Προβληματίζουν οι καταγγελίες για επιθέσεις από αδέσποτα στη Σπάρτη

ΕΑΣ Λακωνίας | ΟΣΔΕ 2019

Το περιστατικό με μητέρα φοιτητή στην περιοχή του Πανεπιστημίου - Οι αρμοδιότητες των δήμων και οι λύσεις

Πέμπτη, 11 Οκτώβριος 2018 16:19 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Προβληματίζουν οι καταγγελίες για επιθέσεις από αδέσποτα στη Σπάρτη

Πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα οι καταγγελίες για επιθέσεις από αδέσποτα σκυλιά κατά πολιτών σε περιοχές της Σπάρτης.

Τελευταίο κρούσμα αυτό που σημειώθηκε την Πέμπτη 11/10 στην περιμετρική οδό, λίγα μέτρα από το σημείο που βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου. Όπως κατήγγειλε στον «Λακωνικό Τύπο» η μητέρα ενός φοιτητή από νησιωτική περιοχή της χώρας, ενώ περπατούσε αμέριμνη στο πεζοδρόμιο επί της οδού Πλαταιών, δέχτηκε επίθεση από μια αγέλη σκυλιών που εμφανίστηκαν ξαφνικά. Σύμφωνα με την ίδια, τα τετράποδα είχαν άγριες διαθέσεις, καθώς εκτός από το γάβγισμα, ένα από αυτά τη δάγκωσε, τραυματίζοντας την ελαφρά στο πόδι! Για καλή της τύχη, όμως, το μακρύ παντελόνι που φορούσε, αποσόβησε ένα σοβαρότερο τραύμα. Τη στιγμή εκείνη από το σημείο διερχόταν ένα δίκυκλο και η γυναίκα -ευρισκόμενη σε πανικό- υποχρεώθηκε να επιβιβαστεί για να αποφύγει απρόβλεπτες καταστάσεις.

Όμως, αυτό δεν ήταν το μοναδικό περιστατικό που σημειώθηκε στην περιοχή τις τελευταίες ημέρες. Όπως αποκάλυψε η ίδια γυναίκα στον «Λακωνικό Τύπο»,  πριν από λίγες ημέρες, αδέσποτα κινήθηκα απειλητικά προς τον φοιτητή γιο της, σε ελάχιστη απόσταση από το Πανεπιστήμιο.

Σε πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης, δημοτικός σύμβουλος είχε ενημερώσει το σώμα για αναφορές πολιτών περί επιθέσεων από αγέλες αδέσποτων στην ευρύτερη περιοχή του ΚΤΕΛ Σπάρτης. Παράλληλα, στο πρόσφατο παρελθόν έχουν καταγραφεί ανάλογα περιστατικά κατά πεζών ή οδηγών δικύκλων στο κέντρο της πόλης.

Υπάρχει λύση;
Ένα διαχρονικό ζήτημα που αποκτά σοβαρές διαστάσεις και επισύρει την αγανάκτηση ντόπιων, αλλά και επισκεπτών της περιοχής, καθώς τα παράπονα εντείνονται. Δεν χωράει αμφιβολία ότι πρέπει να βρεθεί μια οριστική, όσο και συμβιβαστική λύση προς όφελος των πολιτών, αλλά και των αδέσποτων. Ακραίες φωνές και ενέργειες δεν έχουν θέση σε αυτήν την κατεύθυνση, ενώ όσοι υποστηρίζουν ότι λύση αποτελεί η περισυλλογή των αδέσποτων,  αγνοούν ότι οι ΟΤΑ α’ βαθμού δεσμεύονται από όσα υπαγορεύει η νομοθεσία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Νόμο, τα ζώα κυκλοφορούν ελεύθερα, ενώ τα καταφύγια ζώων των δήμων αποτελούν χώρους προσωρινής παραμονής και περίθαλψης. Οι δήμοι  οφείλουν να υποβάλλουν τα αδέσποτα σε κτηνιατρική εξέταση, να τα στειρώνουν, να τα σημαίνουν ηλεκτρονικά και να τα καταγράφουν στη διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση ως αδέσποτα. Δεν έχουν, όμως, το δικαίωμα να περιορίσουν την ελευθερία τους, εκτός αν υπάρξει καταγγελία πως κάποιο ζώο είναι άρρωστο ή απρόκλητα επιθετικό.

Όπως είχε αναφέρει παλαιότερα ο Δ. Σπάρτης, το πρόβλημα με τα αδέσποτα οξύνεται, καθώς ολοένα και περισσότερα ζώα εγκαταλείπονται από τους ιδιοκτήτες τους. Αν και η στείρωση μειώνει τον πληθυσμό των αδέσποτων, ριζική λύση- με μακροπρόθεσμα αποτελέσματα- κρίνεται μόνο η εφαρμογή της υποχρεωτικής, σύμφωνα με το νέο κανονισμό για τα κατοικίδια, ηλεκτρονικής σήμανσης των δεσποζόμενων ζώων.  Με την ηλεκτρονική ταυτότητα, τα ζώα επιστρέφονται στον ιδιοκτήτη τους σε περίπτωση που χαθούν, μειώνονται οι κλοπές, μειώνονται τα εγκαταλελειμμένα ζώα και έτσι περιορίζεται το πρόβλημα των αδέσποτων, ενώ παράλληλα ελέγχεται η μέχρι τώρα ανεξέλεγκτη διακίνηση τους.

Εξάλλου, σημαντικό έργο στο ζήτημα των αδέσποτων έχει επιδείξει ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός “Dogs' Voice” μέσα από το πρόγραμμα που εφαρμόζει σε δήμους εντός και εκτός Αττικής. Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο η Έλενα Δέδε, «στόχος του προγράμματος είναι να δώσει τεχνογνωσία στους δήμους, για την προώθηση των υιοθεσιών, την εφαρμογή εκπαιδευτικών προγραμμάτων και την εισροή ιδιωτικών επενδύσεων σε κάθε δήμο προκειμένου να γίνουν στοχευμένα κάποιες στειρώσεις».

Το Dogs' Voice είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2015 και έχει δημιουργήσει τη μεγαλύτερη βάση δεδομένων αγγελιών υιοθεσίας αδέσποτων ζώων στη χώρα, µε περισσότερες από 809 οργανικές υιοθεσίες. «Έχουμε καταφέρει να κινητοποιηθούν 480 ιδιώτες δωρητές, παρέχει στήριξη σε περισσότερες από 78 οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα, δημιουργώντας τράπεζα φαρμάκων για να καλύψει δαπανηρές θεραπείες αδέσποτων ζώων» τονίζει η κ. Δέδε.

Προτάσεις και λύσεις υπάρχουν, αρκεί οι αρμόδιοι φορείς να αναλάβουν άμεσες πρωτοβουλίες, λαμβάνοντας υπόψη τα αιτήματα της κοινωνίας και αναγνωρίζοντας τις διαστάσεις του ζητήματος. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται ψύχραιμη στάση τόσο από τους κρατούντες, όσο και από τους πολίτες, προς την εξεύρεση μόνιμης λύσης που θα συνοδεύεται από οργανωμένο -και όχι βεβιασμένο- σχεδιασμό.

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

newbanner
newbanner2
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος