Προσπάθεια διεύρυνσης από Βαλιώτη και οι πρώτες μεταγραφές

Κοινή κάθοδο στις εκλογές ανακοίνωσαν ο δήμαρχος Σπάρτης και ο Π. Κουμουνδούρος

Σάββατο, 02 Μάρτιος 2019 09:02 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Προσπάθεια διεύρυνσης από Βαλιώτη και οι πρώτες μεταγραφές

Τους άξονες της συνεργασίας της «Δημοτικής Ενωτικής Κίνησης Σπάρτης» με την παράταξη «Ανεξάρτητη Αγωνιστική  Συνεργασία για την Τοπική Αυτοδιοίκηση» (ΑΝΑΣΑ) παρουσίασαν οι επικεφαλής των δύο συνδυασμών, ο δήμαρχος Σπάρτης κ. Βαγγέλης Βαλιώτης και ο Παναγιώτης Κουμουνδούρος, αντίστοιχα, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν την Παρασκευή (1/3) στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης. Παράλληλα, γνωστοποιήθηκε ότι στον κοινό συνδυασμό, υποψήφιοι θα είναι ο πρόεδρος της ΤΚ Περιβολιών Γιώργος Κουρεμπής και ο πρόεδρος της Λέσχης Αυτοκινήτου Σπάρτης-δημοσιογράφος Λάμπρος Λαμπρόπουλος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της παράταξης του Ευ. Βαλιώτη, η απόφαση για σύμπραξη μεταξύ των δύο συνδυασμών ελήφθη «στα πλαίσια της εκπεφρασμένης διεύρυνσης και ανανέωσης της παράταξής μας και της στρατηγικής συνεργασίας και συναίνεσης, που ακολουθούμε για το καλό του Δήμου και των πολιτών του. Για ένα Δήμο σύγχρονο, ευέλικτο, αντάξιο της ιστορίας και των δημοτών του».

Στην αρχική του τοποθέτηση, ο δήμαρχος Σπάρτης προέταξε τον στόχο «για μια ενωμένη παράταξη και ένα ανανεωμένο ψηφοδέλτιο», απευθύνοντας ανοιχτή πρόσκληση σε όλους όσοι είναι διατεθειμένοι να συμμετάσχουν στο εγχείρημα. Παράλληλα, ισχυρίστηκε ότι «η υποψηφιότητα δεν έχει, ούτε σκοπεύει να αποκτήσει κομματικά χαρακτηριστικά και εξαρτήσεις», απαντώντας σε όσους υποστηρίζουν ότι η υποψηφιότητα  του έχει το «χρίσμα» του ΣΥΡΙΖΑ. Συμπλήρωσε ότι «πρόκειται για μια αυθόρμητη κίνηση πολιτών με όλες τις κομματικές ταυτότητες, οι οποίες τίθενται σε δεύτερη μοίρα. Η διεύρυνση θα συνεχιστεί μέχρι την ολοκλήρωση του ψηφοδελτίου». Ο δήμαρχος απηύθυνε κάλεσμα για συνεργασία με οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο συνδυασμό ή υποψήφιο, καθώς -όπως παρατήρησε- «έχουμε αποδείξει ότι είμαστε υπέρ και είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε συνεργασία». Σε εκείνο το σημείο, ο Π. Κουμουνδούρος παρενέβη σημειώνοντας ότι είμαστε «ανοιχτοί σε όλους, εκτός από τους ομοφοβικούς, τους ρατσιστές και τους φασίστες».

Ακόμα, ο Ευ. Βαλιώτης ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος θα είναι επικεφαλής της διευρυμένης δημοτικής κίνησης, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «είμαι δήμαρχος ίσος προς όλους και πρώτος μεταξύ ίσων. Δεν υπάρχουν αρχηγίες, αποφασίζουμε συνολικά για τα πάντα».

Αναφορικά με τη συνεργασία με τον Π. Κουμουνδούρο, ο δήμαρχος υποστήριξε ότι «είχαμε πολύ καλή συνεργασία σε όλη τη θητεία της παρούσας δημοτικής αρχής. Ειδικά σε θέματα, όπως η διαχείριση απορριμμάτων, οι πεζόδρομοι-αναπλάσεις, οι διεκδικήσεις από την κεντρική εξουσία, είχαμε στήριξη από τον κ. Κουμουνδούρο. Λειτούργησε σωστά αυτή η συνεργασία».

Ο δήμαρχος Σπάρτης εξέφρασε, ακόμα, τον στόχο και την αισιοδοξία ότι το ψηφοδέλτιο που θα συγκροτηθεί «θα διεκδικήσει τον Δ. Σπάρτης από την πρώτη Κυριακή των εκλογών».

Απαντώντας σε ερώτηση του «Λακωνικού Τύπου» για τη διεύρυνση του συνδυασμού και την ανανέωση προσώπων, ο κ. Βαλιώτης εξήγησε ότι «ο Κλεισθένης θα δημιουργήσει προβλήματα στους συνδυασμούς με τους περιορισμούς που θέτει στον αριθμό των υποψηφίων. Ωστόσο, θα επιχειρήσουμε διεύρυνση, αλλά όχι όμως για να μας φέρουν ψήφους οι… συγγενείς των υποψηφίων. Θα απευθυνθούμε σε ενεργούς πολίτες». Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι «από τους εν ενεργεία δημοτικούς συμβούλους της παράταξής μας, ορισμένοι δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιοι. Όχι επειδή δεν συμφωνούν μαζί μας, αλλά είτε λόγω ηλικίας, είτε προσωπικών λόγων, είτε γιατί ολοκλήρωσαν την προσφορά τους, αποφάσισαν να αποσυρθούν».

Κλείνοντας και τη δευτερολογία του, ο δήμαρχος απέδωσε βαρύνουσα σημασία στον ρόλο των τοπικών κοινοτήτων, τονίζοντας ότι «αποτελούν κύτταρο της κοινωνίας».

Αποποιήθηκε την κομματική
ταυτότητα ο Κουμουνδούρος
Από την πλευρά του ο Π. Κουμουνδούρος, αν και επικεφαλής της παράταξης (ΑΝΑΣΑ), που εξελέγη με την επίσημη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοτικές εκλογές του 2014, αποποιήθηκε την κομματική του ταυτότητα, αναφέροντας ότι «η παράταξή μας (ΑΝΑΣΑ) είχε στόχο να ανατρέψει το δημαρχοκεντρικό χαρακτήρα του “Καλλικράτη” και συμφωνούσαμε από τον αρχή με τον κ. Βαλιώτη στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου». Πρόσθετε ότι «στις συνεδριάσεις του συμβουλίου δεν κραυγάζαμε χωρίς λόγο, αλλά συμμετείχαμε στον διάλογο με προτάσεις». Η συμφωνία για κοινή κάθοδο με τον Ευ. Βαλιώτη εδράζεται -σύμφωνα με τον κ. Κουμουνδούρο- «στην ανάγκη για λειτουργική εξυπηρέτηση των δημοτών και στα έργα που προγραμματίζονται με τη συμμετοχή των ενεργών πολιτών. Δημιουργούμε μια νέα αυτοδιοικητική κουλτούρα. Να αγωνιστούμε όλοι για έναν ανοιχτό, δημοκρατικό δήμο. Να  δώσουμε τη δυνατότητα σε όσος περισσότερους πολίτες να έρθουν κοντά στα κοινά». Όσον αφορά την κομματική ταυτότητα και τη σύνδεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κουμουνδούρος είπε ότι «το πρώτο γράμμα του αρτικόλεξου ΑΝΑΣΑ σημαίνει Ανεξάρτητη…», συμπληρώνοντας ότι «οι δημοτικές κινήσεις μπορεί να έχουν κομματική τοποθέτηση, όμως οι θέσεις πρέπει να προάγουν το συμφέρον των πολιτών. Σαν ΑΝΑΣΑ αποδείξαμε ότι είμαστε αντικομματικοί, αντικυβερνητικοί, ακηδεμόνευτοι και… απείθαρχοι».

«Βέλη» Λαμπρόπουλου

κατά Αργειτάκου
Με βαριές μομφές κατά της παράταξης «Ενωμένοι Πολίτες Δ. Σπάρτης» του Στ. Αργειτάκου, από την οποία προέρχεται, ο Λ. Λαμπρόπουλος ανέφερε ότι αποχώρησε από την παράταξη Αργειτάκου, καθώς δεν έτυχε της αναγνώρισης της προσπάθειάς του, όσο ήταν μέλος (και υποψήφιος) του συνδυασμού του πρώην δημάρχου. Στη συνέχεια είπε ότι αποδέχτηκε την πρόταση του Ευ. Βαλιώτη να είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, καθώς ο «δήμαρχος αναγνώρισε την προσπάθεια που καταβάλλω εδώ και χρόνια για την προβολή της Σπάρτης». Ο ίδιος διευκρίνισε ότι «αφήνω εκτός την κομματική ταυτότητά μου στα θέματα του Δήμου. Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να έχει το “καπέλο” του κόμματος».

Ο Γ. Κουρεμπής, προερχόμενος επίσης από την παράταξη Αργειτάκου, είπε ότι «βλέποντας κάποια θέματα να βγαίνουν από τις καλένδες, αποδέχτηκα την πρόταση του δημάρχου. Στόχος είναι να βοηθήσω την καθημερινότητα του πολίτη».

Οι αρχικοί άξονες
του προγράμματος Βαλιώτη
Περιβάλλον, αναπλάσεις-πεζοδρομήσεις, τουρισμός και διοίκηση του Δ. Σπάρτης επάνω στις αρχές που υπηρετεί η Δημοτική Αρχή Βαλιώτη, καθώς και η προάσπιση του δημοσίου χαρακτήρα της περιουσίας του Δήμου είναι μερικοί από τους άξονες που θα τεθούν στην κορυφή του προγράμματος του διευρυμένου συνδυασμού, το οποίο όπως εξήγησε ο κ. Βαλιώτης «θα συνδιαμορφωθεί από κοινού με τους πολίτες».

Σημειώνεται, τέλος, ότι τον συντονισμό της συνέντευξης Τύπου ανέλαβε ο νέος εκπρόσωπος Τύπου της παράταξης Βαλιώτη, Γιάννης Τσαρκαλής.

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα