Κίνδυνος να γεμίσουν αδέσποτα οι δρόμοι της Σπάρτης!

Με αποφάσεις της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας ΠΕ Λακωνίας «σφραγίζονται» τα καταφύγια σε Αγ. Κυριακή και Ξηροκάμπι - Περίπου 300 σκυλιά φιλοξενούνται στους δύο χώρους

Τετάρτη, 07 Νοέμβριος 2018 20:51 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Κίνδυνος να γεμίσουν αδέσποτα οι δρόμοι της Σπάρτης!

Μετά τις καταγγελίες φιλόζωων της Σπάρτης και της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας για τις συνθήκες που επικρατούν στους χώρους φιλοξενίας αδέσποτων του Δ. Σπάρτης -και ενώ βρίσκεται σε εκκρεμότητα η ποινική διερεύνηση της υπόθεσης- η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΕ Λακωνίας έλαβε αποφάσεις που αναμένεται να ξεσηκώσουν θύελλα αντιδράσεων. Υπό την πίεση των καταγγελιών, η Υπηρεσία επιχειρεί να εφαρμόσει τον Νόμο και καλεί τον Δ. Σπάρτης να «σφραγίσει» τα δύο καταφύγια σε Αγία Κυριακή και Ξηροκάμπι, καθώς στερούνται σχετικών αδειοδοτήσεων.

Ειδικότερα, οι αποφάσεις (με ημερομηνία 7/11/2018) -που έχει στη διάθεσή του ο «Λακωνικός Τύπος»- προβλέπουν απαγόρευση εισόδου νέων τετράποδων στους παραπάνω χώρους, ενώ στα ζώα που φιλοξενούνται εκεί πρέπει να εφαρμοστούν οι διατάξεις και προϋποθέσεις ευζωίας, δηλαδή: Σήμανση, καταγραφή, κτηνιατρική εξέταση, εμβολιασμός, αποπαρασίτωση, θεραπευτική αγωγή, στείρωση, υιοθεσία και «επιστροφή» στο φυσικό τους περιβάλλον, δηλαδή στον αστικό ιστό -κυρίως- της Σπάρτης. Αυτό σημαίνει ότι η Περιφέρεια καλεί τον Δ. Σπάρτης να απελευθερώσει περίπου 300 σκυλιά στους δρόμους  της πόλης, αλλά και σε άλλες περιοχές που υπάγονται στην εδαφική επικράτεια του δήμου.

Εφόσον οι αποφάσεις εκτελεστούν, εκτιμάται ότι θα αλλάξει ριζικά η εικόνα στην πόλη και τα περίχωρα, καθώς αν συνυπολογιστούν τα τετράποδα που ήδη περιφέρονται σε συγκεκριμένα σημεία, σε συνδυασμό με τον αριθμό των αδέσποτων που ενδέχεται να αφεθούν ελεύθερα, τότε -αυθόρμητα- εγείρονται ερωτήματα για την ομαλή συνύπαρξη ανθρώπων-σκύλων.

Πάντως, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Λακωνικού Τύπου», ο Δ. Σπάρτης πρόκειται να προσβάλλει τις συγκεκριμένες αποφάσεις στην κατεύθυνση της συνέχισης του προγράμματος και της φιλοσοφίας στη διαχείριση των αδέσποτων που τηρεί τα τελευταία χρόνια.

Αναλυτικά οι αποφάσεις της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΕ Λακωνίας έχουν ως εξής:

Απόφαση 1
«Απαγορεύουμε την είσοδο αδέσποτων ζώων συντροφιάς στο χώρο φύλαξης αδέσποτων ζώων συντροφιάς του Δ. Σπάρτης που βρίσκεται εκτός ορίων οικισμού, Αγίας Κυριακής επειδή ο χώρος στερείται σχετικής άδειας.

Στα ζώα που φιλοξενούνται ήδη στον ανωτέρω χώρο ο Δήμος Σπάρτης υποχρεούται να εφαρμόσει τις διατάξεις του Ν. 4039/2012 για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς (σήμανση, καταγραφή κτηνιατρική εξέταση εμβολιασμός, αποπαρασίτωση θεραπευτική αγωγή, στείρωση, υιοθεσία και επανένταξη στο οικείο περιβάλλον, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου που περισυλλέγησαν) υπό την εποπτεία της πενταμελούς επιτροπής του άρθρου 9 παρ.12 α) του ανωτέρω νόμου.

Μετά την απομάκρυνση όλων των ζώων ο χώρος σφραγίζεται σύμφωνα με το άρθρο 12 παρ.5 του Ν. 604/1977(Α 163)

Τον έλεγχο της εφαρμογής της παρούσας αναθέτουμε στο Τμήμα κτηνιατρικής ΠΕ Λακωνίας και στο Αστυνομικό Τμήμα Σπάρτης».

Απόφαση 2
«Απαγορεύουμε την είσοδο αδέσποτων ζώων συντροφιάς στο χώρο φύλαξης αδέσποτων ζώων συντροφιάς του Δ. Σπάρτης που βρίσκεται σε αγροτική περιοχή του Δ.Δ. Ξηροκαμπίου επειδή ο χώρος στερείται σχετικής άδειας.

Στα ζώα που φιλοξενούνται ήδη στον ανωτέρω χώρο ο Δήμος Σπάρτης υποχρεούται να εφαρμόσει της διατάξεις του Ν. 4039/2012 για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς (σήμανση, καταγραφή κτηνιατρική εξέταση, εμβολιασμός, αποπαρασίτωση, θεραπευτική αγωγή ,στείρωση, υιοθεσία και επανένταξη στο οικείο περιβάλλον, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου που περισυλλέγησαν) υπό την εποπτεία της πενταμελούς επιτροπής του άρθρου 9 παρ. 12α ) του ανωτέρω νόμου.

Μετά την απομάκρυνση των ζώων ο χώρος σφραγίζεται σύμφωνα με το άρθρο 12 παρ.5 του Ν. 604/1977(Α 163)

Τον έλεγχο της εφαρμογής της παρούσας αναθέτουμε στο Τμήμα κτηνιατρικής ΠΕ Λακωνίας και το Αστυνομικό Τμήμα Σπάρτης».

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti