193 χρόνια από το Ολοκαύτωμα στο Παλαιομονάστηρο Βρονταμά

Εκδηλώσεις από 14 έως 16/9

Παρασκευή, 14 Σεπτέμβριος 2018 14:31 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
193 χρόνια από το Ολοκαύτωμα στο Παλαιομονάστηρο Βρονταμά

Εκδηλώσεις μνήμης στο πλαίσιο της 193ης επετείου του Ολοκαυτώματος στη Μονή  Παλαιομονάστηρου στον Βρονταμά διοργανώνει και φέτος ο Δ. Ευρώτα στο διάστημα 14 έως 16 Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι το 1825, στη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης, τα στρατεύματα των Οθωμανών εξόντωσαν εκατοντάδες κατοίκους του Βρονταμά.


Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Παρασκευή 14/9
17:00: «8ος Δρόμος Θυσίας». Διαδρομή στη μνήμη των πεσόντων. Η εκκίνηση της διαδρομής θα γίνει από την κεντρική πλατεία της Τοπικής Κοινότητας Βρονταμά με κατάληξη στο μνημείο Παλαιομονάστηρο. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι πολίτες κάθε ηλικίας, αθλητές ή μη
19:00: Τέλεση εσπερινού στο μνημείο που έχει ανεγερθεί για τα θύματα του Παλαιομονάστηρου

Σάββατο 15/9
07:00: Χαιρετισμός της ημέρας με ταυτόχρονες κωδωνοκρουσίες όλων των εκκλησιών της ΤΚ Βρονταμά
08:30: Έπαρση της σημαίας στην κεντρική πλατεία Βρονταμά
09:30: Συγκέντρωση επισήμων στο χώρο της πλατείας της ΤΚ Βρονταμά
10:00: Επίσημη δοξολογία χοροστατούντος του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κκ Ευσταθίου στο Παλαιομονάστηρο Βρονταμά. Παράταξη στρατιωτικού αγήματος στην είσοδο του μνημείου
Μετά το τέλος της δοξολογίας ακολουθούν τα εξής:
-Επιμνημόσυνη δέηση
-Εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας
-Απαγγελία ποιήματος
-Κατάθεση στεφάνων
-Τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των ενδόξων νεκρών
-Εθνικός Ύμνος από μαθητές
-Επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Ελένης Στρατήγη

20:00: Μουσική εκδήλωση με ερμηνευτή τον Πάνο Μπούσαλη
Θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι με ορχήστρα του κ. Γιώργου Ανδριανάκη

Κυριακή 16/9 - Πνευματικό Κέντρο Σκάλας
17:30: Ημερίδα αφιερωμένη στη μαρτυρική θυσία των Βρονταμιτών
21:00: Επίσημο δείπνο προσκεκλημένων ημερίδας

Μήνυμα δημάρχου Ευρώτα
Σε μήνυμά του ο δήμαρχος Ευρώτα κ. Δήμος Βέρδος αναφέρει τα εξής: «Την 15η Σεπτεμβρίου κάθε έτους ο Δήμος Ευρώτα τιμά τους πεσόντες του Παλαιομονάστηρου του Βρονταμά, των οποίων το μήνυμα της τόλμης και της σύμπνοιας αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για εμάς να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και να αντιμετωπίζουμε επαρκώς τις αντιξοότητες και τα προβλήματα.

Η περηφάνια κι ο αγώνας για την ελευθερία των προγόνων μας όχι μόνο διαμορφώνουν ιστορική ταυτότητα για τον τόπο ετούτο αλλά επιπρόσθετα αποτελούν πολιτιστική κληρονομιά για εμάς, που πρέπει να προστατευθεί και να διαφυλαχθεί με κάθε μέσο και τρόπο.

Το παρόν και το μέλλον βρίσκεται στα χέρια μας κι οφείλουμε τουλάχιστον να είμαστε αντάξιοι των προγόνων μας.

Σας καλώ να τιμήσουμε το μεγαλείο της θυσίας των ηρώων του Παλαιομονάστηρου με σεβασμό και ταπεινότητα».

Η ιστορία του Ολοκαυτώματος

Γράφει ο Διαμαντής Φαρλέκας
Στις αρχές του Σεπτέµβρη 1825, ο Ιµπραήµ ξεκινά από την Τρίπολη για την Λακωνία. Η κάθοδός του σπέρνει τον τρόµο και τον πανικό σε όλους. Η ίδια τροµάρα κυριεύει και τους Βρονταµίτες όταν µαθαίνουν τον ερχοµό στο χωριό τους. Επικρατεί πανικός. Επιχειρούν να φύγουν, να σωθούν.

Όµως, µη θέλοντας να αποµακρυνθούν από τα όρια του χωριού τους βρίσκουν καταφύγιο στο Παλαιοµονάστηρο, ένα ναό αφιερωµένο στη θεοτόκο, στον Άγιο Νικόλαο και στο µεγαλοµάρτυρα Νικήτα, που από τις σπάνιες τοιχογραφίες του χρονολογείται στο 1201.

Σε αυτή τη δύσκολη στιγµή, ηγετικό ρόλο αναλαµβάνει ο παπα-∆ηµήτρης Παπαδηµητρίου, ο οποίος µαζί µε τον Βρονταµίτη οπλαρχηγό Γιάννη Καραµπά εµψυχώνουν και δίνουν θάρρος στους κατοίκους. Μαζί τους έχουν πάρει τα απαραίτητα για την επιβίωσή τους καθώς και όπλα της εποχής.

Φτάνοντας ο Ιµπραήµ στο Βρονταµά αντικρίζει ένα έρηµο χωριό. Λίγοι γέροι, ανήµποροι να µετακινηθούν αρνούνται να αποκαλύψουν το καταφύγιο. Ο θυµός του µεγάλος. Έφιπποι ανιχνευτές χτενίζουν όλη την περιοχή. Καταφέρνουν να εντοπίσουν κάποιους έγκλειστους που είχαν κατέβει στον κάµπο να µαζέψουν σταφύλια. Τους ακολουθούν και εντοπίζουν το οχυρό που είχαν καταφύγει περίπου 300 µε 400 Βρονταµίτες. Τα στρατεύµατα του Ιµπραήµ καταφθάνουν µπροστά σε ένα πραγµατικά δύσκολο οχυρό. Η κατάληψή του δεν φαίνεται εύκολη υπόθεση καθώς πρόκειται για ένα µοναστήρι αετοφωλιά, χωρίς καµία πρόσβαση. Ο Ιµπραήµ τους ζητά να παραδοθούν και να υπογράψουν προσκυνοχάρτια σε αντάλλαγµα της ελευθερίας τους. Οι Βρονταµίτες δια στόµατος παπα-∆ηµήτρη απαντούν: «Αίστε και σεις κι η πίστη σας παλιότουρκοι χαθείται. Οι Βρονταµίτες ζωντανοί, Τούρκους δε προσκυνάνε».

Η πολιορκία ξεκινά µε αλλεπάλληλες επιθέσεις. Οι Βρονταµίτες έχοντας πίστη στο Θεό και αγάπη για την πατρίδα αντιστέκονται σθεναρά. Μέσα στο µοναστήρι ακούγονται ύµνοι και ψαλµωδίες και αυτό µανιώνει περισσότερο τον Ιµπραήµ. Ένας στρατηγός του παρατηρεί πως ο βράχος που σκέπαζε το µοναστήρι, σε ένα του σηµείο, δεν είναι τόσο παχύς. Αµέσως δίνεται η εντολή να ανατιναχθεί το σηµείο αυτό µε φουρνέλα.

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti