Στην Κομισιόν η εγκατάσταση αιολικού πάρκου στα Κουλέντια Μονεμβασίας

ΕΑΣ Λακωνίας | ΟΣΔΕ 2019

Ερώτηση κατέθεσε ο ευρωβουλευτής Ν. Χουντής - Επιμένει στον αγώνα κατά των ανεμογεννητριών ο Σύλλογος «ΑΡΤΕΜΙΣ»

Πέμπτη, 20 Σεπτέμβριος 2018 14:44 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Στην Κομισιόν η εγκατάσταση αιολικού πάρκου στα Κουλέντια Μονεμβασίας

Μέχρι τις αίθουσες της Κομισιόν έφτασε το θέμα της εγκατάστασης αιολικού σταθμού στα Κουλέντια του Δήμου Μονεμβασίας, μετά από ερώτηση που κατέθεσε την περασμένη Τρίτη 18/9, ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ Νίκος Χουντής. Η εγκατάσταση του αιολικού προκαλεί εδώ και περίπου δύο δεκαετίες σφοδρές αντιδράσεις, τόσο από την τοπική κοινωνία, όσο και από τον Δήμο Μονεμβασίας. Παρ’ όλα αυτά, όπως επισημαίνουν αντιδρώντες πολίτες και φορείς «ήδη έχουν εγκατασταθεί δύο ανεμογεννήτριες κι αυτό ενώ εκκρεμούν δύο προσφυγές κατά του έργου στο ΣτΕ και μια αίτηση αναστολής εργασιών, ενώ μεγάλες ήταν οι κινητοποιήσεις της τοπικής κοινωνίας κατά της εγκατάστασης από τις αρχές Ιουνίου».

Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Χουντή έχει ως εξής:

«Πολίτες και κοινωνικοί φορείς του Δήμου Μονεμβασίας εκφράζουν την αντίθεσή τους στην εγκατάσταση αιολικού σταθμού, στα Κουλέντια Μονεμβάσιας.
Δεδομένου ότι:

Ενώ οι εργασίες συνεχίζονται εκκρεμεί η προσφυγή του Δήμου στο ΣτΕ. Η εγκατάσταση ΑΠΕ στη περιοχή θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, στην τοπική οικονομία, (τουρισμός, γεωργία, κτηνοτροφία).

Το ειδικό πλαίσιο ΑΠΕ αναφέρει ότι στον Δήμο Μονεμβάσιας, ως περιοχή με υψηλό δείκτη τουριστικής ανάπτυξης και με υψηλή ζήτηση αιολικών εγκαταστάσεων, θα πρέπει κατά προτεραιότητα να διερευνηθούν τα τοπικά χωροταξικά δεδομένα.

Στο αναθεωρημένο Περιφερειακό Πλαίσιο προτείνεται η χερσόνησος Μαλέα να χαρακτηρισθεί Τοπίο Διεθνούς Αξίας.

Η Μονεμβάσια προτείνεται για ένταξη στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Ο αιολικός σταθμός χωροθετείται κοντά σε χωριό που βρίσκεται σε διαδικασία να χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός.

Στο χώρο αυτό βρίσκονται σημαντικά βυζαντινά μνημεία και η Καστροπολιτεία της Μονεμβάσιας.

Η Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας, έχει γνωμοδοτήσει ότι στη περιοχή έχει εντοπισθεί-καταγραφεί μεγάλος αριθμός σπηλαίων με αρχαιολογικό ενδιαφέρον.

Η Επιτροπή έχει κινήσει διαδικασία επί παραβάσει, λόγω μη συμμόρφωσης της Ελλάδας με την κοινοτική νομοθεσία για τον σχεδιασμό - έκδοση αδειών κατασκευής ΑΠΕ.

Ερωτάται:
1. Με δεδομένα τα παραπάνω το εν λόγω έργο είναι σύννομο με την κοινοτική νομοθεσία;
2. Σε κάθε περίπτωση προϋποθέτει την ύπαρξη προηγούμενης διαβούλευσης   (Άαρχους);»

Με ανακοίνωσή του το ΔΣ του Συλλόγου «ΑΡΤΕΜΙΣ» ευχαριστεί θερμά τον ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας. κ. Νίκο Χουντή, «για τη στήριξη του αγώνα της τοπικής κοινωνίας εναντίον της εγκατάστασης αιολικών στα Κουλέντια και τη Χερσόνησο του Μαλέα εν γένει. Ευχόμαστε να βρεθούν "ευήκοα ώτα" στην Κομισιόν, η οποία, όπως και ο κ. Χουντής επισημαίνει, ήδη έχει κινήσει για την Ελλάδα διαδικασία επί παραβάσει, λόγω μη συμμόρφωσης της χώρας μας με την κοινοτική νομοθεσία όσον αφορά τον σχεδιασμό - έκδοση αδειών εγκατάστασης ΑΠΕ».

ΑΡΤΕΜΙΣ: «Θα συνεχίσουμε τον αγώνα
για τη χερσόνησο του Μαλέα»
Εν τω μεταξύ 15 ημέρες μετά την επεισοδιακή έναρξη του έργου εγκατάστασης αιολικού πάρκου στα Κουλέντια Μονεμβασίας (σσ 15/9/2018), όταν πολίτες που αντιδρούν στο έργο υποχρεώθηκαν να αποχωρήσουν από το σημείο, ο Σύλλογος «ΑΡΤΕΜΙΣ»-Περιβαλλοντικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Μονεμβασίας / Χερσονήσου Μαλέα εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία περιγράφει τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν εκείνη την ημέρα, ενώ εξαγγέλλει και τις επόμενες κινήσεις του. Μεταξύ άλλων τονίζει, ότι «η εγκατάσταση αιολικών γίνεται χωρίς τη συναίνεση των Δήμων και των τοπικών κοινωνιών, οι οποίες καλούνται να ζήσουν στον ζωτικό τους χώρο με τα αιολικά "εργοστάσια" πάνω από τα κεφάλια τους», προσθέτοντας ότι  «θα συνεχίσει τον αγώνα για την προστασία της Χερσονήσου του Μαλέα».

Αναλυτικά, αναφέρει τα εξής:  «Την Τετάρτη, 5 Σεπτεμβρίου, κάτοικοι του χωριού Κουλέντια του Δήμου Μονεμβασίας, στη Λακωνία, αλλά και κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, πραγματοποίησαν συγκέντρωση σε παρακείμενη της τοποθεσίας "Αλώνα" κοινόχρηση αγροτική οδό, εμποδίζοντας φορτηγά της εταιρείας WRE ΕΛΛΑΣ Α.Ε. να μεταφέρουν τις ανεμογεννήτριες στον χώρο εγκατάστασής τους ("Αλώνα"). Σημειώνουμε ότι η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών επιχειρείται μετά από έναν μακροχρόνιο νομικό αγώνα από τις αρχές της δεκαετίας του 2.000, κατά τον οποίον οι κάτοικοι έχουν κερδίσει δύο προσφυγές στον ΣτΕ κατά της εγκατάστασης των αιολικών, ενώ μία προσφυγή έχει κερδίσει η εταιρεία. Επίσης, σημειώνουμε ότι εκκρεμεί η εκδίκαση των Οκτώβριο δύο προσφυγών εναντίον της εγκατάστασης των αιολικών στα Κουλέντια, η μία του Δήμου Μονεμβασίας και η δεύτερη 211 κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

Ο κόσμος που παραβρέθηκε στη συγκέντρωση, η οποία συνεχίστηκε και την επόμενη ημέρα, Πέμπτη, 6 Σεπτεμβρίου, ήταν κάθε ηλικίας, ακόμη και παιδιά. Η κινητοποίηση ήταν ειρηνική και δεν υπήρξε καμία πρόκληση ή προπηλακισμός από τους διαμαρτυρόμενους προς τις αστυνομικές δυνάμεις και τις μονάδες των ΜΑΤ που κατέκλυσαν την περιοχή.

Τονίζεται ότι η αστυνομική παρουσία ήταν πολυπληθέστατη, με ενισχύσεις ακόμα και από την Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Πελοποννήσου και την Αστυνομική Διεύθυνση Λακωνίας.

Στη διαμαρτυρία υπήρξε συμμετοχή του δημάρχου Μονεμβασίας, κ. Ηρακλή Τριχείλη, των Αντιδημάρχων Μονεμβασίας και Μολάων, κ.κ. Γιώργου Βουνελάκη και Κωνσταντίνου Μαυρομιχάλη, αλλά και της ελάσσοντος αντιπολίτευσης της "Λαϊκής Συσπείρωσης", με τη συμμετοχή της κ. Ελένης Αναγνωστοπούλου. Επίσης, υπήρξε παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ, κ. Θανάση Παφίλη προς την υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Όλγα Γεροβασίλητη, και της βουλευτού του ΚΚΕ, κ. Διαμάντως Μανωλάκου προς την Αστυνομική Διεύθυνση Λακωνίας. Τέλος, στην κινητοποίηση παραβρέθηκε και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Πελοποννήσου, κ. Νίκος Γόντικας, εκ μέρους της παράταξης "Λαϊκή Συσπείρωση".

Τη λύση της διαμαρτυρίας προκάλεσαν το μεσημέρι της Πέμπτης οι απειλές της εταιρείας WRE ΕΛΛΑΣ Α.Ε. για αγωγές σε κατοίκους και οι φερόμενες μηνύσεις εναντίον όλων των μελών του ΔΣ του Συλλόγου "ΑΡΤΕΜΙΣ" (ακόμα και απόντων, δηλαδή μιλάμε για προληπτικές μηνύσεις με λίστα!...) και εναντίον μελών της "Συντονιστικής  Επιτροπής Αγώνα ενάντια στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων και δικτύου υψηλής τάσης στη Χερσόνησο Μαλέα"».

Η ανακοίνωσή συνεχίζεται ως εξής:

«Εκ μέρους του Συλλόγου "ΑΡΤΕΜΙΣ" τονίζουμε τα εξής:

α) Είναι απορίας άξιον το πόση αστυνομική δύναμη και πόσο άμεσα κινητοποιήθηκε για την προληπτική καταστολή της κινητοποίησης μιας "χούφτας" Κουλεντιανών (πρόκειται για ένα μικρό χωριό) και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Μονεμβασίας.

β) Θα πρέπει να συνειδητοποιηθεί ότι τον δρόμο για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών της εταιρείας WRE ΕΛΛΑΣ ΑΕ στα Κουλέντια άνοιξαν διάπλατα τα Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια τα οποία θεσπίστηκαν επί υπουργίας των κκ. Σουφλιά και Μπιρμπίλη, που επιτρέπουν την εγκατάσταση ανεμογεννητριών ακόμα και σε ζώνες Natura και αναδασωτέες εκτάσεις. Δεν προβλέπεται καμία ουσιαστική αλλαγή στο υπό κατάρτιση Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο του νυν υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη. Η εγκατάσταση αιολικών γίνεται χωρίς τη συναίνεση των Δήμων και των τοπικών κοινωνιών, οι οποίες καλούνται να ζήσουν στον ζωτικό τους χώρο με τα αιολικά "εργοστάσια" πάνω από τα κεφάλια τους.

γ) Όσον αφορά το νομικό καθεστώς στη χώρα μας, παρατηρείται το εξής παράδοξο: ενώ εκκρεμούν προσφυγές στο ΣτΕ, απορρίπτονται οι αιτήσεις αναστολής εργασιών μέχρι την εκδίκαση των υποθέσεων. Δηλαδή, εάν τον Οκτώβριο το ΣτΕ δικαιώσει τον Δήμο Μονεμβασίας και τους κατοίκους της περιοχής και αποφασίσει τη μη εγκατάσταση των αιολικών στα Κουλέντια, οι ανεμογεννήτριες, ωστόσο, θα έχουν ήδη εγκατασταθεί! Πρόκειται για μία παραδοξότητα η οποία θα πρέπει να προβληματίσει σοβαρά τόσο τους πολίτες, όσο και τον πολιτικό και νομικό κόσμο της χώρας.

δ) Είναι αδήριτη ανάγκη τόσο οι κάτοικοι των Κουλεντίων όσο και οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Μονεμβασίας να συνεχίσουν τον αγώνα τους εναντίον της εγκατάστασης, παρά τη θέλησή τους, αιολικών στα χωριά τους. Ήδη σχετικές αποφάσεις έχουν πάρει η ΔΕ Νεάπολης, καθώς και οι Τοπικές Κοινότητες Φαρακλού και Άνω Καστανιάς.

ε) Είναι κρίσιμο να συνεχιστεί δυναμικά ο αγώνας εναντίον της εγκατάστασης πυλώνων Υψηλής Τάσης στον Δήμο Μονεμβασίας στο πλαίσιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης - Πελοποννήσου. Η εγκατάσταση των πυλώνων ΥΤ θα συμβάλλει καθοριστικά στην εγκατάσταση ΚΑΙ των εκατοντάδων ανεμογεννητριών που έχουν χωροθετηθεί στη Χερσόνησο του Μαλέα, όπως "ομολογείται" στην ΑΕΠΟ του έργου, αλλά προκύπτει και από τις δηλώσεις του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του ΑΔΜΗΕ, κ. Μανούσου Μανουσάκη. Συγκεκριμένα, ο κ. Μανουσάκης, στις 7 Σεπτεμβρίου, σε ημερίδα του ΥΠΕΝ στο πλαίσιο της Διεθνούς έκθεσης Θεσσαλονίκης, τόνισε ότι "με τις διασυνδέσεις θα δοθεί ώθηση και στην αξιοποίηση του πλούσιου αιολικού δυναμικού που διαθέτει η χώρα, επιτρέποντας ταυτόχρονα την μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα".

Ο Σύλλογος "ΑΡΤΕΜΙΣ" θα συνεχίσει τον αγώνα για την προστασία της Χερσονήσου του Μαλέα. Έναν τόπο που, λόγω του κάλλους του και του σπάνιου γεωπεριβάλλοντός του (σπήλαια, απολιθωματοφόρες ζώνες, Ιστορία, αρχαιολογικά σημεία εξαιρετικής σπουδαιότητας, όπως το Παυλοπέτρι, η "Αρχαιότερη Βυθισμένη Πολιτεία στον Κόσμο", πληθώρα προστατευόμενων ειδών χλωρίδας και πανίδας, κτλ) προτείνεται ως Περιφερειακό Πάρκο, Σημείο Βιόσφαιρας της Unesco και Τοπίο Διεθνούς Εμβέλειας.

Την ώρα, λοιπόν, που η επίσημη Πολιτεία χρεώνει τους Έλληνες πολίτες εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να πλουτίζουν οι εταιρείες των αιολικών για να "σώσουν" -υποτίθεται-  το Περιβάλλον", οι κάτοικοι των Κουλεντίων, του Δήμου Μονεμβασίας και όλων των ανά την επικράτεια δοκιμαζόμενων περιοχών, το πράττουν δωρεάν, θυσιάζοντας και την προσωπική τους ασφάλεια, αν χρειαστεί».

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

newbanner
newbanner2
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος