Μέσω Μάνης διακινούσαν μετανάστες με προορισμό την Ιταλία! (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Εξαρθρώθηκε από την ΕΛΑΣ μεγάλο κύκλωμα διακίνησης αλλοδαπών

Τρίτη, 27 Νοέμβριος 2018 16:15 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Μέσω Μάνης διακινούσαν μετανάστες με προορισμό την Ιταλία! (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Οργανωμένο κύκλωμα παράνομης διακίνησης αλλοδαπών που χρησιμοποιούσε για τη δράση της παράκτιες περιοχές της Μάνης, αλλά και άλλες περιοχές της νότιας Πελοποννήσου, εξάρθρωσε η Ελληνική Αστυνομία.

Ειδικότερα, η υπόθεση, που χειρίσθηκε η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων, αφορά στη σύλληψη τριών αλλοδαπών-μελών εγκληματικής οργάνωσης, η οποία δραστηριοποιείτο στην εξ’ ολοκλήρου διακίνηση αλλοδαπών, από την στιγμή εισόδου τους σε σημεία πλησίον του ποταμού Έβρου μέχρι και την τελική -δια θαλάσσης- μεταφορά τους (με τη χρήση σκαφών) στην Ιταλία, από παράκτιες περιοχές της Πελοποννήσου. Πέραν των ανωτέρω δραστών, στην εγκληματική οργάνωση εμπλέκονται εννέα ακόμη άτομα, για τον εντοπισμό των οποίων οι έρευνες συνεχίζονται.

Στο πλαίσιο εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Επιχειρήσεων, για τη σύλληψη τους, πραγματοποιήθηκε πολυήμερη επιχείρηση στην Αττική και στη Λακωνία, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Ασφάλειας και Προστασίας Θαλάσσιων Συνόρων του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής, ενώ κατά το τελικό στάδιο της επιχείρησης υπήρξε συνεργασία με τα Αστυνομικά Τμήματα του Γυθείου, της Σπάρτης και της Αρεόπολης, καθώς και με τα Λιμεναρχεία του Γυθείου και της Πύλου.

Με την έγκαιρη επέμβαση των εμπλεκομένων δυνάμεων, απετράπη η διακίνηση 46 αλλοδαπών (μεταξύ των οποίων και δύο ανηλίκων), οι οποίοι είχαν μεταφερθεί από την εγκληματική οργάνωση στη νότια Πελοπόννησο και είχαν επιβιβασθεί σε σκάφος με προορισμό την Ιταλία.

Το χρονικό και
η επιχείρηση των Αρχών
Ειδικότερα, την Τετάρτη 21/11/2018 ενημερώθηκε η Διεύθυνση Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων (ΔΑΠΘΑΣ) του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής από την αρμόδια υπηρεσία του Οργανωμένου Εγκλήματος Αττικής για τη διεξαγωγή έρευνας αναφορικά με ένα καλά οργανωμένο κύκλωμα διακίνησης μεταναστών. Τα μέλη της οργάνωσης διακινούσε παράνομα μετανάστες από τα χερσαία σύνορα, τους έκρυβαν σε σπίτια ή αποθήκες στην Αττική και στην συνέχεια τους μετέφεραν με σκάφη προς την Ιταλία. Συγκεκριμένα, έγινε γνωστό ότι ήδη ήταν σε εξέλιξη επιχείρηση διακίνησης μεταναστών από το ανωτέρω οργανωμένο κύκλωμα, οι οποίοι επρόκειτο να μετακινηθούν με σκάφος στην Ιταλία από τις ακτές της νότιας Πελοποννήσου, χωρίς όμως να είναι γνωστό το ακριβές σημείο που θα γίνονταν η μεταφορά-επιβίβασή τους στο σκάφος, αλλά ούτε και το ίδιο το σκάφος.

Κατά συνέπεια, ζητήθηκε η συνδρομή του Λιμενικού, ως προς τον εντοπισμό των μεταναστών, του σκάφους μεταφοράς τους, τη σύλληψη των μελών του πληρώματος και τυχόν άλλων μελών του κυκλώματος που θα συμμετείχαν στην μεταφορά.

Άμεσα, κινητοποιήθηκε το περιπολικό σκάφος της Λιμενικής Αρχής Πύλου, ενώ ταυτόχρονα ζητήθηκε από την Υπηρεσία Οργανωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης (ΥΟΘΕ) του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ η συνδρομή αεροσκαφών εξοπλισμένων με ειδικό τεχνολογικό εξοπλισμό. Αρχικά, ξεκίνησε να επιχειρεί το αεροσκάφος δύναμης FRONTEX υπό από τις οδηγίες της ΔΑΠΘΑΣ με στόχο τον εντοπισμό των μεταναστών, τους οποίους οι διακινητές είχαν αποβιβάσει από φορτηγό σε ορεινή περιοχή κοντά στον οικισμό Βάθειας του Δήμου Ανατολικής Μάνης.

Οι μετανάστες εντοπίστηκαν από αεροσκάφος σε βραχώδη ακτή και κρίθηκε αναγκαία η αποστολή κατάλληλου οχήματος από την ΔΑΠΘΑΣ, το οποίο ήταν επανδρωμένο με κατάλληλο πλήρωμα, ώστε να συνδράμει την επιχείρηση, ενώ από την ΥΟΘΕ ζητήθηκε τις επόμενες μέρες να υπάρχει συνεχής κάλυψη από αέρος, από αεροσκάφος δύναμης FRONTEX .

Τελικά, το σκάφος μεταφοράς των μεταναστών εντοπίστηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της 23/11/2018 στην θαλάσσια περιοχή της Μεσσηνιακής Μάνης, ενώ για την εν λόγω περιοχή απέπλευσε άμεσα το περιπολικό σκάφος Πύλου. Περίπου στις 5:00 τα ξημερώματα ολοκληρώθηκε η επιβίβαση των μεταναστών μέσω βοηθητικού σκάφους, ενώ ένας εξ’ αυτών παρέμεινε στην ακτή, γεγονός που κίνησε υποψίες ότι επρόκειτο για τον διακινητή των 46 μεταναστών.

Στις 05:20΄ πμ ξεκίνησε η αποβίβαση των μεταναστών στην ξηρά, διότι όπως εκ των υστέρων διαπιστώθηκε υπήρξε εισροή υδάτων στο εσωτερικό του σκάφους, ως συνέπεια της προσάραξής του στη βραχώδη ακτή. Το προσαραγμένο σκάφος αναψυχής κλειστού τύπου, μήκους 12 μ. περίπου, έφερε την ονομασία “ SUNBIRD ” και ήταν σημαίας Delaware (ΗΠΑ). Για το σκάφος γίνεται έρευνα για την εξακρίβωση της πραγματικής σημαίας του και τον ιδιοκτήτη του. Άμεσα ενεργοποιήθηκαν οι χερσαίες δυνάμεις (ΔΑΠΘΑΣ, της ΕΛΑΣ και του ΛΧ Γυθείου) που βρίσκονταν σε ετοιμότητα.

Τελικά -και κατόπιν της υπόδειξης του αεροσκάφους που διαρκώς περιπολούσε στην περιοχή- εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν το σύνολο των μεταναστών και του πληρώματος και ο φερόμενος διακινητής. Συνελήφθησαν συνολικά ένας υπήκοος Ρουμανίας (το άτομο που έφυγε μόνος), δύο μέλη πληρώματος, εκ των οποίων ένας υπήκοος Γεωργίας και ένας υπήκοος Συρίας, καθώς και 46 παράτυπα εισερχόμενα πρόσωπα.

Σημειώνεται, τέλος, ότι η επιχείρηση εντάσσεται στο πλαίσιο του Εθνικού Επιχειρησιακού Σχεδίου σε συνεργασία με την EUROPOL και την κωδική ονομασία “ Stigma ”.

Δείτε παρακάτω τις δηλώσεις στελεχών του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ για την εξάρθρωση του κυκλώματος

Ακολουθούν φωτογραφίες από το σημείο όπου εντοπίστηκαν οι μετανάστες και το φορτηγό στην Αν. Μάνη και άλλο υλικό που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΑΣ

26112018 dil 002

26112018 dil 001

26112018 dil 005

26112018 dil 006

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti