Ο λακωνικός «Καλλικράτης» και πάλι στο προσκήνιο

Παρέμβαση Δαβάκη στη Βουλή για εκπαιδευτικά θέματα Τοπικά θέματα που αφορούν στην απρόσκοπτη λειτουργία σχολείων που καταργούνται, αλλά και στις...
Πέμπτη, 12 Μάιος 2011 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ο λακωνικός «Καλλικράτης» και πάλι στο προσκήνιο

Παρέμβαση Δαβάκη στη Βουλή για εκπαιδευτικά θέματα
Τοπικά θέματα που αφορούν στην απρόσκοπτη λειτουργία σχολείων που καταργούνται, αλλά και στις φήμες περί «λουκέτου» των πανεπιστημιακών σχολών της πόλης μας έφερε στο προσκήνιο ο λάκωνας βουλευτής κ. Θανάσης Δαβάκης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, σχετικά με το θεσμικό πλαίσιο αλλά και το καθεστώς λειτουργίας των Προτύπων πειραματικών σχολείων.

Κατά την έναρξη της ομιλίας του, ο βουλευτής έκανε μία σύντομη αναφορά στο τραγικό περιστατικό που έχει συγκλονίσει την ελληνική κοινή γνώμη τις τελευταίες μέρες, τη στυγνή δηλαδή δολοφονία του άτυχου πατέρα στην πλατεία Ομονοίας. Από το βήμα της Βουλής εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του θανόντος, καθώς και την απέχθεια σύσσωμου του πολιτικού κόσμου απέναντι σ’ αυτό το δυσάρεστο συμβάν.

Ξεκινώντας την εισήγησή του, ο κ. Δαβάκης, αναφερόμενος στα εκπαιδευτικά θέματα, σχολίασε:

«Στη χώρα μας η Παιδεία είναι αλληλένδετα συνδεδεμένη με την μεταρρύθμιση. Πρέπει επιτέλους να δημιουργηθεί ένα διαυγές και ξεκάθαρο σύστημα Παιδείας σε σταθερή βάση, που να χαρακτηρίζεται από διάρκεια και σταθερότητα σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, χωρίς να πραγματοποιούνται συνεχείς αναθεωρήσεις, ανάλογα με το ποιος έχει την ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας. Η Νέα Δημοκρατία και η πολιτική που άσκησε για την Παιδεία χαρακτηριζόταν από συνέπεια στάσης», είπε χαρακτηριστικά ο λάκωνας βουλευτής.

Στη συνέχεια ο κ. Δαβάκης αναφέρθηκε σε σημαντικά εκπαιδευτικά ζητήματα, όπως το ρόλο αλλά και τη σημασία που καλούνται να διαδραματίσουν τα Πρότυπα σχολεία για τη δημόσια εκπαίδευση, τα οποία, όπως είπε, πρέπει να αποτελέσουν το πρότυπο του συνόλου των σχολείων της χώρας μας.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στο ζήτημα αξιολόγησης των σχολικών μονάδων αλλά και των εκπαιδευτικών για την αποτελεσματικότητα τους, επισημαίνοντας στην παριστάμενη υφυπουργό κ. Χριστοφιλοπούλου ότι πρέπει το υπουργείο Παιδείας να ασχοληθεί επισταμένως και με το ζήτημα της αποτίμησης αλλά και της μόρφωσης που παρέχουν στους μαθητές τα σχολικά βιβλία.

Ακολούθως, ο κ. Δαβάκης κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ και τη στάση που ακολούθησε στο μείζον θέμα των συγχωνεύσεων των σχολικών μονάδων, λέγοντας χαρακτηριστικά πως η παράταξη της ΝΔ, πέραν από φαινόμενα λαϊκισμού και δημαγωγίας, εξέφρασε έντονα την αντίθεση της απέναντι στην απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει με τον πλέον αυταρχικό τρόπο σε συγχωνεύσεις αλλά και καταργήσεις σχολείων. Στο σημείο αυτό, επανέλαβε στην κ. Χριστοφιλοπούλου το ζήτημα του σχολείου του Ξηροκαμπίου, αλλά και το συνεχές αίτημα των κατοίκων της περιοχής και των γονέων των μαθητών, που διαμαρτύρονται στο κλείσιμο του σχολείου της πόλης τους.

Τα προβλήματα που έχουν ανακύψει στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου τον τελευταίο καιρό, έθιξε στη συνέχεια ο λάκωνας βουλευτής, κατηγορώντας τον πρύτανη του ΠΑΠΕΛ κ. Θ. Παπαθεοδώρου για αδικαιολόγητη και προκλητική στάση να μην προχωρά στον ορισμό των μελών του ΔΣ του Ινστιτούτου Έρευνας Βυζαντινού Πολιτισμού στο Μυστρά. Όπως υπογραμμίζει ο κ. Δαβάκης, η εν λόγω απόφαση του πρύτανη έχει ως αποτέλεσμα τη διακοπή της ομαλής λειτουργίας του Ινστιτούτου, θέμα που παραμένει εκκρεμές, παρά τις συνεχείς κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του στη Βουλή για την επίλυση του ζητήματος.

Απευθυνόμενος κατόπιν στον παριστάμενο υφυπουργό κ. Γ. Πανάρετο, τον προέτρεψε να παρέμβει άμεσα, όπως άλλωστε και ο θεσμικός του ρόλος τον υποχρεώνει, προκειμένου να πάψει το Πανεπιστήμιο να αποτελεί άσυλο αυθαιρεσίας και αυταρχικότητας, αποκαθιστώντας την έννομη τάξη σ’ αυτό και εξασφαλίζοντας την  ομαλή λειτουργία του.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του και με αφορμή τα σχετικά δημοσιεύματα που «στοχοποιούν» τις πανεπιστημιακές σχολές της Σπάρτης κάνοντας λόγο ότι αυτές βρίσκονται στο «κόκκινο» με σοβαρό ενδεχόμενο κατάργησης τους, ο κ. Δαβάκης, εκφράζοντας το αίσθημα όλων των λακώνων, τόνισε πως δεν θα επιτρέψουμε να κλείσουν οι σχολές της Σπάρτης. «Αυτές δημιουργήθηκαν κατ’ απαίτηση της λακωνικής κοινωνίας και συνεισφέρουν τα μέγιστα στην αναβάθμιση της περιοχής, δήλωσε ο λάκωνας βουλευτής τονίζοντας χαρακτηριστικά «Μην πειράξετε το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και τις σχολές της Λακωνίας  κ. υπουργέ».

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti