Πιέζουν για άμεση αποκατάσταση του παλαιού Πρωτοδικείου Σπάρτης!

«Όχι άλλες καθυστερήσεις» τονίζουν τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Λακωνίας - Που «κολλάει» το θέμα

Τετάρτη, 12 Δεκέμβριος 2018 09:03 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Πιέζουν για άμεση αποκατάσταση του παλαιού Πρωτοδικείου Σπάρτης!

Την επιτακτική ανάγκη συντήρησης του παλαιού Πρωτοδικείου Σπάρτης, ενός εκ των πρώτων δημοσίων κτιρίων του ελληνικού κράτους, προβάλλουν τα Γενικά Αρχεία Κράτους Ν. Λακωνίας, που πρόκειται να μετεστεγασθούν στον εν λόγω χώρο, εφόσον υλοποιηθούν οι αναγκαίες εργασίες για την αποκατάστασή του.

«Οι ομογενείς που συχνά επισκέπτονται τα Γενικά Αρχεία του Κράτους-Αρχεία Ν. Λακωνίας χρόνια τώρα αναρωτιούνται γιατί το κτίριο που έχει παραχωρηθεί στην υπηρεσία αυτή δεν αναπαλαιώνεται για να στεγάσει οριστικά τα Αρχεία που τόσα προσφέρουν στη σύγχρονη ιστορία της Λακωνίας συμβάλλοντας ακόμη και στην επίλυση των θεμάτων της καταγωγής τους. Το βασικό τους ερώτημα παραμένει αναπάντητο. Ως πότε θα περιμένει το κτήριο του Παλαιού Πρωτοδικείου Σπάρτης να αποκατασταθεί και να φιλοξενήσει τα ΓΑΚ Λακωνίας;» αναφέρουν οι υπεύθυνοι των Γενικών Αρχείων του Κράτους.

Σύμφωνα με τα ΓΑΚ Λακωνίας, μετά την παραχώρηση του ΒΚ 717 Δημοσίου Κτιρίου (παλαιό πρωτοδικείο Σπάρτης) από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου στα ΓΑΚ – Αρχεία Ν. Λακωνίας το 2005, εγκρίθηκε μελέτη οριστικής εφαρμογής το 2011 με τη σύμφωνη γνώμη και του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου».

Όπως υποστηρίζουν τα στελέχη των Γενικών Αρχείων «το μεγάλο πρόβλημα της καθυστέρησης προήλθε από την αίτηση του τότε ΥΠΔΒΜΘ προς την Πολεοδομία Δήμου Σπάρτης για την χορήγηση Άδειας Οικοδομής. Ανάμεσα στα δικαιολογητικά που έπρεπε να κατατεθούν ήταν και τοπογραφικά διαγράμματα. Ο Δήμος, με τις κατάλληλες υπηρεσίες του, προσφέρθηκε να βοηθήσει στην περίπτωση αυτή, για να επισπευσθεί η τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου Σπάρτης. Όμως, το τμήμα ιστορικών κέντρων πόλεων και παραδοσιακών οικισμών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έκρινε ότι απαιτείται διόρθωση των διαγραμμάτων, λόγω σχεδιαστικών ασαφειών, ζητώντας τοπογραφικό διάγραμμα και άλλα δικαιολογητικά όλου του οικοδομικού τετραγώνου. Στη συνέχεια ο Δήμος εκπληρώνοντας αυτό το αίτημα με τη βοήθεια και του Δικηγορικού Συλλόγου Σπάρτης υπέβαλε το 2018 διορθωμένο τοπογραφικό διάγραμμα στο αρμόδιο τμήμα της περιφέρειας Πελοποννήσου. Είμαστε λοιπόν όλοι σε αναμονή» σημειώνεται και προστίθεται:

«Είναι γεγονός πάντως ότι υπάρχει ένας παραλογισμός μόνο για την αλλαγή της ονομασίας του κτιρίου από “Δικαστήρια” σε “Γ.Α.Κ.- Αρχεία Ν. Λακωνίας”, ενώ χάνεται πολύτιμος χρόνος για να σωθεί ένα κτήριο τέτοιας ιστορικής αξίας, αφού εκεί στεγάστηκαν οι δημόσιες υπηρεσίες του Νομού Λακωνίας το 1837. Πρόκειται για το παλαιότερο δημόσιο κτίριο της Σπάρτης και ίσως το παλαιότερο δημόσιο κτίριο της οθωνικής περιόδου στην Ελλάδα».

«Η ανάγκη συντήρησης ενός από τα πρώτα δημόσια κτήρια του ελληνικού κράτους είναι επιτακτική! Η ανάγκη των ΓΑΚ Λακωνίας να μετεγκατασταθούν, επίσης! Όχι άλλες καθυστερήσεις!» υπογραμμίζουν τα ΓΑΚ.

Η ψηφοφορία των ομογενών
Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από καιρό, οι Λάκωνες ομογενείς ανέλαβαν πρωτοβουλία και προχώρησαν στη συγκέντρωση υπογραφών στο Avaaz. Σύνθημα τους: “Restore the building of the old Court of Sparta!  Αποκαταστήστε το κτήριο του παλιού Πρωτοδικείου Σπάρτης!”

«Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα περίπου 500 υπογραφές συγκεντρώθηκαν τόσο από ομογενείς στο εξωτερικό όσο και από Ελλαδίτες για να στηρίξουν την επίσπευση των ενεργειών για την αποκατάσταση του μοναδικού αυτού κτιρίου και την μετεγκατάσταση εκεί της υπηρεσίας των Γενικών Αρχείων του Κράτους Ν. Λακωνίας, που όλα αυτά τα χρόνια ενοικιάζουν 1.000 τ.μ. διεσπαρμένα σε όλη την πόλη  της Σπάρτης. πληρώνοντας κάθε χρόνο 35.000 ευρώ σε μισθώματα» επισημαίνουν τα ΓΑΚ Λακωνίας.

Για να ψηφίσετε πατήστε εδώ


Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και 
όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα