Μήνυμα Βαλιώτη για Ημέρα Γενοκτονίας Ελλήνων Μ. Ασίας

alte_peloponnese

«Δεν ξεχνάμε αλλά υποκλινόμαστε στους Έλληνες της Μ. Ασίας»

Παρασκευή, 14 Σεπτέμβριος 2018 16:25 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Μήνυμα Βαλιώτη για Ημέρα Γενοκτονίας Ελλήνων Μ. Ασίας

Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας είναι η 14η Σεπτεμβρίου και ο δήμαρχος Σπάρτης, Ευ. Βαλιώτης, εξέδωσε το παρακάτω μήνυμα, αποτίοντας φόρο τιμής στα θύματα:

«Η 14η Σεπτεμβρίου είναι ημέρα μνήμης για την προσφυγιά, τις λεηλασίες, τις σφαγές και τις θυσίες.

Ημέρα υπενθύμισης των δραματικών γεγονότων, που βίωσε ο Μικρασιατικός Ελληνισμός και συγχρόνως ημέρα απόδοσης τιμής στους Έλληνες, οι οποίοι παρά τα όσα βίωσαν, επέδειξαν περίσσια ψυχική δύναμη.

96 χρόνια πέρασαν από τη Μικρασιατική καταστροφή…

96 χρόνια από τη γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος…

96 χρόνια ξεριζωμός από την αλησμόνητη «Μικρά Ασία»….

Ακόμα όμως και μετά από την απόλυτη καταστροφή, ο πολιτισμός που είχε αναπτυχθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια στα παράλια της Μικράς Ασίας, με τα έντονα χαρακτηριστικά και τα μοναδικά του στοιχεία μεταφέρθηκε από τους Μικρασιάτες  πρόσφυγες στα ελληνικά εδάφη αφήνοντας το στίγμα του στις τέχνες, τα γράμματα, τις επιστήμες, την επιχειρηματικότητα και στην πολιτιστική  κληρονομιά του τόπου.

Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας είναι χρέος ιστορικό και δίδαγμα γνώσης, πως τα έθνη και οι λαοί, που δε γνωρίζουν και δε μαθαίνουν από την ιστορία τους είναι καταδικασμένοι να ξαναζήσουν τέτοιες τραγικές σελίδες στην ιστορική τους πορεία.

Το πέρασμα του χρόνου δεν είναι ικανό να σβήσει τις μνήμες αλλά μόνο να ενισχύσει την ιστορική μας συνείδηση.

Δεν παραγράφουμε, δεν ξεχνάμε αλλά υποκλινόμαστε στους Έλληνες της Μικράς Ασίας, που έπεσαν θύματα της Τούρκικης αγριότητας και θηριωδίας, που θυσιάστηκαν στο βωμό των γεωπολιτικών συμφερόντων.

Παλεύουμε για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων από τη Διεθνή Κοινότητα και για την αφύπνιση της παγκόσμιας συνείδησης και εφαρμογής των οικουμενικών αρχών του δικαίου και της ηθικής.

Διατηρούμε ζωντανή την ιστορική γνώση και την παραδίδουμε αυθεντική και αναλλοίωτη στις επόμενες γενιές για να μας παραδειγματίζει και να μας εμπνέει με αξίες, αρχές και ιδανικά».

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή το πρωί, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις στον Μητροπολιτικό Ναό Σπάρτης (10:00 πμ) και το Κενοτάφιο του Λεωνίδα (10:45΄ πμ).

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος