Το κέντρο της Σπάρτης μετατρέπεται σε ένα Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου!

ΕΑΣ Λακωνίας | ΟΣΔΕ 2019

Οι παρεμβάσεις για την τόνωση επιχειρηματικότητας και επισκεψιμότητας - Κατατίθεται πρόταση στο ΕΣΠΑ για το έργο προϋπολογισμού 1.8 εκατ. ευρώ

Πέμπτη, 29 Νοέμβριος 2018 17:19 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Το κέντρο της Σπάρτης μετατρέπεται σε ένα Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου!

Στα «σκαριά» βρίσκεται η δημιουργία του Aνοικτού Εμπορικού Κέντρου (Open Mall) στο κέντρο της Σπάρτης. Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης που έλαβε χώρα την Τετάρτη 28/11 εγκρίθηκε η προμελέτη και το σχέδιο τευχών δημοπράτησης του έργου  με τίτλο «Ανάπλαση Κοινοχρήστων Χώρων Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου Σπάρτης». Επίσης, την Πέμπτη 29/11 υπογράφτηκε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Δήμου  Σπάρτης και του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης αναφορικά με την υποβολή πρότασης στο ΕΣΠΑ για τη δημιουργία «Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου (Open Mall) Σπάρτης», συνολικού προϋπολογισμού 1.814.991,50 ευρώ (κόστος μελέτης 911.000 ευρώ).

Το έργο, που προαναγγέλθηκε πριν από περίπου ένα χρόνο (σσ στις 14/12/2017), κατά την επίσκεψη του πρώην προέδρου της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, Βασίλη Κορκίδη, φαίνεται ότι θα πάρει «σάρκα και οστά» το επόμενο χρονικό διάστημα.

Ειδικότερα, η επιλέξιμη δράση εντάσσεται στο πλαίσιο της Πρόσκλησης «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ). Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό σχέδιο, που χρηματοδοτεί δράσεις αστικής ανάπλασης, με στόχο τη δημιουργία ανοικτού εμπορικού κέντρου σε πεζοδρόμους και οδούς ήπιας κυκλοφορίας στο κέντρο της πόλης και θα υλοποιηθεί από τον Δήμο Σπάρτης σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο.

Η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας αποτελεί το επιστέγασμα προσπαθειών που έχουν ξεκινήσει αρκετό διάστημα νωρίτερα και περιλαμβάνουν τις εγκρίσεις του Διοικητικού και Δημοτικού Συμβουλίου για την υποβολή πρότασης, την αναγκαία τροποποίηση καταστατικού του Εμπορικού Συλλόγου, την εξασφάλιση της συνεργασίας της συντριπτικής πλειοψηφίας των ιδιοκτητών καταστημάτων στην περιοχή παρέμβασης, την έγκριση του μνημονίου συνεργασίας, την εκπόνηση και έγκριση προμελέτης για την ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων του Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου Σπάρτης.

Στο πλαίσιο της παρέμβασης θα υλοποιηθούν επενδύσεις αναβάθμισης του δημόσιου χώρου, από τον Δήμο Σπάρτης, καθώς και δράσεις προβολής και προώθησης της εμπορικής περιοχής, από τον Εμπορικό Σύλλογο. Αμφότεροι οι φορείς θα υλοποιήσουν ένα σύνολο συνεκτικών και αλληλένδετων παρεμβάσεων, με στόχο την αναβάθμιση της λειτουργικότητας και αισθητικής της περιοχής και την οργάνωση  της οικονομικής δραστηριότητας, που αναπτύσσεται εντός αυτής, με έμφαση στη χρήση έξυπνων εφαρμογών (αναβάθμιση οδοφωτισμού, αστικός εξοπλισμός (e-tree, ηλιακά παγκάκια κλπ), συστήματα παροχής ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο, βυθιζόμενοι κάδοι, έξυπνες διαβάσεις πεζών, συστήματα πληροφόρησης επισκεπτών κλπ).  

Το Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου θα αναπτυχθεί στα τετράγωνα που περικλείουν οι οδοί Αγησιλάου, Βρασίδου (τμήμα της Κ. Παλαιολόγου) Αγ. Νίκωνος και Λυκούργου.

Σύμφωνα με τον Δ. Σπάρτης «η δράση στοχεύει στην ενίσχυση της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας, που κατά κύριο λόγο δραστηριοποιείται στη περιοχή παρέμβασης και την ανάδειξη της δυναμικής της περιοχής σε πολιτιστικούς και τουριστικούς πόρους. Θα συμβάλλει στην ενίσχυση  της ανταγωνιστικότητας της τοπικής οικονομίας και στην εξωστρέφεια των επιχειρήσεων, σηματοδοτώντας τη μετάβαση στην ποιοτική επιχειρηματικότητα, με αιχμή την καινοτομία και τη δημιουργία βιώσιμων θέσεων απασχόλησης».

Ο Δ. Σπάρτης προσθέτει ότι «με την υλοποίηση του αναπτυξιακού σχεδίου, θα μεταβληθεί μακροχρόνια η συνολική εικόνα της Σπάρτης, θα αυξηθεί η ελκυστικότητα και επισκεψιμότητά της, ενώ οι θετικές επιπτώσεις για την τοπική κοινωνία και οικονομία θα είναι άμεσα ορατές. Το κυριότερο, όμως, είναι πως τίθενται οι βάσεις για την εγκαθίδρυση κουλτούρας συνεργασίας και σχεδιασμού μεταξύ του Δήμου Σπάρτης, της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας».

Βασική προϋπόθεση για την υλοποίηση του έργου αποτελεί η συμμετοχή τουλάχιστον 50 εμπορικών επιχειρήσεων με ισόγεια καταστήματα και πρόσοψη στις οδούς της προτεινόμενης περιοχής παρέμβασης, τα οποία αποτελούν τουλάχιστον το 70% του συνόλου των εμπορικών καταστημάτων της περιοχής παρέμβασης.

Προϋποθέσεις συμμετοχής
Στη δράση μπορούν να συμμετάσχουν:
-  Εμπορικές επιχειρήσεις οι οποίες είναι μέλη του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης
- Εμπορικές επιχειρήσεις με ισόγεια καταστήματα που έχουν πρόσοψη στις οδούς της προτεινόμενης περιοχής παρέμβασης
Επιπροσθέτως μπορούν να συμμετάσχουν οι ακόλουθες κατηγορίες επιχειρήσεων:
- Εμπορικές επιχειρήσεις που βρίσκονται σε όροφο υπό την προϋπόθεση συμμετοχής των ισόγειων αυτών επιχειρήσεων
- Λοιπές επιχειρήσεις (πχ εστίασης, ιδιωτικής εκπαίδευσης, ιδιωτικά ιατρεία, ξενοδοχεία, κινηματογράφοι – θέατρα, κέντρα αισθητικής κλπ)
- Κενά ισόγεια εμπορικά καταστήματα σε ποσοστό κατά μέγιστο 5% του συνολικού αριθμού των ωφελούμενων επιχειρήσεων.

Σημειώνεται ότι μισθωτές και εκμισθωτές των καταστημάτων πρέπει να είναι ενήμεροι για τις παρεμβάσεις που θα υλοποιηθούν στα καταστήματά τους. Επίσης,  οι παρεμβάσεις που θα πραγματοποιηθούν στις προσόψεις των καταστημάτων θα πρέπει να διατηρηθούν για τρία τουλάχιστον χρόνια μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Οι αντιδράσεις
στο Δημοτικό Συμβούλιο
Μοιράγιας: «Ναι στην ανάπλαση, αλλά…»
Η πρόταση για τη μελέτη (προμελέτη) εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης, με την πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων να τάσσονται υπέρ του έργου.

Ο δήμαρχος Σπάρτης, Ευ. Βαλιώτης, ανέφερε ότι το τμήμα της πόλης όπου θα πραγματοποιηθεί η ανάπλαση και θα δημιουργηθεί το Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου «είναι μια ανερχόμενη περιοχή που θα αναβαθμιστεί ακόμα περισσότερο. Πιέζουμε ώστε το έργο να “δένει” με το σχεδιασμό για μια “έξυπνη πόλη”».

Εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτηση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, Σπ. Μοιράγια, ο οποίος είπε ότι «πρόκειται για μια σημαντική παρέμβαση που θα μείνει στην πόλη για 70 χρόνια. Όμως οι παρεμβάσεις που θα γίνουν πρέπει να είναι φιλικές προς το Περιβάλλον και τον Άνθρωπο. Το κακό είναι ότι πάντα ξεκινάμε από το μπετόν και όχι από το πράσινο. Στην προμελέτη του έργου διαπιστώνω ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για φύτευση έστω και ενός δένδρου. Περίμενα να είναι “παρών” σήμερα ο Εμπορικός Σύλλογος και να καταθέσει προτάσεις» υπογράμμισε ο κ. Μοιράγιας και πρόσθεσε ότι «θα ψηφίσω την προμελέτη, αλλά ξεκαθαρίζω ότι δεν θα ψηφίσω τη μελέτη αν δεν υπάρξουν “πράσινες” παρεμβάσεις».

Δείτε παρακάτω φωτογραφίες από την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

newbanner
newbanner2
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος