Συμπληρώνεται ο ανατολικός άξονας: Παραδόθηκε το Φωκιανός-Κυπαρίσσι! (ΦΩΤΟ-VIDEO)

alte_peloponnese

Εγκαινιάστηκε το σπουδαίο οδικό έργο - Τατούλης: «Το έργο θα αποτελέσει σημείο αναφοράς και την αιχμή του δόρατος για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής

Δευτέρα, 03 Σεπτέμβριος 2018 18:23 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Συμπληρώνεται ο ανατολικός άξονας: Παραδόθηκε το Φωκιανός-Κυπαρίσσι! (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Ένα όνειρο ετών που δίνει «ανάσα» στους κατοίκους της ανατολικής Λακωνίας και Αρκαδίας, αλλά και τους επισκέπτες των δύο περιοχών, αποτελεί πραγματικότητα. Μετά από αρκετές καθυστερήσεις και αναβολές, ο περιβόητος δρόμος που συνδέει τον Φωκιανό Αρκαδίας με το Κυπαρίσσι Λακωνίας και αποτελεί τμήμα του ανατολικού άξονα Πελοποννήσου, παραδόθηκε στην κυκλοφορία! «Το μεγάλο έργο του δρόμου Φωκιανός – Κυπαρίσσι θα αποτελέσει σημείο αναφοράς και την αιχμή του δόρατος για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής» τόνισε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά την τελετή εγκαινίων του δρόμου, την Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου, προσθέτοντας «αυτό ήταν το όραμά μας, αυτή ήταν η δέσμευσή μας στους πολίτες και αυτό κάναμε πράξη».

«Ήταν μια προσπάθεια πολλών χρόνων και ένα αίτημα πολλών δεκαετιών της τοπικής κοινωνίας» συνέχισε ο περιφερειάρχης και σημείωσε ιδιαίτερα ότι «πολλοί το είχαν τάξει στο παρελθόν, κόμματα, κυβερνήσεις, πολιτικοί, χωρίς ποτέ να το υλοποιήσουν. Χαίρομαι γιατί έγινε επί των ημερών μου, του δημάρχου Μονεμβασίας και του δημάρχου Νότιας Κυνουρίας και συνέδεσε το Φωκιανό με το Κυπαρίσσι, την Κυνουρία με το Ζάρακα».

Ο δρόμος είχε προϋπολογισμό 16 εκατομμυρίων ευρώ περίπου και η σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία ανήλθε στα 12 εκατομμύρια ευρώ. «Καταλαβαίνετε ότι σε δύσκολους καιρούς με τη χώρα σε κρίση εμείς μπορέσαμε και εξασφαλίσαμε τα αναγκαία χρήματα προκειμένου να υλοποιηθεί το έργο και να επιτευχθεί αυτός ο στόχος. Δεν το κάναμε απλώς και μόνο για λόγους υπόσχεσης, αλλά γιατί πιστεύουμε σε αυτό τον τόπο. Πιστεύουμε ότι ο Φωκιανός και το Κυπαρίσσι είναι δύο σημαντικοί προορισμοί που θα προάγουν καινούρια προϊόντα στον τουρισμό» ανέφερε επίσης ο κ. Τατούλης.

Για την Περιφέρεια Πελοποννήσου «ο Φωκιανός και το Κυπαρίσσι αποτελούν σημαντικούς προορισμούς, που θα υποδεχθούν και επενδύσεις και πολίτες που θέλουν να επισκέπτονται αυτή την πανέμορφη φύση», σύμφωνα με τον περιφερειάρχη.  

«Ήδη αυτή τη στιγμή το Λεωνίδιο βρίσκεται σε τροχιά εξαιρετικής εξέλιξης κάνοντας τον αναρριχητικό τουρισμό σημαντικό εργαλείο» δήλωσε ακόμη ο κ. Τατούλης και σημείωσε «ήδη οι δύο δήμοι βρίσκονται σε αγαστή συνεργασία προκειμένου ο αναρριχητικός τουρισμός να αναπτυχθεί και στο Κυπαρίσσι. Θεωρώ ότι αυτές οι δύο περιοχές μπορούν να κάνουν ένα δίκτυο αναρριχητικού τουρισμού με πλήρη σεζόν τουρισμό. Αυτή είναι η μεγάλη μας προσπάθεια».

Ο Π. Τατούλης ανέφερε επίσης ότι το έργο παρουσίασε πολλές δυσκολίες, όχι μόνο τεχνικές, αλλά και προσκόμματα από ανθρώπους που δεν είχαν καμία σχέση με τον τόπο. «Για να επιτύχεις ωστόσο την ολοκλήρωση ενός έργου χρειάζεται να έχεις το θάρρος, την τόλμη και την επιμονή. Αυτό κάναμε με τις δημοτικές αρχές και τους Δημάρχους Νότιας Κυνουρίας και Μονεβασίας, τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων και με όλους τους θεσμικούς φορείς της περιοχής».

Ο περιφερειάρχης επεσήμανε ιδιαίτερα τη συνεισφορά του αποβιώσαντος εκδότη της εφημερίδας «Κυνουρία», Ηλία Κουνιά, που είχε κάνει μεγάλο αγώνα εδώ και πολλές δεκαετίες για να γίνει ο δρόμος αυτός, και πρότεινε ο δρόμος από το Φωκιανό μέχρι τα όρια της Αρκαδίας να πάρει το όνομά του «δείχνοντας ότι δεν ξεχνάμε ποτέ αυτούς που σε δύσκολα χρόνια τόλμησαν, πάλεψαν και βοήθησαν προκειμένου τα μεγάλα μας έργα, τα μεγάλα μας οράματα να γίνονται πραγματικότητα. Είναι μια οφειλούμενη τιμή απέναντι σε έναν άνθρωπο που έχει κάνει πάρα πολλά για την Κυνουρία, ιδιαίτερα δε για την  Τσακωνιά».

Επιτυχία της Περιφέρειας
 η ανεύρεση νερού στο Φωκιανό
Επίσης, ο κ. Τατούλης ανακοίνωσε την επιτυχία της Περιφέρειας, η οποία χρηματοδότησε τη γεώτρηση για την ανεύρεση νερού στο Φωκιανό. « Ήδη αυτή τη στιγμή, μετά από την επιτυχημένη προσπάθεια για την ανεύρεση νερού, όπου φαίνεται ότι τα ελέη του Θεού είναι πλούσια, αντιμετωπίζουμε και το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης νερού στην περιοχή. Φαίνεται ότι οι ποσότητες του νερού είναι τεράστιες και θα αποτελέσουν ένα σημαντικό κριτήριο της ανάπτυξης της περιοχής, γιατί χωρίς νερό δεν υπάρχει ανάπτυξη».

Προχωρά η μελέτη
για τη σύνδεση Πούλιθρα – Φωκιανό
Ο Π. Τατούλης γνωστοποίησε, τέλος, ότι «σε συνεργασία με τον δήμαρχο Νότιας Κυνουρίας ήδη δώσαμε τη μελέτη του δρόμου Πούλιθρα – Φωκιανός, για να ικανοποιήσουμε ένα ακόμα αίτημα δεκαετιών των κατοίκων της περιοχής. Εκτιμώ ότι μέσα στον επόμενο χρόνο θα έχουμε ολοκληρώσει τη μελέτη αυτή. Βρήκαμε μια παλιά προμελέτη, η οποία θα αποτελέσει τον πυρήνα της μελέτης αυτής, προκειμένου να συνδεθεί ο Φωκιανός με το Κυπαρίσσι με τη μεγάλη πόλη της περιοχής, το Λεωνίδιο».

Στην τελετή εγκαινίων συμμετείχαν επίσης οι αντιπεριφερειάρχες Λακωνίας κ. Αδαμαντία Τζανετέα, Αρκαδίας κ. Ευάγγελος Γιαννακούρας, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης κ. Γεώργιος Ρουμελιώτης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Αρκαδίας και Λακωνίας, οι δήμαρχοι Νότιας Κυνουρίας κ. Χαράλαμπος Λυσίκατος και Μονεμβασίας κ. Ηρακλής Τριχείλης, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι και πλήθος πολιτών των δύο περιοχών.

Παρακολουθείστε παρακάτω video από την τελετή εγκαινίων του έργου και δείτε φωτογραφίεςΕνημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και 
όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος