Ψηφιακή Παιδεία με λακωνική ενορχήστρωση

Στον Κυρ. Πιερρακάκη το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Παιδείας - Με διακεκριμένη «ορμή» από τα πρότερα καθήκοντά του αναλαμβάνει ο Λάκωνας πολιτικός

Τετάρτη, 28 Ιούνιος 2023 10:32 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ψηφιακή Παιδεία με λακωνική ενορχήστρωση

Μια διαφορετική αποστολή με βαρυσήμαντους επιμέρους στόχους και χαρακτηριστικά καλείται να διεκπεραιώσει ο Λάκωνας Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος μετά από απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Μετά από μια άκρως επιτυχημένη θητεία στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που συνοδεύτηκε από το έργο-τομή της ψηφιοποίησης μιας σειράς υπηρεσιών του κράτους, ο -εκ Μάνης και Κροκεών καταγόμενος- υπουργός επωμίζεται την ευθύνη και την πρόκληση ενός νευραλγικού τομέα, που ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει προτάξει ως βασική προτεραιότητα της νέας διακυβέρνησης.

Η αρχή της νέας εποχής στο Υπουργείο Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού σηματοδοτήθηκε την Τρίτη (27/6) με την τελετή παράδοσης-παραλαβής από τον υπηρεσιακό υπουργό,  Χρήστο Κίττα, στη νέα πολιτική ηγεσία υπό τον Κυριάκο Πιερρακάκη.

«Το Υπουργείο Παιδείας θα γίνει
το πρώτο πλήρως ψηφιακό υπουργείο»
 Έχοντας δίπλα του τον αναπληρωτή υπουργό με αρμοδιότητα τον Αθλητισμό, Γιάννη Οικονόμου και τις υφυπουργούς Ζέττα Μακρή και Δόμνα Μιχαηλίδου, στην περιγραφή του σχεδιασμού του ο Κυριάκος Πιερρακάκης έκανε λόγο αρχικά για «πολλή δουλειά, σηκωμένα μανίκια». Εστίασε δε, στο πλάνο του ώστε «το Υπουργείο Παιδείας να γίνει το πρώτο πλήρως ψηφιακό υπουργείο, με στόχο τη διευκόλυνση των εκπαιδευτικών, των γονέων και φυσικά των μαθητών». Ακόμα, όπως υπογράμμισε, «σημαντικό είναι να λυθεί η μεγάλη γραφειοκρατία, που θα μειώσει δυνητικά την ταλαιπωρία».

Αναφορικά με τις επιδιώξεις για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, σημείωσε: «Πρέπει να αναβαθμίσουμε τα πάντα με ταχύτητα. Όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης. Από την Προσχολική εκπαίδευση μέχρι το Πανεπιστήμιο. Και ειδικά για τα δημόσια ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, βασική μας έμφαση είναι σε ένα δημόσιο Πανεπιστήμιο, ασφαλές, λειτουργικό και ελεύθερο, ένα Πανεπιστήμιο το οποίο συνομιλεί με το μέλλον», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πιερρακάκης.

Ακόμη, αναφέρθηκε στο έργο που πραγματοποιήθηκε την περασμένη τετραετία και ώθησε σε αλλαγές σε κάθε τομέα της εκπαίδευσης. «Η Ν. Κεραμέως προώθησε αλλαγές απέναντι σε πολιτικές που κρατούν δέσμια τη χώρα, ενίσχυσε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και αφήνει μια σημαντική παρακαταθήκη για το μέλλον». Ο υπουργός, αφού εξήρε τη σημασία της δια βίου μάθησης «σε ένα κόσμο που διαρκώς αλλάζει και στον οποίο το προσδόκιμο ζωής διαρκώς αυξάνεται», χαρακτήρισε την παιδεία ως τον «σημαντικότερο πυλώνα για το μέλλον της Ελλάδας που μας πηγαίνει συλλογικά μπροστά. Γιατί, ας μου επιτραπεί ο νεολογισμός, η παιδεία πολύ περισσότερο από μνήμη παρελθόντος είναι και οφείλει να είναι μνήμη μέλλοντος».

Καταλήγοντας, ο κ. Πιερρακάκης απηύθυνε κάλεσμα για συναίνεση στα θέματα της παιδείας, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «καμία ιδέα δεν περισσεύει» και υπογράμμισε ότι οι πόρτες της πολιτικής ηγεσίας θα είναι ανοιχτές σε όλους για προτάσεις και ιδέες. Δεσμεύτηκε τέλος πως «θα κάνουμε περισσότερα από όσα θα υποσχεθούμε».

Ο απερχόμενος υπηρεσιακός υπουργός, Καθηγητής Χρήστος Κίττας, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ότι «ως υπηρέτης της, για πάνω από 50 χρόνια δεν έπαψα ποτέ να υποστηρίζω ότι μόνο μέσω της παιδείας μπορεί να επιτευχθεί η αναγέννηση της χώρας μας, αλλά και του πλανήτη». Απευθυνόμενος στον Κυρ. Πιερρακάκη, ο Χρ. Κίττας τόνισε ότι «εσείς περισσότερο από τον καθένα μας γνωρίζετε ότι με τις ραγδαίες εξελίξεις και με το πέρασμα από την Ψηφιακή εποχή στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση, επέρχεται η σύνδεση του ανθρώπου με τις, τεράστιας δύναμης, υπολογιστικές μηχανές, τον ωκεανό των δεδομένων και την Τεχνητή Νοημοσύνη, ενώ προχωρούμε με γρήγορα βήματα και στη χρήση της εικονικής πραγματικότητας σε καθημερινές μας λειτουργίες. Είναι λοιπόν αναπόφευκτο να ενσωματώσουμε όλα αυτά τα επιτεύγματα των επιστημών στη διδασκαλία των νέων μας σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης».

Ο αναπληρωτής υπουργός, Γιάννης Οικονόμου, παρατήρησε ότι «έχουν σημασία τα έργα και οι πράξεις. Θα εργαστούμε για να παραδώσουμε στους αθλητές και τις αθλήτριες τις βέλτιστες δυνατές συνθήκες, ενόψει και των επόμενων Ολυμπιακών Αγώνων. Ο τομέας του αθλητισμού είναι ένας τομέας με τεράστια κοινωνική απήχηση και σημασία. Γι’ αυτό και στοχεύουμε σε ένα αναβαθμισμένο αθλητικό προϊόν με τη συνεργασία όλων».

72ed1317 90f9 4e98 ba97 9f9c6364ba5a

Ευχαριστίες από Μακρή
και Μιχαηλίδου
Οι νέες υφυπουργοί Παιδείας, Ζέττα Μακρή και Δόμνα Μιχαηλίδου, ευχαρίστησαν τον πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό τους, προβάλλοντας την ήδη καλή συνεργασία μεταξύ των μελών της ηγεσίας του υπουργείου.

Η Ζ. Μακρή ανέφερε πως «υλοποιήσαμε και εφαρμόσαμε το κυβερνητικό πρόγραμμα για την εκπαίδευση χάρις στον επαγγελματισμό και στην ευπρέπεια που επέδειξαν οι εκπαιδευτικοί μας. Αλλά επειδή η παιδεία είναι ένας δυναμικός τομέα και την επόμενη ημέρα χρειάζεται να κάνουμε ακόμα περισσότερα, πιο σύγχρονα και πιο καινοτόμα». 

«Είμαστε εδώ με μεγάλη χαρά, αλλά με ακόμη μεγαλύτερο αίσθημα ευθύνης απέναντι στα παιδιά, στους γονείς τους, στους δημόσιους λειτουργούς, αλλά και στους καθηγητές και τους δασκάλους», δήλωσε χαρακτηριστικά η Δ. Μιχαηλίδου, για να συμπληρώσει: «Γιατί τους οφείλουμε πολλά. Όχι μόνο για το αύριο της χώρας αλλά και για το σήμερα όλων.  Γι’ αυτό, από σήμερα κιόλας, σηκώνουμε τα μανίκια και συνεχίζουμε τη σκληρή δουλειά».

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 27 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti