Βαλιώτης: «Δεν θα επιτρέψουμε απομάκρυνση Νοσηλευτικής και ΤΕΙ»

Εκφράζει απορία για την απόσυρση ψηφίσματος από το ΠΣ Πελοποννήσου - Οι φορείς απαιτούν άμεσο ραντεβού με Γαβρόγλου αλλιώς απαντούν δυναμικά

Παρασκευή, 14 Δεκέμβριος 2018 14:39 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Βαλιώτης: «Δεν θα επιτρέψουμε απομάκρυνση Νοσηλευτικής και ΤΕΙ»

Να σκληρύνουν τη στάση τους στο θέμα της διατήρησης της Νοσηλευτικής και του ΤΕΙ στη Σπάρτη προσανατολίζονται φορείς της Σπάρτης και της υπόλοιπης Λακωνίας. Μάλιστα, οι Αρχές του τόπου ζητούν επίμονα να οριστεί ραντεβού (εντός της προσεχούς εβδομάδας) με τον υπουργό Παιδείας, όπου αναμένεται να θέσουν τις ενστάσεις τους και να διατυπώσουν τις εναλλακτικές προτάσεις τους για το μέλλον των τμημάτων της πόλης. Μάλιστα, σχετική παρέμβαση έκανε στο πρόσφατο ΔΣ Σπάρτης (Τετάρτη 12/12) και ο δήμαρχος Σπάρτης κ. Βαγγέλης Βαλιώτης, ο οποίος τόνισε ότι «αν δεν κλειστεί άμεσα ραντεβού με τον υπουργό Παιδείας, θα αναζητήσουμε άλλους τρόπους διεκδίκησης…».

Στην ίδια γραμμή φαίνεται ότι πορεύεται και η ΠΕ Λακωνίας, καθώς σύμφωνα με ασφαλείς πηγές, εφόσον δεν υπάρξει συνάντηση με τον υπουργό, αναμένεται να υπάρξει συστρατευμένη αντίδραση και ενέργειες από όλους τους φορείς που θα κινούνται σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους.

«Δεν θα το επιτρέψουμε…»
Εξάλλου, με ανακοίνωσή του, ο δήμαρχος Σπάρτης εκφράζει την απορία του για την απόσυρση ψηφίσματος από το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου με θέμα την παραμονή τη Νοσηλευτικής και του ΤΕΙ, ενώ μεταξύ άλλων τονίζει ότι «εάν ο σχεδιασμός (σσ του Υπουργείου Παιδείας) για το νέο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου περιλαμβάνει απομάκρυνση της Νοσηλευτικής και του ΤΕΙ από τη Σπάρτη, δε θα το επιτρέψουμε εφόσον πληρούμε όλα τα ακαδημαϊκά κριτήρια», προσθέτοντας ότι η Σπάρτη «μπορεί να στηρίξει και νέες σχολές».

Αναλυτικά, ο κ. Βαλιώτης αναφέρει τα εξής:

«Δεν είναι δυνατόν να κατανοήσουμε τι εμπόδισε την έκδοση ψηφίσματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου για την παραμονή της Νοσηλευτικής Σχολής και του ΤΕΙ  στη Σπάρτη. Ψηφίσματος  που κατατέθηκε από την  Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας κ. Τζανετέα και είχε τη στήριξη του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη και όλων των Περιφερειακών Συμβούλων της Λακωνίας.

Το κατατιθέμενο ψήφισμα εξέφραζε  την ομόφωνη απόφαση  όλων των φορέων και των ενεργών πολιτών που συμμετείχαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε,  στις 30 Νοεμβρίου 2018 στο Διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, με θέμα “το μέλλον των πανεπιστημιακών σχολών της πόλης μας”.

Στη συγκεκριμένη σύσκεψη υπήρχε τοποθέτηση του Δημάρχου Σπάρτης, που δεν διαφέρει από το περιεχόμενο του ψηφίσματος.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης επανειλημμένα έχει τοποθετηθεί για το θέμα των Πανεπιστημιακών Σχολών στην πόλη μας, θεωρώντας ότι αποτελούν όχι μόνο “φάρους”  γνώσης και βελτίωσης του κοινωνικού επιπέδου της επαρχιακής μας  πόλης, αλλά την “καρδιά” και τον “αιμοδότη” της τοπικής μας κοινωνίας και δεν διαπραγματεύεται την  μεταφορά  τους σ’ άλλη πόλη, όπως προτείνεται από την αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Παιδείας, στα πλαίσια της ανάπτυξης-αναδιάρθρωσης  του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Οι Πανεπιστημιακές σχολές που λειτουργούν στην πόλη της Σπάρτης  έχουν μεγάλη σημασία για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής μας και έχουν άριστες σχέσεις με την τοπική κοινωνία.  

Το Δημοτικό Συμβούλιο στη συνεδρίασης της 12ης Δεκεμβρίου 2018, ενημερώθηκε για τις εξελίξεις και τα γεγονότα που διαδραματίζονται και
- Στηρίζει την ομόφωνη απόφαση της σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο.
- Εκφράζει την αγωνία και το ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας για το θέμα αυτό
- Θεωρεί  απαράδεκτο το γεγονός, ότι  δεν έχει οριστεί ακόμα  το ραντεβού που ζητήθηκε  από την κ. Αντιπεριφερειάρχη, με τον αρμόδιο Υπουργό κ. Γαβρόγλου,
- Καλεί τον Υπουργό να ορίσει την ημερομηνία συνάντησης  με  την κ. Αντιπεριφερειάρχη και   Επιτροπή που έχει συγκροτηθεί, προκειμένου  να εξηγήσουν τεκμηριωμένα τους λόγους της επιχειρούμενης  άδικης αλλαγής της υπάρχουσας κατάστασης, όπως  παρουσιάζεται από την πρόταση της αρμόδιας επιτροπής του Υπουργείου.
- Ελπίζει ότι οι τελικές προτάσεις που θα διαμορφωθούν να είναι το αποτέλεσμα δημοκρατικού διαλόγου και ευρείας συναίνεσης, ώστε να διασφαλιστεί η επιτυχής έκβαση της όλης προσπάθειας και η τελική απόφαση να διαμορφωθεί μέσω ανταλλαγής λογικών επιχειρημάτων και θα είναι απαλλαγμένη από σκοπιμότητες.

Αμέσως μετά την συνάντηση, το Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης θα αποφασίσει για τις περαιτέρω ενέργειές του και  θα καθορίσει  τους τρόπους διεκδίκησης ώστε η Νοσηλευτική και το ΤΕΙ να παραμείνουν στη Σπάρτη αλλά ταυτόχρονα να  λειτουργήσουν  και άλλες σχολές στην πόλη μας..

Τελειώνοντας θέλω να τονίσω ότι η κοινωνία της Σπάρτης και ολόκληρου του νομού έχει αποδείξει ότι στηρίζει  αυτές τις Σχολές.

Μπορεί να στηρίξει και νέες σχολές.

Εάν ο σχεδιασμός για το νέο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου περιλαμβάνει απομάκρυνση της Νοσηλευτικής και του ΤΕΙ από τη Σπάρτη, δε θα το επιτρέψουμε εφόσον πληρούμε όλα τα ακαδημαϊκά κριτήρια.

Οι Σπαρτιάτες ξέρουν να διεκδικούν, να αγωνίζονται και να δικαιώνονται για αιτήματα, που αφορούν την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη του τόπου τους.

Ο Δήμαρχος Σπάρτης
Ευάγγελος Βαλιώτης»


Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και 
όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα