Ποδαρικό με κύμα ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά

Κύμα ανατιμήσεων σε βασικά καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες πυροδοτεί η αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 11% στο 13%,...
Δευτέρα, 03 Ιανουάριος 2011 02:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ποδαρικό με κύμα ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά

Κύμα ανατιμήσεων σε βασικά καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες πυροδοτεί η αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 11% στο 13%, που ισχύει από την 1-1-2011.

Παράλληλα οι επιβαρύνσεις θα είναι αναδρομικές, για τις υπηρεσίες που παρασχέθηκαν μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2011, αλλά η απόδειξη εκδόθηκε ή θα εκδοθεί από την 1η Ιανουαρίου και μετά και αφορά κυρίως σε λογαριασμούς ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ. Μειώθηκε αντίστοιχα ο ΦΠΑ που αναλογεί στα φάρμακα, στις υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχειακά καταλύματα και στα παιδικά βιβλία, καθώς μεταφέρονται στο χαμηλό συντελεστή 6,5%, από το 11% που ήταν μέχρι και 31 Δεκεμβρίου 2010.

Από την αναπροσαρμογή του χαμηλού συντελεστή το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά να εισπράξει περίπου 1 δισ. ευρώ, αλλά λόγω της ύφεσης και της μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας, το καθαρό αποτέλεσμα για τον κρατικό προϋπολογισμό θα είναι 350 εκατ. ευρώ. ειδικότερα ο στόχος για το ΦΠΑ κατά το 2011, είναι η είσπραξη ποσού ύψους 18.030 εκατ. ευρώ, από 17.680 που εκτιμάται ότι εισπράχθηκε το 2010, αύξηση 2%.

Για τη μετάβαση στο νέο καθεστώς ΦΠΑ που ισχύει από την 1-1-2011, το υπουργείο Οικονομικών δίνει τεχνικές διευκρινίσεις σημειώνοντας ότι ο «κανονικός» συντελεστής ΦΠΑ παραμένει 23%, ο μειωμένος συντελεστής αυξάνεται από 11% σε 13% και ο υπερμειωμένος κατά 50% συντελεστής αυξάνεται από 5,5%, σε 6,5%. Επίσης οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές οι οποίοι ισχύουν σε συγκεκριμένες νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου, διαμορφώνονται σε 16%, 9% και 5%, από 16%, 8% και 4% αντίστοιχα.

Στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ (6,5%) εντάχθηκαν και τα ακόλουθα αγαθά και υπηρεσίες:
  - Τα φάρμακα για την ιατρική του ανθρώπου των δασμολογικών κλάσεων 3003 και 3004 και τα εμβόλια για την ιατρική του ανθρώπου της δασμολογικής κλάσης 3002.
  - Τα βιβλία με εικόνες για παιδιά της δασμολογικής κλάσης 4903.
  - Οι υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία και παρόμοιους χώρους, συμπεριλαμβανομένης και της παροχής καταλύματος διακοπών και της μίσθωσης χώρου σε κατασκήνωση ή κάμπινγκ για τροχόσπιτα.

Η νέα αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ επιβαρύνει, κυρίως, τα χαμηλά εισοδήματα, δεδομένου ό,τι αφορά αγαθά και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης, στα οποία δαπανάται το μεγαλύτερο τμήμα του εισοδήματός τους.

Ειδικότερα τα προϊόντα για τα οποία αυξάνεται ο συντελεστής από 11% σε 13% είναι: κρέατα, ψάρια, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, αβγά, μέλι, μη αλκοολούχα ποτά - αναψυκτικά, φυτά, άνθη, λαχανικά, καρποί και φρούτα, καφές, τσάι, κακάο, μπαχαρικά, αλάτι, δημητριακά, προϊόντα αλευροποιίας, ζάχαρη, ελαιόλαδο, σογιέλαιο, ηλιανθέλαιο, καλαμποκέλαιο, είδη ζαχαροπλαστικής, νερό, τροφές παρασκευασμένες για ζώα, λιπάσματα, αρώματα, καυσόξυλα.

Αυξάνεται ο συντελεστής ΦΠΑ από 11% σε 13% στην ηλεκτρική ενέργεια (λογαριασμοί ΔΕΗ), στο φυσικό αέριο, στην παροχή νερού (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ κ.λπ.).

Επίσης οι υπηρεσίες που επιβαρύνονται από την 1η Ιανουαρίου του νέου έτους με συντελεστή ΦΠΑ 13%, από 11%, είναι: μεταφορά προσώπων και αποσκευών, εισιτήρια για θέατρα, κινηματογράφους, συναυλίες, γήπεδα, εκμετάλλευση καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, επιδιορθώσεις και μετατροπές ενδυμάτων - υφασμάτων, κατ΄ οίκον φροντίδα παιδιών, ηλικιωμένων, ασθενών, ανακαίνιση και επισκευή παλαιών κατοικιών κ.λπ.
                                                                                                               Πηγή: naftemporiki.gr
 

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti