Μια «ζεστή» εκδήλωση για τα ΑμεΑ στο Άσυλο Ανιάτων Σπάρτης (ΦΩΤΟ)

Τρίτη, 11 Δεκέμβριος 2018 10:33 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Μια «ζεστή» εκδήλωση για τα ΑμεΑ στο Άσυλο Ανιάτων Σπάρτης (ΦΩΤΟ)

Η  3η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία έδωσε την ευκαιρία σε μαθητές-τριες και εκπαιδευτικούς από τρία σχολεία της Σπάρτης να βρεθούν κοντά στους τροφίμους του Ιδρύματος Περιθάλψεως Χρονίως Πασχόντων «Ο Άγιος Παντελεήμων», για να τιμήσουν από κοινού τη συγκεκριμένη ημέρα. Πιο συγκεκριμένα, το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Σπάρτης, το 1ο Γυμνάσιο Σπάρτης και το 4ο Γυμνάσιο Σπάρτης «Γιάννης Ρίτσος» επισκέφθηκαν το ίδρυμα και παρακολούθησαν μια εκδήλωση γεμάτη μηνύματα και συγκινήσεις.

Την εκδήλωση συντόνισε η κοινωνική λειτουργός κ. Παναγιώτα Αλεβετσοβίτη. Προλογίζοντας, ο υπεύθυνος του ιδρύματος π. Ιωάννης Προφύρης εξέθεσε το έργο του Ιδρύματος Περιθάλψεως Χρονίως Πασχόντων της ΙΜ Μονεμβασίας και Σπάρτης, που προσφέρει νοσηλεία, εκπαίδευση αλλά και σίτιση, όχι μόνο στους τροφίμους του, αλλά και σε εξήντα ακόμη μπολίτες. Μέσα από μια διδακτική ιστορία, ο π. Ιωάννης τόνισε «τη σημασία της προσήλωσης στους στόχους μας, αλλά και την ανάγκη διαφύλαξης και προστασίας της υγείας, της σωματικής μας ακεραιότητας και της ζωής, αγαθών που συνήθως τα θεωρούμε αυτονόητα και δεν τους δίδουμε την πρέπουσα προσοχή.»

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε η κ. Σοφία Παινέση, διευθύντρια του Ειδικού Σχολείου Σπάρτης, η οποία τόνισε ότι «είναι απαραίτητο να προστατεύουμε τα δικαιώματα όλων των συνανθρώπων μας στην εκπαίδευση, την προσβασιμότητα, τις ίσες ευκαιρίες. Παρότρυνε τα παιδιά να σέβονται τη διαφορετικότητα και να αντιμετωπίζουν με ενσυναίσθηση τους συμμαθητές/τριες που φαίνονται ευάλωτοι ή υφίστανται προσβολές για κάποιο σωματικό τους ελάττωμα».

Η κ. Γεωργία Μπολοβιτσιώτη, ειδική παιδαγωγός στο Ειδικό Σχολείο Σπάρτης, εξέφρασε τον προβληματισμό της για τους όρους «άτομα με αναπηρία», «άτομα με ειδικές ανάγκες» και «άτομα με ειδικές δεξιότητες» και τόνισε ότι τελικά όλοι οι συνάνθρωποί μας έχουν όπως εμείς τις ίδιες ανάγκες: την ανάγκη για αγάπη και την ανάγκη για αποδοχή.

Οι διευθυντές των δύο γυμνασίων της Σπάρτης, κκ Ανδρόνικος Σακελλαρόπουλος (1ο Γυμνάσιο) και Ιωάννης  Κονδυλόπουλος (4ο Γυμνάσιο), συνεχάρησαν τους μαθητές και μαθήτριες που προετοίμασαν την εκδήλωση, αλλά και την κ. Παναγιώτα Παπασταθάκη, (καθηγήτρια Μουσικής και υπεύθυνη των χορωδιών του 1ου και του 4ου Γυμνασίου Σπάρτης) και την κ. Κανέλλα Μανώλη για την πρωτοβουλία της σύμπραξης των σχολείων, καθώς και τους κκ Γεώργιο Κωστιάνη και Γεώργιο Βαλκανά, που συνόδευσαν τα παιδιά.

Το κύριο μέρος της εκδήλωσης περιελάμβανε δύο ενότητες: Στην πρώτη, οι χορωδίες του 1ου και 4ου Γυμνασίου Σπάρτης απέδωσαν με ευαισθησία τραγούδια που αναφέρονται στη μοναδικότητα των παιδιών, τραγούδια γεμάτα αισιοδοξία και ελπίδα. Στη δεύτερη, που αποτέλεσε την κορύφωση της εκδήλωσης, μαθήτριες του 1ου Γυμνασίου Σπάρτης παρουσίασαν από κοινού με τροφίμους του Ιδρύματος Περιθάλψεως Χρονίως Πασχόντων θεατρική παράσταση βασισμένη στην γνωστή ιστορία του «Τζίτζικα και του Μέρμηγκα».

Η παράσταση, γεμάτη διδάγματα και επενδυμένη με εξαιρετική μουσική, ολοκληρώθηκε με τον χορό όλων όσοι συμμετείχαν, που κέρδισαν το θερμό χειροκρότημα τροφίμων, μαθητών, εκπαιδευτικών και του νοσηλευτικού προσωπικού του ιδρύματος.

Οι υπεύθυνοι του ιδρύματος πρόσφεραν γλυκίσματα, χυμούς και δώρα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, που έφυγαν «πλημμυρισμένοι» από την αγάπη για τον συνάνθρωπο, τη συνειδητοποίηση της αξίας της προσφοράς, την πεποίθηση ότι κάθε πλάσμα είναι μοναδικό και ξεχωριστό, αλλά και την υπόσχεση να επαναληφθούν εκδηλώσεις όπως η συγκεκριμένη.

Ευχαριστήριο
του Ειδικού Σχολείου Μολάων
«Το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Σπάρτης (Συκαράκι) και ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων πραγματοποίησε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Στην εκδήλωσή μας παρευρέθηκαν εκ μέρους του Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης, πατήρ Συμεών Παπαγεωργίου, η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κα. Τζανετέα Αδαμαντία, ο αντιδήμαρχος κος. Πλειώτας Χρήστος, ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας, κος. Νταλιάνης Πέτρος, ο Πρόεδρος του Σωματείου ΑμεΑ Λακωνίας, κος. Λαμπρινάκος Σταύρος, ο Διευθυντής του ιδρύματος Χρονίως Πασχόντων «Αγ. Παντελεήμων», πατήρ Ιωάννης Πορφύρης. Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων, κα. Σταπάκη Αικατερίνη, η Διευθύντρια του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου, κα. Παινέση Σοφία και η εκπαιδευτικός του σχολείου μας κα. Υφαντίδου Στέλλα. Ευχαριστούμε θερμά τους χορηγούς - δωρητές καθώς και τον Πολιτιστικό- μουσικό χορευτικό Όμιλο «Χοροδρόμοι», που μας παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς από τα Κύθηρα και τα νησιά του Αιγαίου. Ιδιαίτερες Ευχαριστίες στα ζαχαροπλαστεία "Μορέως Ήδιστα Χαραμής", όλα τα καταστήματα που συνέδραμαν καθώς και όλους τους φίλους που βοήθησαν ώστε να πραγματοποιηθεί με επιτυχία αυτή η εκδήλωση. Ευχαριστούμε όλους όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους και μας στηρίζουν με την αγάπη τους.

Οι Εκπαιδευτικοί και ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης-Συκαράκι»

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα