Ντόμινο καταλήψεων και στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Σε τροχιά σύγκρουσης πανεπιστημιακή κοινότητα και υπουργείο Παιδείας
Δευτέρα, 05 Σεπτέμβριος 2011 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ντόμινο καταλήψεων και στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Με προβλήματα στις εγγραφές αλλά και στις εξετάσεις ξεκινά η νέα χρονιά για τα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας μας.
Οι καταλήψεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, ενάντια στο νέο νόμο-πλαίσιο της υπουργού Παιδείας κ. Άννας Διαμαντοπούλου παρουσιάζουν συνεχώς αυξητικές τάσεις, καθώς με αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των φοιτητών μέσα στο Σαββατοκύριακο προστέθηκαν νέα τμήματα στα περίπου 230 που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις της προηγούμενης εβδομάδας.

Στο χορό των καταλήψεων έχει ήδη μπει το Τμήμα Τεχνολογίας, Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΤΕΙ Σπάρτης-παράρτημα Καλαμάτας, καθώς και οι Σχολές Τεχνολογίας Γεωπονίας, Διοίκησης και Οικονομίας, Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα. Όσον αφορά στο πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, υπό κατάληψη τελούν οι Σχολές Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών, Επιστημών Ανθρώπινης Κίνησης και Ποιότητας Ζωής, Επιστημών Διοίκησης και Οικονομίας, Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας, Καλών Τεχνών, Κοινωνικών Επιστημών καθώς και το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τηλεπικοινωνίων.

Οι φοιτητές αντιδρούν λέγοντας πως ο νόμος-πλαίσιο στην ουσία θα καταργήσει τη δημόσια και δωρεάν παιδεία, έχοντας τη στήριξη πολλών ακαδημαϊκών. Από την άλλη η υπουργός Παιδείας ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους πως η σημερινή κατάσταση στα Πανεπιστήμια θα αλλάξει, θέτοντας ως αιχμή το θέμα της κατάργησης του ασύλου και τη διαδικασία εκλογής πρυτανικών αρχών.

Από την πλευρά τους οι πρυτάνεις αν και δηλώνουν έτοιμοι να εφαρμόσουν το νόμο επιθυμώντας ανοιχτά πανεπιστήμια, διατυπώνουν ζωηρές επιφυλάξεις για το κατά πόσο αυτός «θα περπατήσει στην κοινωνία».
Η εβδομάδα, ωστόσο, έχει ξεκινήσει με νέες γενικές συνελεύσεις στις σχολές, προκειμένου να μεθοδευτούν οι περαιτέρω αντιδράσεις κατά του νέου νόμου-πλαισίου, ενώ στο κύμα των κινητοποιήσεων μπήκαν και οι καθηγητές του ΕΜΠ, οι οποίοι ξεκίνησαν από χθες 48ωρη απεργία.

Προγραμματισμένο για την ερχόμενη Πέμπτη είναι και το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, καθώς και οι φοιτητικές διαδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια της 76ης Διεθνούς Έκθεσης.

Σε ψήφισμα που εξέδωσαν την προηγούμενη Παρασκευή οι πρυτάνεις, καλούν όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα να διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία τους, με τη δέσμευση ότι θα προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας για όλες τις ρυθμίσεις του νόμου-πλαισίου που εγείρουν ζητήματα αντισυνταγματικότητας.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα η συνέντευξη Τύπου της υπουργού Παιδείας, σε μία προσπάθεια να δώσει διευκρινίσεις για παρανοήσεις -όπως είπε- σχετικά με τον νόμο-πλαίσιο.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti