Δύο φωτογραφίες, δύο κορυφαίοι επιστήμονες, μία λακωνική τοποθεσία

Το κουίζ του «Λακωνικού Τύπου»

Τετάρτη, 17 Φεβρουάριος 2021 14:32 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Δύο φωτογραφίες, δύο κορυφαίοι επιστήμονες, μία λακωνική τοποθεσία

Δύο φωτογραφικές λήψεις με έναν κοινό παρανομαστή, αλλά με χρονολογική διαφορά  σχεδόν 70 ετών, αποτελεί το κουίζ που θέτει στους αναγνώστες του ο «Λακωνικός Τύπος» σε συνεργασία με τον Νίκο Μπακή.

Προσπαθήστε να μαντέψετε ποιες από τις δυο παρακάτω εικόνες είναι παλαιότερη από την άλλη, καθώς και οι δύο αποτυπώνονται σε χρωματική υφή άσπρου και μαύρου. Η βοήθεια στο κοινό είναι πως ο φακός έχει στηθεί και έχει απαθανατίσει πρόσωπα και περιβάλλον στην ίδια ακριβώς τοποθεσία στη Λακωνία.

quiz Pellana 01
Φωτογραφία 1

quiz Pellana 02
Φωτογραφία 2

Αν λοιπόν δυσκολεύστε να λύσετε τον γρίφο, ας… το πάρει το ποτάμι. Τα δύο στιγμιότυπα έχουν ληφθεί στο Βασιλικό Νεκροταφείο της Ομηρικής Λακεδαίμονος στην Πελλάνα, με χρονολογική διαφορά 70 ετών.

Στη φωτογραφία 1 απεικονίζεται ο αείμνηστος Βρετανός αρχαιολόγος και ακαδημαϊκός Δρ. Μαρτιν Σινκλαίρ Φράνκλαντ Χουντ (Martin Sinclair Frankland Hood) μαζί με τη σύζυγό του Ρασέλ (Rachel) και παιδιά από την περιοχή, οι οποίοι είχαν επισκεφθεί το Βασιλικό Νεκροταφείο της αρχαίας Πελλάνας στις αρχές του 1950. Η επίσκεψη του διάσημου επιστήμονα και της συζύγου του είχε λάβει χώρα, δηλαδή, 30 χρόνια πριν ο Έλληνας αρχαιολόγος Δρ. Θεόδωρος Σπυρόπουλος ανακαλύψει το μεγαλύτερο μυκηναϊκό λαξευτό θολωτό τάφο της αρχαιότητας, ο οποίος σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού θεωρείται ασφαλώς Βασιλικός.

Ο Δρ. Χουντ διετέλεσε διευθυντής της Βρετανικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Αθήνα από το 1954 έως το 1962 και ηγήθηκε των ανασκαφών στην Κνωσό από το 1957 έως το 1961. Ο  χαρισματικός «υπεραιωνόβιος» αυτός Καθηγητής έφυγε από τη ζωή στις 18 Ιανουαρίου 2021, σε ηλικία 104 ετών.

Στη φωτογραφία 2 απεικονίζεται ο κορυφαίος Αμερικανός Καθηγητής Κοσμολογίας, Δρ Τζόρτζ Σμουτ (George Smoot), μαζί με την ιδιαιτέρα του, εξερχόμενοι από τον θολωτό τάφο της Πελλάνας. Ο Δρ. Σμουτ, ο οποίος είναι κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Φυσικής, επισκέφθηκε τον Ιούλιο του 2018 την αρχαία Πελλάνα, στα πλαίσια διάλεξης του εκπαιδευτικού προγράμματος «Διδάσκοντας το Σύμπαν», που συνδιοργάνωσε το Paris Centre for Cosmological Physics, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, η Ελληνική Εταιρεία Σχετικότητας, Βαρύτητας και Κοσμολογίας και το Ίδρυμα Ευγενίδου, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Δύο χαρακτηριστικές φωτογραφίες με πρωταγωνιστές κορυφαίους επιστήμονες της υφηλίου σε ένα ιστορικό μνημείο της Λακεδαίμονος που, δυστυχώς, εδώ και κάμποσα χρόνια παραμένει στην αφάνεια και την παρακμή. Κρίμα…


φωτο: Νίκος Μπακής

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία άνω των 24 ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti