«Απαραίτητη η συνεργασία για την υπεραξία του λακωνικού ελαιολάδου»

ΕΑΣ Λακωνίας | ΟΣΔΕ 2019

Η τοποθέτηση του Ηλ. Στρατηγάκου στην ενημερωτική εκδήλωση για το πρόγραμμα “Aristoil”

Δευτέρα, 15 Οκτώβριος 2018 16:36 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Απαραίτητη η συνεργασία για την υπεραξία του λακωνικού ελαιολάδου»

Με επιτυχία και μεγάλη προσέλευση ολοκληρώθηκε η ενημερωτική-εκπαιδευτική εσπερίδα των ελαιοκαλλιεργητών της Λακωνίας, που διεξήχθη την Κυριακή 14/10 στο Διοικητήριο Λακωνίας, στα πλαίσιο του προγράμματος “Aristoil” της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου του ελαιολάδου μέσω της ανάπτυξης και εφαρμογής καινοτόμων μεθόδων παραγωγής και ελέγχου ποιότητας σχετικά με τις ευεργετικές ιδιότητές του για την υγεία.

Την έναρξη των εργασιών κήρυξε η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Αδαμαντία Τζανετέα. Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου κ. Ηλίας Στρατηγάκος -ως μέλος της ομάδας έργου- μετέφερε τους χαιρετισμούς του περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη και ευχαρίστησε τους καθηγητές στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, τους κκ Προκόπη Μαγιάτη και Ελένη Μέλιου και τους συνεργάτες τους. Επίσης, ευχαρίστησε τον κ. Αντώνη Παρασκευόπουλο, γεωπόνο δ/ντή ΔΑΟΚ Τριφυλίας, τους γεωπόνους κκ Αρχοντάκη και Παπανικολάου, τον χημικό κ. Κουτσούκο, καθώς και τον κ. Μαυρίδη από τη ΔΑΟΚ Λακωνίας, για τη βοήθειά του ως μέλους της ομάδας έργου Interreg Med. Aristoil,

Στη συνέχεια ο κ. Στρατηγάκος τόνισε τα εξής: «Μέσα σε ένα στρατηγικό πλαίσιο πολιτικής που αφορά τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας και του οποίου βασικός πυλώνας του για την Λακωνία και την Περιφέρεια της Πελοποννήσου είναι η ελαιοκαλλιέργεια, απαραίτητο είναι να υπάρξει συνεργασία.

Ένα χέρι συλλογικότητας μεταξύ ερευνητών - Πανεπιστημίου, αγροτών, συνεταιρισμών, ομάδων παραγωγών με σκοπό να πλησιάσουμε και να προσεγγίσουμε τους καταναλωτές (την αγορά αν προτιμάτε) ώστε, όχι μόνο να τύχουν της προτίμησής τους τα ποιοτικά προϊόντα μας, αλλά να έχουν και μια προστιθέμενη αξία σε σχέση με τα ομοειδή κυκλοφορούντα στην διεθνή αγορά, αφού βέβαια ικανοποιούν πρόσθετες ανάγκες τους, με τα ιδιαιτέρα χαρακτηριστικά και τις ιδιότητες που διαθέτουν.

Πεδίο δόξας λαμπρό σήμερα να δούμε πως η καινοτομία και η έρευνα μετατρέπεται σε πρακτικές. Πρακτικές συμβουλές και ενέργειες που ήδη έχουν ξεκινήσει με το συγκεκριμένο διευρωπαϊκό μεσογειακό πρόγραμμα, που συμμετέχουν η Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος, Κροατία και όπου η Περιφέρεια της Πελοποννήσου, πρωτοπορούσα Περιφέρεια στην Ελλάδα, είναι ένας από τους 16 βασικούς εταίρους του.

Η ελαιοκανθάλη, η ελαιασίνη, κλπ φαινόλες που βρίσκονται σε συγκεκριμένα extra παρθένα ελαιόλαδα της περιοχής μας και σε υψηλή συγκέντρωση, ως αποτέλεσμα εδαφικών, κλιματολογικών, γονοτυπικών (ποικιλίες) συνθηκών, πρώιμης συγκομιδής, μεταχείρισης του ελαιοκάρπου (στα ελαιοτριβεία) κλπ είναι αυτό που μας εφοδιάζει, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 432/2012 με τον ισχυρισμό υγείας.

Είναι αυτό, που πιστοποιούμενο αναπόσπαστα στη διακίνησή του κάνει τη διαφορά. Είναι το extra παρθένο ελαιόλαδο με τις υγειονοπροστατευτικές ιδιότητες στο νευρικό και το καρδιαγγειακό σύστημα, προϊόν κλινικών μελετών από έγκυρους διεθνείς επιστημονικούς φορείς και πανεπιστήμια.

Το δώρο της θεάς Αθηνάς, που σύμφωνα με τη μυθολογία έδωσε στους Αθηναίους και η συστηματική ανελλιπώς καλλιέργειά του από την αρχαία Ελλάδα μέχρι σήμερα, όταν έχει και τις προαναφερόμενες φαινόλες με τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες, είναι το συγκριτικό πλεονέκτημά μας.

Διασφαλίζει την επιχειρηματική βιωσιμότητα του κλάδου και δίνει ένα σημαντικό επιπλέον εισόδημα, σε μια δύσκολη εποχή που χαρακτηρίζεται από την επέκταση της ελαιοκαλλιέργειας και τον έντονο διεθνή ανταγωνισμό».

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος