Αντιδράσεις (και) στη Λακωνία για τις μειονεκτικές περιοχές

alte_peloponnese

Φοβούνται απώλεια αγροτικού εισοδήματος από τις εξισωτικές αποζημιώσεις - Τατούλης σε Αραχωβίτη: «Δεν επιτρέπω με τερτίπια να καταστρέψετε την αγροτική οικονομία»

Παρασκευή, 05 Οκτώβριος 2018 07:29 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Αντιδράσεις (και) στη Λακωνία για τις μειονεκτικές περιοχές

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις για την οριοθέτηση των μειονεκτικών περιοχών της χώρας,  καθώς έχει καταρτιστεί χάρτης βάσει του οποίου θα καταβάλλονται από τον επόμενο χρόνο (δηλώσεις ΟΣΔΕ 2019) οι εξισωτικές αποζημιώσεις. Η αρχική εξαίρεση περιοχών της Πελοποννήσου, αλλά και ειδικότερα της Λακωνίας από την ένταξη στο συγκεκριμένο καθεστώς προκαλεί ανησυχία σε μέλη των τοπικών κοινωνιών, αλλά και σε παράγοντες της πολιτικής και της Αυτοδιοίκησης αναφορικά με το μέλλον της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής.

Τον κίνδυνο απώλειας κρίσιμου εισοδήματος των αγροτών και των κτηνοτρόφων -ειδικά σε ό,τι αφορά την εξισωτική αποζημίωση- κρούει ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης σε επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Οικονομίας κ. Σταύρο Αραχωβίτη, αναφορικά με το σχέδιο υπουργικής απόφασης για τη νέα οριοθέτηση περιοχών με φυσικούς περιορισμούς εκτός των ορεινών, που θα ισχύσει από 1η Ιανουαρίου 2019.

Στην επιστολή του ο περιφερειάρχης επισημαίνει τόσο το ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο διαβούλευσης, όσο και το γεγονός ότι οι περιοχές που αφορά η υπουργική απόφαση έχουν μειονεκτικό χαρακτήρα και συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη  κατά τη διαδικασία οριοθέτησης.

«Η νέα οριοθέτηση των περιοχών επηρεάζει και μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης όπως την εξισωτική, τα σχέδια βελτίωσης, τους νέους γεωργούς, την αναδιάρθρωση των αμπελώνων, με συνέπεια την απώλεια οικονομικών ενισχύσεων για τους γεωργούς και κτηνοτρόφους της περιοχής μας. Η εφαρμογή της απόφασης αυτής θα έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση του εισοδήματος των κατοίκων των Τοπικών και Δημοτικών Κοινοτήτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, θα πληγεί ο ευαίσθητος κλάδος της κτηνοτροφίας και ενδεχομένως να δημιουργηθούν τάσεις εγκατάλειψης καλλιεργούμενων εκτάσεων των απεντασσόμενων μειονεκτικών περιοχών» αναφέρει στην επιστολή του ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου.   

Η παρέμβαση του ΔΣ Ευρώτα
Υπενθυμίζεται ότι το θέμα της νέας οριοθέτησης περιοχών με φυσικούς περιορισμούς (εκτός των ορεινών) απασχόλησε πρόσφατα και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ευρώτα, μετά από εισήγηση του δημοτικού συμβούλου κ. Ηλία Παναγιωτακάκου.

Στην εισήγηση που υποβλήθηκε με τη μορφή επιστολής στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Στ. Αραχωβίτη, το ΔΣ Ευρώτα προβάλλει κατ’ αρχάς το επιχείρημα ότι το χρονικό διάστημα διαβούλευσης ήταν ιδιαίτερα περιορισμένο και ζητεί παράταση της προθεσμίας υποβολής προτάσεων. Προσθέτει ότι πιθανή απένταξη μειονεκτικών τοπικών κοινοτήτων του Δ. Ευρώτα από τη νέα οροθέτηση «θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και θα καταστήσει ιδιαίτερα επισφαλή την συνέχιση της κτηνοτροφικής δραστηριότητας με ιδιαίτερα πιθανή τη μεσοπρόθεσμη επιβάρυνση του περιβάλλοντος λόγω υποβόσκησης».

Δαβάκης: «Σε κίνδυνο οι αποζημιώσεις
των αγροτών της Λακωνίας»
Εξάλλου, την άμεση παρέμβαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Στ. Αραχωβίτη, προκειμένου να αλλάξει η πρόταση της Κυβέρνησης για τη νέα οριοθέτηση των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς και ειδικά μειονεκτήματα, ώστε να περιληφθούν τοπικές/δημοτικές κοινότητες της Λακωνίας, ζητά με ερώτησή του στη Βουλή, ο βουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης.

Στην ερώτησή του ο βουλευτής επισημαίνει ότι «η ενδεχόμενη απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει χωρίς αλλαγές στο σχεδιασμό αυτό θα αποτελέσει ένα επιπρόσθετο πλήγμα στο ήδη χειμαζόμενο εισόδημα των Λακώνων αγροτών».

Η ερώτηση του κ. Δαβάκη έχει ως εξής:

«Αναστάτωση στον αγροτικό κόσμο της Λακωνίας αλλά και σε άλλες περιοχές της Χώρας, έχει προκαλέσει η πρόταση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που βρίσκεται σε διαβούλευση, για τη νέα οριοθέτηση των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς και ειδικά μειονεκτήματα.

Μια διαδικασία που είναι μεν απαραίτητη σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Κανονισμού (ΕΕ) 1305/2013, γίνεται όμως με προχειρότητα και χωρίς διάλογο, σε ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα που δεν αφήνει περιθώρια για ουσιαστική  διαβούλευση, όσμωση απόψεων και διαμόρφωση μια μακρόπνοης στρατηγικής για τον αγροτικό τομέα.

Ειδικότερα στο συγκεκριμένο κατάλογο δεν περιλαμβάνεται καμία περιοχή της Π.Ε Λακωνίας πράγμα που προκαλεί απορία δεδομένων των ιδιαιτεροτήτων του Νομού. Σημειωτέον ότι τα τελευταία χρόνια η Π.Ε Λακωνίας έχει υποστεί μεγάλες καταστροφές από φυσικά φαινόμενα που έχουν περιορίσει αισθητά το εισόδημα των αγροτών και των κτηνοτρόφων.

Η νέα αυτή οριοθέτηση που τίθεται σε ισχύ από 1/1/2019 δεσμεύει τη Χώρα για τα επόμενα χρόνια, θέτει σε κίνδυνο τις αποζημιώσεις των αγροτών μας και αποτελεί πλήγμα για το εισόδημά τους σε μια περίοδο που αναζητούν την στήριξη της Πολιτείας για να επιβιώσουν. Πιστεύουμε ότι η ενδεχόμενη απόφαση της κυβέρνησης να υλοποιήσει χωρίς αλλαγές το σχεδιασμό αυτό θα είναι καταστροφική.

 Η νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, που γνωρίζει άλλωστε τα δεδομένα αυτά, οφείλει να ξεκαθαρίσει το διαμορφωθέν θολό τοπίο και να ενημερώσει πρωτίστως τους ενδιαφερομένους θεσμικούς φορείς, γιατί οι αποσπασματικές δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων επιτείνουν τη σύγχυση.
 
Κατόπιν αυτών Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Προτίθεται να αναθεωρήσει την πρότασή αυτή ώστε να συμπεριληφθούν Τοπικές/Δημοτικές Κοινότητες της Λακωνίας στον κατάλογο των νέων περιοχών με φυσικούς περιορισμούς και με ειδικά μειονεκτήματα;
2. Για ποιο λόγο οι μέχρι σήμερα μειονεκτικές περιοχές του Νομού Λακωνίας αποχαρακτηρίστηκαν ως τέτοιες  στην πρόταση του ΥΠΑΑΤ;
3. Έχει ληφθεί υπόψη η επίπτωση στο εισόδημα των αγροτών και κτηνοτρόφων από την ενδεχόμενη εφαρμογή της πρότασης αυτής εξαιτίας της απώλειας των σχετικών ενισχύσεων; Και αν ισχύσει τι μέτρα θα ληφθούν για την αναπλήρωση της απώλειας αυτής;
4. Προτίθεται να καλέσει άμεσα σε διαβούλευση όλους τους εμπλεκόμενους θεσμικούς φορείς;
5. Ποιο είναι το ύψος των αποζημιώσεων που ελάμβαναν μέχρι σήμερα οι Λάκωνες παραγωγοί των μειονεκτικών περιοχών  ανά Τοπική/Δημοτική Κοινότητα;»

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος