Μετρούν τις «πληγές» που προξένησε ο «Ζορμπάς» στη Λακωνία (ΦΩΤΟ)

Τα προβλήματα και οι ζημιές σε περιοχές του Δ. Σπάρτης - Άμεση καταβολή αποζημιώσεων ζητεί ο Τατούλης από ΕΛΓΑ και Υπ. Οικονομικών

Τρίτη, 02 Οκτώβριος 2018 17:23 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Μετρούν τις «πληγές» που προξένησε ο «Ζορμπάς» στη Λακωνία (ΦΩΤΟ)

Και μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν στη Σπάρτη και σε άλλες περιοχές της Λακωνίας, έφτασε η ώρα της καταγραφής των προβλημάτων που άφησε πίσω του ο μεσογειακός κυκλώνας «Ζορμπάς».

Ο Δήμος Σπάρτης βρίσκεται ανάμεσα στους δήμους της Περιφέρειας Πελοποννήσου με ορατά τα σημάδια από τη θεομηνία που εκδηλώθηκε το Σάββατο 29/9. Από την πρώτη στιγμή ο δήμαρχος Σπάρτης κ. Ευάγγελος Βαλιώτης και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας κ. Νικόλαος Φλώρος, σε συνεργασία με όλους τους  αντιδημάρχους, κινητοποίησαν το επιχειρησιακά εμπλεκόμενο δυναμικό και τα μέσα πολιτικής Προστασίας του Δήμου Σπάρτης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα προβλήματα που εκδηλώθηκαν σε υποδομές (κυρίως σε οδικό δίκτυο και δίκτυα ύδρευσης). Παράλληλα, υπήρξαν και πολλά περιστατικά όπου υπήρχαν πτώσεις δένδρων που έχρηζαν άμεσης αντιμετώπισης.

Λόγω της θεομηνίας, τα προβλήματα εντός των ορίων του Δήμου Σπάρτης εντοπίζονται κυρίως στο αγροτικό οδικό δίκτυο, σε δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης, σε καλλιεργούμενες εκτάσεις,  ενώ έχουν εντοπιστεί και πολλά σημεία με πεσμένα δένδρα εντός της επικράτειας του δήμου.

Ο μηχανισμός του Δ. Σπάρτης βρέθηκε από το πρωί του Σαββάτου σε πλήρη κινητοποίηση. Στη διάρκεια της ημέρας, καθώς τα μηχανήματα του δήμου και το διαθέσιμο προσωπικό δεν επαρκούσαν για την όσο το δυνατό γρηγορότερη αποκατάσταση των ζημιών, ο δήμαρχος Σπάρτης ενεργοποίησε το μνημόνιο συνεργασίας με τους ιδιώτες, προκειμένου να διατεθούν περισσότερα μηχανήματα για την όσο το δυνατό ταχύτερη αποκατάσταση των ζημιών.

Ο δήμαρχος Ευ. Βαλιώτης έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να κηρυχθεί το σύνολο του δήμου σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ενώ έχει ξεκινήσει και η καταγραφή των ζημιών από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου.

Οι υπηρεσίες του δήμου θα συνεχίσουν να βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές και να συνδράμουν με όλες τις δυνάμεις τους στην καταγραφή και αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν.

Ο Δήμος Σπάρτης «ευχαριστεί θερμά τους εργαζόμενους του δήμου και της ΔΕΥΑΣ για την βοήθεια, την άμεση ανταπόκριση και την αγαστή συνεργασία που υπέδειξαν και συνεχίζουν να υποδεικνύουν αυτές τις δύσκολες για το Δήμο μας ημέρες».

Πρόσκληση από την Περιφέρεια
για υποβολή αιτήσεων ζημιών
Εξάλλου, η Περιφέρεια Πελοποννήσου καλεί τους πολίτες, των οποίων οι επιχειρήσεις έχουν υποστεί ζημιές από τις πρόσφατες έντονες  βροχοπτώσεις στις 29 & 30 Σεπτεμβρίου του 2018 να υποβάλλουν καταρχήν αίτηση άμεσα στις αρμόδιες κατά τόπους Δ/νσεις Διοικητικού Οικονομικού των Περιφερειακών Ενοτήτων ,προκειμένου αυτές να εξεταστούν από τις αρμόδιες επιτροπές που θα συσταθούν με απόφαση Περιφερειάρχη Περιφέρειας  Πελοποννήσου.

Άμεση καταβολή αποζημιώσεων
απαιτεί ο Τατούλης
Εν τω μεταξύ, την άμεση καταγραφή και εκτίμηση των ζημιών στην αγροτική παραγωγή της Πελοποννήσου, ούτως ώστε να καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους παραγωγούς το συντομότερο δυνατό, ζήτησε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Π. Τατούλης, με επείγουσα επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ.

Στην επιστολή του επισημαίνει ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν το σύνολο σχεδόν της Πελοποννήσου προξένησαν τεράστιες καταστροφές στην αγροτική παραγωγή σε πολλές περιοχές, οι οποίες μάλιστα έχουν κατ’ επανάληψη πληγεί στο πρόσφατο παρελθόν.

Με επιστολή του και στον υπουργό Οικονομικών, ο περιφερειάρχης επισημαίνει ακόμη ότι, μετά τις επανειλημμένες φυσικές καταστροφές, οι αγρότες της Πελοποννήσου αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο οικονομικής βιωσιμότητας και συνεπώς «θα πρέπει τόσο ο ΕΛΓΑ, όσο και το Υπουργείο Οικονομικών, να εξετάσει σοβαρά το ζήτημα αναστολής καταβολής εισφορών και βεβαιωμένων οφειλών των αγροτών αυτών».

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti