Άγνοια δηλώνει ο Δήμος Αν. Μάνης για κέντρο μεταναστών στο Γύθειο

ΕΑΣ Λακωνίας | ΟΣΔΕ 2019

Καταδικάζει την παραχώρηση του Κέντρου «ΔΗΜΗΤΡΑ» η Δημοτική Αρχή - Προσφεύγει αρμοδίως σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς

Δευτέρα, 24 Σεπτέμβριος 2018 14:39 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Άγνοια δηλώνει ο Δήμος Αν. Μάνης για κέντρο μεταναστών στο Γύθειο

Συνεχίζονται οι έντονες αντιδράσεις στον Δήμο Αν. Μάνης ύστερα από τα δημοσιεύματα και σενάρια περί δημιουργίας κέντρου προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών στο Γύθειο. Για το σοβαρό ζήτημα τοποθετήθηκε και ο Δήμος Αν. Μάνης, ο οποίος δήλωσε ότι -εν αγνοία του- η διοίκηση του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» (ΚΕΓΕΑ Γυθείου) αποδέχτηκε  αίτημα του Λιμεναρχείου Γυθείου για παραχώρηση του κτιρίου όπου στεγάζεται το Κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ», επί της Επαρχιακής οδού Μαυροβουνίου – Γυθείου.

Όπως υποστηρίζει ο Δήμος Αν. Μάνης, το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδρίασε εκτάκτως στις 11 Σεπτεμβρίου 2018 με μοναδικό θέμα συζήτησης την παραχώρηση της χρήσης των κτιριακών εγκαταστάσεων του ΚΕΓΕΑ Γυθείου προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως χώρος προσωρινής υποδοχής-φιλοξενίας αλλοδαπών/μεταναστών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Δήμο Αν. Μάνης, «με το από 06-09-2018 έγγραφό του ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΛ.Γ.Ο. “ΔΗΜΗΤΡΑ” κος Αθανάσιος Μπακαλέξης απαντώντας σε αίτημα του Λιμεναρχείου Γυθείου το ενημερώνει ότι δεν έχει αντίρρηση να χρησιμοποιηθεί ως χώρος προσωρινής υποδοχής – φιλοξενίας αλλοδαπών/μεταναστών το κτίριο που στεγάζει το Κέντρο “ΔΗΜΗΤΡΑ” Γυθείου (ΚΕΓΕΑ Γυθείου).

Πρόκειται για το κτίριο που βρίσκεται επί της Επαρχιακής οδού Μαυροβουνίου – Γυθείου, παραπλεύρως της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γυθείου όπου στεγάζεται και το Δασαρχείο Γυθείου, ενώ παλαιότερα στεγαζόταν εκεί και η Κτηνιατρική Υπηρεσία. Tο οικόπεδο που οικοδομήθηκε το κτίριο αυτό δωρήθηκε από τον τέως Δήμο Γυθείου το έτος 1965 στο Ταμείο Γεωργίας Κτηνοτροφίας και Δασών Λακωνίας “επί τω σκοπώ της ανεγέρσεως υπό του δωρεοδόχου Ταμείου, εντός πενταετίας, Κέντρου Εκπαιδεύσεως Γεωργικών Εφαρμογών Λακωνίας επ’ αυτού”».

Αφού έγινε γνωστή η παραπάνω ενέργεια, άμεσα η Δημοτική Αρχή Αν. Μάνης συγκάλεσε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να συζητηθεί το θέμα που είχε ανακύψει. Κατά τη διεξαγωγή της συνεδρίασης, παρουσία πλήθους πολιτών, υπηρεσιακών και κομματικών παραγόντων του Δήμου Αν. Μάνης, ο δήμαρχος κ. Πέτρος Ανδρεάκος, καθώς και η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου καταδίκασαν τη συγκεκριμένη ενέργεια, τονίζοντας ότι «αυτή πραγματοποιήθηκε εν αγνοία του Δήμου, δίχως να ζητηθεί καν η γνώμη και άποψή του για ένα τόσο σοβαρό θέμα που κινδυνεύει να αλλάξει δυσμενώς την εικόνα της πόλεως του Γυθείου, επιβάλλοντας τη δημιουργία κέντρου υποδοχής – φιλοξενίας αλλοδαπών/μεταναστών, μέσα στον αστικό ιστό της πόλεως του Γυθείου».

Το Δημοτικό Συμβούλιο με την αριθ. 253/2018 απόφασή του αποφάσισε κατά πλειοψηφία:
- Να προσφύγει αρμοδίως προς ανάκληση του αριθ. πρωτ: 38165/6- 9-2018 εγγράφου του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, αφού έχει εκδοθεί από αναρμόδιο και μη έχον δικαίωμα κυριότητος Νομικό Πρόσωπο επί του ακινήτου ΚΕΓΕΑ ευρισκομένου εντός της πόλεως Γυθείου.
- Να ερωτηθεί ΑΜΕΣΑ η Π.Ε. Λακωνίας, φερόμενη κυρία του ακινήτου ΚΕΓΕΑ κατά τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, εάν συνηγορεί στα αναφερόμενα στο με αριθ. πρωτ: 38165/6-9-2018 έγγραφο του παραπάνω Ν.Π. και κυρίως εάν συναινεί.
- Να ερωτηθούν ΑΜΕΣΑ οι στεγαζόμενες στο ΚΕΓΕΑ Υπηρεσίες (Δασαρχείο και Πυροσβεστική Υπηρεσία Γυθείου) εάν συνηγορούν στα αναφερόμενα στο με αριθ. πρωτ: 38165/6-9-2018 έγγραφο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ προς το Λιμεναρχείο Γυθείου και κυρίως, αν παρακωλύεται ή μη η εύρυθμη λειτουργία τους
- Να οριστούν δικηγόροι προς διερεύνηση της τήρησης ή μη των όρων και, κυρίως, του σκοπού της δωρεάς εν ζωή του ακινήτου ΚΕΓΕΑ, του τότε Δήμου Γυθείου (δωρητής) στο τότε Ταμείο Γεωργίας, Κτηνοτροφίας και Δασών Λακωνίας (δωρεοδόχος) του οποίου καθολικός διάδοχος είναι η Π.Ε. Λακωνίας.
- Να επιδιωχθεί, ανεξάρτητα από τις ενέργειες που αφορούν τυχόν ανάκληση της γενομένης δωρεάς του τότε Δήμου Γυθείου, η παραχώρηση της χρήσης του ακινήτου ΚΕΓΕΑ στο Δήμο προς στέγαση σημαντικών υπηρεσιών (Δημοσίων και Δημοτικών), γεγονός το οποίο θα εξοικονομήσει σημαντικά κονδύλια που απαιτούνται που καταβάλλονται σήμερα για μισθώσεις κτιρίων.

Από τους παρόντες δημοτικούς συμβούλους κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας υπερψήφισαν οι κύριοι/κυρίες: Μητσάκος Γεώργιος (Πρόεδρος), Δρακουλάκου Ελένη, Καπασούρης Αλέξανδρος, Καπασούρης-Σεψάκος Γεώργιος, Κολοκοτρώνη Αικατερίνη, Κουμεντάκος Αντώνιος, Λεβεντζώνης Νικόλαος, Λυροφώνη Γεωργία, Πατρικάκος Παναγιώτης, Τσιριγώτης Παναγιώτης, Τζανετάκου Ελένη, Χριστοδουλάκος Απόστολος. Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κύριοι Αραπάκος Θεόδωρος και Σαμπατακάκης Παναγιώτης καταψήφισαν το εν λόγω θέμα, ενώ ο Δημοτικός Σύμβουλος κος Πατσάκος Πέτρος δήλωσε παρών. Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Νικόλαο Λιγνός, ζητώντας την αναβολή του εν λόγω θέματος αποχώρησε από τη συνεδρίαση λίγο πριν την ψηφοφορία.

Στη συνεδρίαση κλήθηκε να παραστεί -όπως προβλέπει ο Νόμος- και ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Γυθείου κ. Ιωάννης Μπελεγρής, ο οποίος παρευρέθηκε σε αυτήν δίχως να τοποθετηθεί με οποιονδήποτε τρόπο επί του σοβαρού ζητήματος που ανέκυψε αιφνιδίως για την πόλη του Γυθείου.

Η ληφθείσα απόφαση στάλθηκε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων-βουλευτή Λακωνίας, κ. Σταύρο Αραχωβίτη, στον γενικό γραμματέα Συντονισμού Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, κ. Τζανέτο Φιλιππάκο, στους βουλευτές Λακωνίας κκ Αθανάσιο Δαβάκη και Λεωνίδα Γρηγοράκο, στην αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας κ. Αδαμαντία Τζανετέα, καθώς και στον ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ».

Η ανακοίνωση του Δήμου Αν. Μάνης καταλήγει ως εξής: «Θεωρούμε ατυχές και μεμονωμένο το συγκεκριμένο γεγονός και πιστεύουμε πως δεν θα επαναληφθεί. Αναμένουμε από τους αποδέκτες της ληφθείσας απόφασης τόσο ως Δημοτική Αρχή όσο και ως τοπική κοινωνία, να λάβουν σαφή θέση και να ενεργήσουν ο κάθε ένας από τη θέση που κατέχει, προς όφελος του κοινού μας τόπου.  

Απευθυνόμενοι προς πάσα κατεύθυνση, θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε πως θα συνεχίσουμε, όπως πράττουμε ανελλιπώς μέχρι σήμερα, να συνδράμουμε όλους εκείνους τους ανθρώπους που προέρχονται από εμπόλεμες χώρες, με τα μέσα που διαθέτουμε, συνεργαζόμενοι με τις αρμόδιες υπηρεσίες που ασχολούνται με το μεταναστευτικό ζήτημα της Χώρας».

Δεν υπάρχει σχεδιασμός για ανάλογες δομές
στη Λακωνία τονίζει ο Τζ. Φιλιππάκος
Πάντως, με δήλωσή του ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, κ. Τζανέτος Φιλιππάκος, είχε διαψεύσει το ενδεχόμενο δημιουργίας κέντρου προσωρινής φιλοξενίας αλλοδαπών-μεταναστών στην περιοχή του Γυθείου. «Στην περιοχή της Λακωνίας, δεν υφίστανται δομές φιλοξενίας προσφύγων–μεταναστών (ανοικτού ή κλειστού τύπου), ούτε υπάρχει σχετική πρόβλεψη ή σχεδιασμός εκ μέρους των συναρμοδίων Φορέων, για τη δημιουργία τέτοιας δομής» υπογράμμισε ο κ. Φιλιππάκος, συμπληρώνοντας ότι «όσα διαδίδονται τις τελευταίες μέρες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και εξυπηρετούν άλλες σκοπιμότητες».

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

newbanner
newbanner2
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος