«Όχι» και από την Επιτροπή Περιβάλλοντος για αιολικά στον Κάβο Μαλιά

Σάββατο, 20 Απρίλιος 2024 08:38 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Όχι» και από την Επιτροπή Περιβάλλοντος για αιολικά στον Κάβο Μαλιά

Ένα παράθυρο αισιοδοξίας φαίνεται να ανοίγει για όλους αυτούς τους φορείς, σωματεία και συλλογικότητες των Βατίκων, που τα τελευταία χρόνια αντιτάχθηκαν σθεναρά στην περαιτέρω επιβάρυνση της χερσονήσου τού Κάβο Μαλιά, με αιολικά πάρκα και ανεμογεννήτριες. Κι αυτό, διότι στην τελευταία συνεδρίασή της (19/4), η Περιφερειακή Επιτροπή Περιβάλλοντος γνωμοδότησε αρνητικά στο θέμα της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Αιολικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από την «Μυτιληναίος Αιολική Νεαπόλεως ΑΕ», στη θέση «Προφήτης Ηλίας», των ΔΕ Βοιών και Μονεμβασίας.

Αδαμόπουλος: Γρήγορες αποφάσεις για να μην χάνονται σημαντικές προθεσμίες
Μετά το πέρας της συνεδρίασης, που σημειωτέον είναι η 2η για τη νεοσύστατη επιτροπή περιβάλλοντος, ο πρόεδρός της και αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Αναστάσιος Αδαμόπουλος, δήλωσε ότι σκοπός της επιτροπής είναι «οι άμεσες και γρήγορες αποφάσεις για να μην χάνονται σημαντικές προθεσμίες». Πρόσθεσε ότι «συζητήσαμε πολλά θέματα μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων ΑΠΕ» και «σχετικά με το σημαντικό ζήτημα του Δήμου Μονεμβασιάς γνωμοδοτήσαμε αρνητικά».

«Αντίθετοι σε νέες ανεμογεννήτριες από Μονεμβασιά έως Μαλέα»
Στη συνέχεια ο αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε στους λόγους που η επιτροπή ήταν αρνητική στην επέκταση των αιολικών σταθμών: «Θα συνεχίσουμε, φυσικά, να εξετάζουμε υποθέσεις σχετικές με εγκατάσταση ΑΠΕ στην περιοχή», όμως «από τη γραμμή της Μονεμβασιάς μέχρι το ακρωτήριο Μαλέα δεν θα είμαστε υπέρ της τοποθέτησης, επιπλέον, ανεμογεννητριών». Κι αυτό γιατί, «ήδη έχουν μπει αρκετές», αλλά «πρόκειται για ένα μέρος ιστορικό, με φυσικό κάλλος και σημαντικά αρχαιολογικά μνημεία. Θα είμαστε στην κατεύθυνση της προστασίας». Επιπλέον, «στη διαβούλευση για το χωροταξικό των ΑΠΕ που θα ακολουθήσει, θα κατατεθεί και η συγκεκριμένη άποψή μας».

Βέβαια ο χρόνος θα δείξει, θα επαληθεύσει ή θα διαψεύσει την επιτροπή περιβάλλοντος της Περιφέρειας.

Επιστολή Βατικιωτών
Όπως είχε δημοσιεύσει ο «Λακωνικός Τύπος» με επιστολή τους, βατικιώτικοι φορείς, απευθύνθηκαν στην Περιφερειακή Επιτροπή Περιβάλλοντος, καταθέτοντας την αιτιολογημένη και με επιχειρήματα αντίθεσή τους «σε οποιαδήποτε προσπάθεια εγκατάστασης αιολικών πάρκων στην περιοχή μας χωρίς να λαμβάνει υπόψη τη θέληση του τόπου». Όπως τόνιζαν, «αναμένουμε τη δική σας αρνητική εισήγηση προς το ΠΣ Πελοποννήσου, καθώς και τις καθοριστικές ενέργειές σας, ως αιρετοί του τόπου, ώστε να παύσει η σχεδιαζόμενη βιομηχανοποίηση του τόπου μας». Μάλιστα ζητούσαν, «να προχωρήσουμε όλοι μαζί, συντεταγμένα και μεθοδικά, σε ό,τι χρειαστεί ώστε να ανακόψουμε τους εν λόγω και όποιους μελλοντικούς σχεδιασμούς αιολικών πάρκων». Επιπλέον, «να παρεμβούμε μαζικά σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς-οργανισμούς που καλούνται να γνωμοδοτήσουν». Ζητούσαν «τα αυτονόητα σε μια Δημοκρατία: Τον σεβασμό στις αποφάσεις και στη θέληση της τοπικής κοινωνίας».

Το έγγραφο είχε αποδέκτες και τους Νεοκλή Κρητικό, Θανάση Δαβάκη, Νάγια Γρηγοράκου, Δημήτρη Πτωχό, Θεόδωρο Βερούτη, το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, τον Ηρακλή Τριχείλη, το Δημοτικό Συμβούλιο Μονεμβασιάς, καθώς και τους προέδρους και τα κοινοτικά συμβούλια όλων των κοινοτήτων του δήμου. Την επιστολή υπέγραφαν οι ΕΟΣ ΝΑΛ, Επαγγελματική Ένωση Βατίκων, Ναυτικός Όμιλος Βοιών, Ομοσπονδία Βατικιώτικων Συλλόγων Αττικής (Σύνδεσμος Αγιονικολαϊτών «Ο Κάβομαλιάς», Σύνδεσμος Βελανιδιωτών «Η Μυρτιδιώτισσα», Αδελφότης Φαρακλιωτών «Η Ευαγγελίστρια», Σύνδεσμος Καστανιωτών «Η Επιδήλιος Άρτεμις», Σύλλογος Ελαφονησιωτών Αθήνας, Πειραιά και Περιχώρων «Ο Φιλόπατρις», Σύλλογος των Απανταχού Λαχιωτών «Ο Άγιος Χαράλαμπος», Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου, Πολιτιστικός Σύλλογος Βατίκων, Σύλλογος Τουλίπα Γουλιμή, Σύνδεσμος Νεαπολιτών «Τα Βάτικα», Σύνδεσμος Πάνω Καστανιωτών «Τo Αμπελάκι»), Σωματείο Ενοικιαζόμενων Δωματίων «Ξένιος Ζεύς».

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti