Υπέρταση προκαλεί στους άνδρες η υπερκατανάλωση φρουκτόζης

Μια διατροφή πλούσια σε φρουκτόζη αυξάνει την αρτηριακή πίεση στους άνδρες, ενώ σκεύασμα που χορηγείται για την αντιμετώπιση της ουρικής...
Τρίτη, 06 Οκτώβριος 2009 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Υπέρταση προκαλεί στους άνδρες η υπερκατανάλωση φρουκτόζης

Μια διατροφή πλούσια σε φρουκτόζη αυξάνει την αρτηριακή πίεση στους άνδρες, ενώ σκεύασμα που χορηγείται για την αντιμετώπιση της ουρικής αρθρίτιδας μπορεί να προστατεύσει έναντι της αύξησης της αρτηριακής πίεσης του αίματος.
Όπως αναφέρθηκε στο Ερευνητικό Συνέδριο για την Υπέρταση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι η φρουκτόζη μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση των ανθρώπων.

Ο δρ Ρίτσαρντ Τζόνσον και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο εξήγησαν ότι το σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη έχει ενοχοποιηθεί για την επιδημία παχυσαρκίας και διαβήτη, καθώς περιλαμβάνεται σε πολλά αναψυκτικά και επεξεργασμένα τρόφιμα.
Ο δρ Τζόνσον τόνισε πόσο γρήγορα τα άτομα με διατροφή πλούσια σε φρουκτόζη εκδήλωσαν αυξημένη αρτηριακή πίεση και άλλα χαρακτηριστικά του μεταβολικού συνδρόμου.
Η αλλοπουρινόλη όμως, που χορηγείται για την ουρική αρθρίτιδα, μπορεί να αναστείλει την αύξηση της αρτηριακής πίεσης, μειώνοντας το ουρικό οξύ, το οποίο την επηρεάζει. Η φρουκτόζη είναι το μόνο κοινό σάκχαρο που αυξάνει τα επίπεδα του ουρικού οξέος.

Στην μελέτη έλαβαν μέρος 74 ενήλικες άνδρες, κατά μέσο όρο 51 ετών, που κατανάλωναν 200 γραμμάρια φρουκτόζης ημερησίως μαζί με την κανονική τους διατροφή. Η ποσότητα της φρουκτόζης είναι υψηλότερη από την υπολογιζόμενη καθημερινή κατανάλωση των 50-70 γραμμαρίων. Οι μισοί άνδρες με τυχαία επιλογή πήραν αλλοπουρινόλη και οι άλλοι μισοί αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου.
Μετά από δύο εβδομάδες, η ομάδα που έκανε υπερκατανάλωση φρουκτόζης χωρίς αλλοπουρινόλη είχε σημαντική αύξηση της μέσης αρτηριακής πίεσης, κατά περίπου 6 mm Hg στη συστολική και περίπου 3 mm Hg στη διαστολική.
Οι άνδρες με υψηλή περιεκτικότητα διατροφικής φρουκτόζης και αλλοπουρινόλη δεν είχαν αύξηση αρτηριακής πίεσης. Στους περισσότερους η τιμή επέστρεψε σε φυσιολογικά επίπεδα εντός δύο μηνών από τη λήξη της μελέτης, όταν οι συμμετασχόντες επέστρεψαν στο συνηθισμένο διατροφικό τους πλάνο.
Επιπρόσθετα, μετά από μόλις δύο εβδομάδες, η συχνότητα του μεταβολικού συνδρόμου διπλασιάστηκε στους άνδρες με διατροφή πλούσια σε φρουκτόζη χωρίς τη συνδρομή της αλλοπουρινόλης. Μεταξύ αυτών που έπαιρναν φρουκτόζη με αλλοπουρινόλη, δεν παρατηρήθηκε αλλαγή στη συχνότητα του μεταβολικού συνδρόμου, ίσως επειδή το σκεύασμα εμπόδισε την αύξηση της αρτηριακής πίεσης που σχετίζεται με την υπερκατανάλωση φρουκτόζης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα φρούτα περιέχουν 4 με 10 γραμμάρια φρουκτόζης ανά μερίδα, αλλά και πολλές ωφέλιμες ουσίες, όπως τα αντιοξειδωτικά, η βιταμίνη C, οι φυτικές ίνες και το κάλιο. Πάντως ο κίνδυνος από την υπερκατανάλωση φρουκτόζης για τη δυτική διατροφή προκύπτει από τα αναψυκτικά και τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε ζάχαρη ή σιρόπι καλαμποκιού.
Πηγή: health.in.gr

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti