Δεσμεύσεις Νικητιάδη στη Βουλή

Άμεση η ανάγκη ανάδειξης του Αρχαίου Θεάτρου Σπάρτης
Πέμπτη, 03 Φεβρουάριος 2011 02:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Δεσμεύσεις Νικητιάδη στη Βουλή

Σε πρόταση υπογραφής τριμερούς προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού, του Δήμου Σπάρτης και του συνδέσμου «Γιτιάδας», και μάλιστα από τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Νικητιάδη, κατέληξε η συζήτηση για το Αρχαίο Θέατρο Σπάρτης, στην ολομέλεια της Βουλής.

Η άμεση ανάγκη αποκατάστασης, συντήρησης και ανάδειξης του αρχαίου θεάτρου βρέθηκε στο επίκεντρο, μετά από παρέμβαση του βουλευτή Λακωνίας κ. Γρηγόρη Αποστολάκου και τη σχετική απάντηση του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.
 
Σε συνέχεια της ερώτησής του, ο λάκωνας βουλευτής, επανέφερε το αίτημα του Συνδέσμου Φίλων Ανασυγκρότησης Αρχαίου Θεάτρου Σπάρτης «Γιτιάδας» για εθελοντικές εργασίες των μελών του στο θέατρο και τον περιβάλλοντα χώρο, το οποίο είχε απορρίψει προ δύο μηνών το ΥΠΠΟ.
 
«Ο πολιτισμός δεν είναι μόνο κρατικό αγαθό και ευθύνη της εκάστοτε κυβερνητικής εξουσίας να το προστατεύσει, είναι και κοινωνικό αγαθό. Διερωτώμαι λοιπόν, γιατί δεν επιτρέπεται να γίνουν από το σύνδεσμο σωστικές ενέργειες; Μιλάμε για εξέχοντες ανθρώπους της σπαρτιατικής κοινωνίας, νέους ανθρώπους, επιστήμονες, καταξιωμένους επαγγελματίες, οι οποίοι ζητούν με την επίβλεψη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, να κάνουν εργασίες όπως ο καθαρισμός του κοίλου κλπ», τόνισε.
 
Στη συνέχεια προσκάλεσε τον αρμόδιο υφυπουργό να επισκεφθεί την περιοχή και επί τόπου να εξεταστούν συλλογικά όλα τα τοπικά θέματα της αρμοδιότητάς του, με στόχο την εξεύρεση λύσεων.
 
Αποδεχόμενος την πρόσκληση και αναγνωρίζοντας την ορθότητα των επισημάνσεων του κ. Αποστολάκου σχετικά με τις εργασίες αποκατάστασης του θεάτρου, ο κ. Νικητιάδης, παραδέχτηκε την  πολύμηνη καθυστέρηση, την οποία όμως απέδωσε στην Βρετανική Σχολή Αθηνών που όφειλε να προβεί στις αναγκαίες εργασίες στο χώρο και επί τόσο καιρό για διάφορους λόγους δεν έχει πραγματοποιήσει.
 
Σημείωσε δε, ότι το ΥΠΠΟ έχει αναθέσει τη σχετική μελέτη στην Εφορεία Αρχαιοτήτων και βρίσκεται σε διαδικασία αναζήτησης χρηματοδότησης του έργου. Παράλληλα υπενθύμισε πως το Αρχαίο Θέατρο Σπάρτης έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα «Διαδρομή-περιήγηση του Αρχαιολογικού Χώρου Ακρόπολης» και στο έργο «Προστασία-Διαμόρφωση-Ανάδειξη-Ενοποίηση των Αρχαιολογικών χώρων Σπάρτης» του ΠΕΠ Πελοποννήσου με προϋπολογισμό 991.000 ευρώ.
 
Όσον αφορά στην προγραμματική σύμβαση την οποία πρότεινε, αυτή θα έχει ως αντικείμενο την αποκατάσταση, τη συντήρηση και τη φύλαξη του θεάτρου και του περιβάλλοντος χώρου.
 
Από την πλευρά του ο κ. Αποστολάκος χαιρέτησε την πρόταση, δεσμευόμενος να προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για τη συνεννόηση των τοπικών φορέων με στόχο την άμεση υλοποίησή της.  
 

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti