέχουν καν στις εξετάσεις και κατ’ επέκταση δεν γνωρίζουν στο ελάχιστο τα σήματα και γενικά τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Το χρηματικό αντάλλαγμα που δίνει ο κάθε υποψήφιος κυμαίνεται από 1.500 έως 1.800 ευρώ κατά μέσον όρο».

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», ανάλογες καταγγελίες  είχαν φτάσει νωρίτερα και στην Εισαγγελία της Λαμίας, στο ΣΔΟΕ και στο Υπουργείο Μεταφορών, ενώ οι αστυνομικές υπηρεσίες Ημαθίας και Καστοριάς είχαν ενημερώσει την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων ότι Ρομά έστελναν χρήματα στη Λαμία για την «αγορά» διπλωμάτων οδήγησης, χωρίς να παίρνουν μέρος σε εξετάσεις. Ακολούθησε άρση απορρήτου στα κινητά τηλέφωνα των υπόπτων και αποκαλύφθηκαν η διάρθρωση, η ιεραρχία και η μεθοδολογία δράσης του δικτύου. 

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών