Ψήφισμα συνέλευσης είκοσι ενός σωματείων

Αναβάθμιση και όχι κατάργηση της Αστρονομίας στα σχολεία
Τρίτη, 18 Ιανουάριος 2011 02:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ψήφισμα συνέλευσης είκοσι ενός σωματείων

Τον έντονο προβληματισμό τους για τη φημολογούμενη κατάργηση του μαθήματος «Στοιχεία Αστρονομίας και Διαστημικής», εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των διοικητικών συμβουλίων των 21  ερασιτεχνικών σωματείων Αστρονομίας της Ελλάδας, στο πλαίσιο της ετήσιας συνέλευσή τους.
 
Στην εκδήλωση που έλαβε χώρα τον περασμένο Δεκέμβρη στη Σχολή των Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, την Αστρονομική Ένωση Σπάρτης, εκπροσώπησε ο πρόεδρός της κ. Παναγιώτης Κατσίχτης.
 
Ύστερα από διεξοδική συζήτηση εκδόθηκε ψήφισμα στο οποίο μεταξύ άλλων τονίζεται ότι αντίθετα από τις χώρες του εξωτερικού  όπου η Αστρονομία διδάσκεται κανονικά σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, στη χώρα μας το συγκεκριμένο μάθημα εντάσσεται μόνο στην ύλη της Β΄Λυκείου και μάλιστα ως επιλεγόμενο, ενώ στις άλλες τάξεις και βαθμίδες της εκπαίδευσης τα αστρονομικά θέματα περιλαμβάνονται μόνο σποραδικά και τελείως επιφανειακά.
 
Εξάλλου όπως υπογραμμίζουν οι υπογράφοντες στην ελληνική αρχαιότητα η Αστρονομία ήταν ένα από τα κύρια μαθήματα διδασκαλίας στους μαθητές, μαζί με την Αριθμητική, τη Γεωμετρία και τη Μουσική και όλα μαζί αποτελούσαν την περίφημη Τετρακτύ.
 
Διαφωνώντας επίσης και με ενδεχόμενη αντικατάσταση του μαθήματος «Στοιχεία Αστρονομίας και Διαστημικής» από  άλλα υποδεέστερα εγχειρήματα, προτείνουν στο υπουργείο Παιδείας και στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο όχι μόνο την παραμονή αλλά και την αναβάθμισή του, καθώς και την επαναφορά του ως δίωρο μάθημα διδασκαλίας.
 
Μεταξύ των αιτημάτων-προτάσεων που περιλαμβάνονται στο ψήφισμα είναι και τα εξής:
 
-Να εκδοθεί καινούργιο βιβλίο «Στοιχεία Αστρονομίας και Διαστημικής» της Β΄ Λυκείου, διότι τα τελευταία δώδεκα χρόνια έχουν συντελεστεί ουσιώδεις και επαναστατικές ανακαλύψεις για τη δομή και την εξέλιξη του Σύμπαντος, ιδιαίτερα με τη σκοτεινή ύλη, τη σκοτεινή ενέργεια, τους εξωπλανήτες και προ παντός με τα διαστημικά τηλεσκόπια, που στοχεύουν κατά κύριο λόγο στην απόδειξη της Μεγάλης Έκρηξης (Big Bang).

-Τα θέματα της Αστρονομίας θα πρέπει επιπλέον να ενταχθούν και σε συναφή μαθήματα όλων των τάξεων και όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης διότι αποτελούν πόλο έλξης για τους μαθητές κάθε ηλικίας.

-Η διδασκαλία της Αστρονομίας στα σχολεία να γίνεται και με άλλους προσφορότερους τρόπους, όπως η αστροπαρατήρηση με γυμνό μάτι ή με τηλεσκόπια, με κατασκευές, ιχνογραφήσεις και θεατρικές παραστάσεις, ιδιαίτερα στα δημοτικά.
 

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti