Με λαμπρότητα ο εορτασμός του Οσίου Νίκωνος στη Σπάρτη (VIDEO-ΦΩΤΟ)

Η κακοκαιρία δεν επέτρεψε τη διεξαγωγή της λιτανείας

Τρίτη, 27 Νοέμβριος 2018 13:34 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Με λαμπρότητα ο εορτασμός του Οσίου Νίκωνος στη Σπάρτη (VIDEO-ΦΩΤΟ)

Με τη δέουσα μεγαλοπρέπεια, πάνδημη συμμετοχή και εκκλησιαστική κατάνυξη, η Σπάρτη εόρτασε και φέτος -τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου- τη μνήμη του πολιούχου της, Οσίου Νίκωνος του «Μετανοείτε».

Την κυριώνυμη ημέρα της εορτής, στον πανηγυρίσαντα ιερό ναό, τελέσθηκαν αρχικά ο όρθρος και η αμφιοφορία σύμφωνα με το βυζαντινό τυπικό, χοροστατούντος του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών κ. Θεοκλήτου. Ακολούθησαν η αρτοκλασία και η πολυαρχιερατική θεία λειτουργία, προεξάρχοντος του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Φωκίδος κ. Θεοκτίστου, τον οποίο συνεπικούρησαν οι σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομος, Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος και Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος. Λόγο πνευματικής οικοδομής εξεφώνησε ο Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων, ο οποίος απευθυνόμενος στους πιστούς που είχαν κατακλύσει το ναό, αναφέρθηκε στον βίο του Οσίου Νίκωνος και στα μηνύματα που μπορούμε να αντλήσουμε στη σύγχρονη εποχή. Ιδιαίτερα στάθηκε στον πυρήνα του κηρύγματος του Οσίου, την μετάνοια, τονίζοντας ότι αποτελεί «ένα από τα κύρια γνωρίσματα του καλού Χριστιανού».

Δυστυχώς, η κακοκαιρία που επικρατούσε στη λακωνική πρωτεύουσα δεν επέτρεψε τη διεξαγωγή της καθιερωμένης λιτάνευσης της εικόνας του Οσίου Νίκωνος στις κεντρικές οδούς της πόλης. Κατακλείοντας την πανηγυρική σύναξη ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος ευχαρίστησε εγκάρδια όλους όσοι παρέστησαν. Ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη εξέφρασε προς τους αρχιερείς που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή του, τους εφημέριους και τους λοιπούς διακονούντες του ιερού ναού, τον ευαγή κλήρο, τις Αρχές, τους καλλικέλαδους ιεροψάλτες, τους ευσεβείς πιστούς, τον Στρατό, την Αστυνομία, την Πυροσβεστική, τους διάφορους πολιτιστικούς φορείς, τους μαθητές των σχολείων της πόλης, καθώς και τους εκπαιδευτικούς τους. Ξεχωριστές ευχαριστίες απηύθυνε προς τον ραδιοφωνικό σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος για την αναμετάδοση, τόσο του εσπερινού,  όσο και της Θείας λειτουργίας, καθώς και προς τα τοπικά ΜΜΕ για την προβολή της θρησκευτικής πανήγυρης.

Στον εορτασμό παρευρέθησαν, μεταξύ άλλων, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Φιλιππάκος, οι βουλευτές Λακωνίας κκ Δαβάκης και Γρηγοράκος, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ Τατούλης, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηλ. Στρατηγάκο και αντιπεριφερειάρχες. Επίσης, παρέστησαν οι  δήμαρχοι των Δήμων Σπάρτης, Καλαμάτας και Τρίπολης κκ Βαλιώτης, Νίκας και Καρλής,  αντίστοιχα, αξιωματικοί και υπαξιωματικοί των Σωμάτων Ασφαλείας, πολιτευτές, περιφερειακοί, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων.

Αμέσως μετά οι σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες επισκέφθηκαν το Μουσείο Εκκλησιαστικής Τέχνης της Ιεράς Μητροπόλεώς Μονεμβασίας και Σπάρτης, όπου ξεναγήθηκαν από τον επιμελητή του κ. Δημήτρη Μπαγιώκο.

Πανηγυρικός ο εσπερινός
Με την πρέπουσα λαμπρότητα και θρησκευτική κατάνυξη τελέσθηκε το απόγευμα της Κυριακής 25/11, ο μέγας πανηγυρικός πολυαρχιερατικός εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας επί τη εορτή του πολιούχου της Σπάρτης.

Στην ακολουθία συμμετείχαν -ως προσκεκλημένοι του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου, οι σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Φωκίδος κ. Θεόκτιστος, Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομος, Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος και Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ΄, ο οποίος χοροστάτησε.

Αμέσως μετά την αρτοκλασία, ο κ. Ευστάθιος παρουσίασε στο εκκλησίασμα τους παρευρισκόμενους αρχιερείς, τους οποίους και ευχαρίστησε για την ευγενική αποδοχή της πρόσκλησής του.

Τον Θείο λόγο κήρυξε ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ΄, ο οποίος αναφέρθηκε στον τιμώμενο Άγιο, που -όπως είπε- «αποτέλεσε μία δεσπόζουσα μορφή του Χριστιανισμού για τη Σπάρτη και ολόκληρη τη Λακωνία σε μία εξαιρετικά δύσκολη εποχή». Παράλληλα επισήμανε την ανάγκη της σύγχρονης κοινωνίας για «επανακατήχηση της χριστιανικής πίστης και για ειλικρινή μετάνοια».

Στον πανηγυρικό εσπερινό παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αραχωβίτης, ο βουλευτής Λακωνίας κ. Δαβάκης, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Τατούλης, η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Τζανετέα,  οι δήμαρχοι των Δήμων Σπάρτης και Αν. Μάνης κκ Βαλιώτης και Ανδρεάκος, αντίστοιχα, οι πρώην βουλευτές, κκ Πατριανάκου και Αποστολάκος και ο φιοικητής της Στρατιωτικής Φρουράς Λακωνίας, Ταξίαρχος κ. Χατζηνικολάου.

Παρακολουθήστε ξανά τη θεία λειτουργία όπως μεταδόθηκε από το Ionian Channel

Παρακολουθήστε ξανά τον εσπερινό όπως μεταδόθηκε από το Ionian Channel

Φωτο: ΙΜΜΣ

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti