Κέρδισε το στοίχημα η 15η «Γιορτή Ελιάς και Λαδιού»! (ΦΩΤΟ)

Θετικά σχόλια απέσπασε η πενθήμερη διοργάνωση που στέφθηκε με επιτυχία - Περισσότεροι από 20.000 πολίτες επισκέφτηκαν την έκθεση λακωνικών προϊόντων

Παρασκευή, 10 Αύγουστος 2018 13:37 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Κέρδισε το στοίχημα η 15η «Γιορτή Ελιάς και Λαδιού»! (ΦΩΤΟ)

Αφήνοντας άριστες εντυπώσεις και αποτελώντας προάγγελο για τις μελλοντικές διοργανώσεις ολοκληρώθηκε η 15η «Γιορτή Ελιάς και Λαδιού», που για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε στη Σελλασία και στην πόλη της Σπάρτης, από τις 2 έως 6 Αυγούστου 2018, με πλήθος κόσμου να συμμετέχει στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

Ένας θεσμός, που εδώ και 15 χρόνια μοναδικό σκοπό έχει την ανάδειξη, την προβολή και την προώθηση του λακωνικού ελαιολάδου και ελιάς αλλά και όλων των προϊόντων της λακωνικής γης, την πολιτιστική, οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής, τη διάδοση της υψηλής διατροφικής αξίας μέσω προβολής παραδοσιακών συνταγών και την τόνωση και την ολοκληρωμένη ανάπτυξη της υπαίθρου. Επίσης, αποσκοπεί στην ενημέρωση παραγωγών για νέους τρόπους καλλιέργειας και νέα προγράμματα και τέλος στην προτροπή  για απασχόληση των κατοίκων με οτιδήποτε συνδέεται με την τοπική παράδοση και τα αγροτικά προϊόντα του τόπου. Ένας θεσμός που με τα χρόνια ωρίμασε, εξελίχθηκε, καθιερώθηκε και τώρα ανανεώθηκε και αναβαθμίστηκε, ώστε να παραμείνει αναλλοίωτη η αξία της και να διατηρηθεί αμείωτο το ενδιαφέρον των πολιτών.

Το «παρών» στιες εκδηλώσεις της Γιορτής έδωσε ο δήμαρχος Σπάρτης Ευάγγελος Βαλιώτης και άλλοι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και φορέων.

Η έναρξη των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε στη Σελλασία, στις 2 Αυγούστου, με το δάσκαλο μελισσοκομίας κ. Σταμάτη Σίνη να παρουσιάζει στο κοινό την «κοινωνία των μελισσών», ενώ ακολούθησε συναυλία του Μανώλη Λιδάκη που «ταξίδεψε» το ακροατήριο με παλιές και νέες μουσικές επιτυχίες του. Όλοι όσοι παρευρέθηκαν είχαν την ευκαιρία να γευτούν λουκουμάδες με λακωνικό λάδι και μέλι.

Την Παρασκευή 3 Αυγούστου, η Γιορτή Ελιάς και Λαδιού έκανε την πρώτη της εμφάνιση στην πόλη της Σπάρτης με την πραγματοποίηση των εγκαινίων της έκθεσης στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο εκδηλώσεων επί της Κων/νου Παλαιολόγου, στην «Πλατεία Γευσιγνωσίας», τον Παλαιστικό Σύλλογο Σπάρτης να μυεί το κοινό στη χρήση του ελαιόλαδου στην αρχαία παλαίστρα μέσω επιδείξεων παλαιστικών αθλημάτων, και τη Χορευτική Ομάδα Θεραπνών, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σπάρτης «Χοροδρόμοι» και τη Χορευτική Ομάδα «Βίβασης» να παρουσιάζουν ένα μοναδικό θέαμα, χορεύοντας υπό τους ήχους παραδοσιακών τραγουδιών.

Για τους καταναλωτές και επισκέπτες του Δήμου Σπάρτης, η έκθεση λακωνικών προϊόντων στη Σπάρτη αποτέλεσε μία εξαιρετική ευκαιρία να γνωρίσουν τα τοπικά προϊόντα, τη λακωνική γαστρονομία, τη λαϊκή τέχνη και χειροτεχνία, τα αγροτικά προϊόντα, τον αναβαθμισμένο γεωργικό εξοπλισμό, και να γευτούν πλούσια εδέσματα από τοπικούς παραγωγούς και επιχειρήσεις. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, την έκθεση επισκέφτηκαν πάνω από 20.000 πολίτες κατά το τριήμερο διεξαγωγής της.

Το Σάββατο 4 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε και η «Λευκή Νύχτα» από τον Εμπορικό Σύλλογο Σπάρτης. Στα πλαίσια της γιορτής οργανώθηκαν διαδραστικές εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους φίλους(δραστηριότητες για παιδιά με θέμα «Το ελαιόλαδο στην παραδοσιακή διατροφή στο διάβα του χρόνου», επίδειξη μαγειρικής, θέατρο Σκιών: «Ο Καραγκιόζης master chef», επίδειξη παλαιστικών αγωνισμάτων) δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε χιλιάδες κόσμο να επισκεφθεί τα περίπτερα της έκθεσης, τα καταστήματα της Σπάρτης και να συμμετέχουν σε κάθε είδους δραστηριότητα.

Η έκθεση στη Σπάρτη έκλεισε τις πύλες της, την Κυριακή 5 Αυγούστου. Οι επισκέπτες με αμείωτο ενδιαφέρον συμμετείχαν στις τελευταίες εκδηλώσεις (προβολή ταινίας «Επιστροφή στη Βουργουνδία», επίδειξη μαγειρικής), που πραγματοποιήθηκαν στον χώρο της έκθεσης και στον προαύλιο χώρο του 2ου Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης.

Τη Δευτέρα 6 Αυγούστου οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν στη Σελλασία με  βραβεύσεις επαγγελματιών και του Εμπορικού Συλλόγου και με τη συναυλία του Σπύρου Κουτσοβασίλη και της Γιώτας Αποστολάκου, που μας θύμισαν μουσικές επιτυχίες του Γιώργου Νταλάρα και της Βίκυς Μοσχολιού. Σε όλους τους επισκέπτες μοιράστηκαν διαφόρων ειδών εδέσματα.
Αξίζει να αναφερθεί ότι όλες οι δραστηριότητες για τους πολίτες και επισκέπτες του Δήμου Σπάρτης ήταν δωρεάν.

Με ανακοίνωσή του ο Δήμος Σπάρτης ευχαριστεί «όλους όσοι συμμετείχαν στη δημιουργία του νέου αυτού εγχειρήματος, στην ανανέωση της 15ης Γιορτής Ελιάς και Λαδιού, την Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας, την ΠΕΔ Πελοποννήσου, την Αναπτυξιακή Εταιρεία «Πελοπόννησος», τον Εμπορικό Σύλλογο Σπάρτης, την Α.Μ.Κ.Ε. «Γιορτή Ελιάς και Λαδιού», τη Λέσχη Φωτογραφίας Σπάρτης, που μας παρουσίασε μοναδικά έργα με θέμα «Η ελιά και το ελαιόλαδο στη ζωή μας», τους χορηγούς, τους φορείς, τους συλλόγους και τους παραγωγούς.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ και στους επισκέπτες της Γιορτής, που στήριξαν και ενίσχυσαν την προσπάθεια αυτή, τους εθελοντές, τους εργαζόμενους του Δήμου για την πολύτιμη βοήθεια και συμβολή τους και την οργανωτική επιτροπή για την ουσιαστική δουλειά της.

Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για του χρόνου με ακόμα περισσότερες εκπλήξεις και εκδηλώσεις».

Ευχαριστήριο του Εμπορικού
Συλλόγου Σπάρτης
Ο Εμπορικός Σύλλογος Σπάρτης ευχαριστεί «όλους όσοι στήριξαν την πρότασή του για την διοργάνωση της έκθεσης « Γιορτή Ελιάς & Λαδιού » στην πόλη μας όπως το Δήμο Σπάρτης, το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού την ΜΚΟ Γιορτή Ελιάς & Λαδιού, τους συναδέλφους εμπόρους για τις χορηγίες τους τα ΜΜΕ και όλο τον κόσμο που αγκάλιασε αυτή την προσπάθεια με την επισκεψιμότητα να φτάνει σε πρωτοφανή επίπεδα για την πόλη μας.

 Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε αυτή η γιορτή όσο γίνεται περισσότερο, και να γίνει σημείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή. Πρόθεσή μας είναι να στηρίξουμε όλες τις καλές προσπάθειες για μια καλύτερη πόλη αρκεί να είναι κοστολογημένες και εφαρμόσιμες και να απορρέουν από δημοκρατικό διάλογο».

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα