“Θα είμαι στην πρώτη γραμμή μέχρι να πετύχουμε όσα χρειαζόμαστε”

Συνέντευξη της Αναστασίας Κανελλοπούλου στον “ΛΤ”
Τι λέει για το ΚΙΝΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ, το σημερινό ΠΑΣΟΚ, τον αν. υπουργό Λ. Γρηγοράκο

Τρίτη, 20 Ιανουάριος 2015 22:58 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
“Θα είμαι στην πρώτη γραμμή μέχρι να πετύχουμε όσα χρειαζόμαστε”

Παρούσα στην πρώτη γραμμή, κυρίως με την ιδιότητα του ενεργού πολίτη, εμφανίζεται η υποψήφια βουλευτής Λακωνίας με το ΚΙΝΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ, Αναστασία Κανελλοπούλου, σε αποκλειστική συνέντευξή της στο “ΛΤ”.

Μιλά για τον κενό χώρο στην κεντροαριστερά που άφησε το ΠΑΣΟΚ μετά την “άνευ όρων” στήριξη στον Α. Σαμαρά,   την απουσία του στη Λακωνία τα τελευταία 15 χρόνια, τις “κόκκινες ιδεολογικές γραμμές”. Απαντά σκληρά στους αλλοτινούς συνοδοιπόρους και σημερινούς επικριτές της και καταγγέλλει τους μηχανισμούς που σφετερίζονται το δημόσιο αγαθό της Υγείας.

Όραμα της είναι η έξοδος της Λακωνίας από την αναπτυξιακή απομόνωση, με σχέδιο και φροντίδα, και υποστηρίζει πως η χώρα θα μπορέσει να σταθεί όρθια με αξιώσεις μόνον “αν όλες οι πολιτικές δυνάμεις αποφασίσουν να φερθούν πατριωτικά, να ξεπεράσουν τις προσωπικές φιλοδοξίες και να συναινέσουν σε ένα σχέδιο”.

 


Πριν χρόνια δώσατε την εντύπωση ότι ολοκληρώσατε έναν πολιτικό κύκλο, έχοντας αφήσει την προσωπική σας σφραγίδα, είτε ως νομάρχης είτε ως περιφερειάρχης ή Γενική Γραμματέας Ιονίων Νήσων. Τι είναι αυτό που σας παρακίνησε να εκτεθείτε και πάλι στην πολιτική και μάλιστα σε περίοδο αμφισβήτησης για τους θεσμούς, τα κόμματα αλλά και τα πολιτικά πρόσωπα;

Η πλέον επίσημη πολιτική και θεσμική μου ιδιότητα ήταν και παραμένει αυτή του ενεργού πολίτη. Αυτή η ιδιότητα δεν μπορεί να εκλείψει, όσο είμαστε συμμέτοχοι των κοινωνικών εξελίξεων, όσο τις επηρεάζουμε και επηρεαζόμαστε από αυτές, όσο ζούμε σε κοινωνίες και είμαστε παράγοντες της κοινωνικής ζωής. Επομένως η αδιάλειπτη πολιτική παρουσία και δράση μου συνδέεται με την ιδιότητά μου ως πολίτη και με την βαθύτατη πεποίθηση ότι πρέπει να είμαστε πάντα παρόντες για να λειτουργεί υγιώς η δημοκρατία. Οι διάφορες θέσεις ευθύνης από τις οποίες κλήθηκα κατά καιρούς να υπηρετήσω την πολιτική, ήταν θέσεις με συγκεκριμένο σκοπό και χρονική διάρκεια και υπό αυτή την έννοια, ρόλοι διακριτοί μεν, με ημερομηνία λήξης δε.

Το γεγονός ακριβώς ότι η  περίοδος που διανύουμε είναι από τις πιο δύσκολες στην πολιτική ζωή της χώρας μας, είναι ακριβώς ο λόγος της παρουσίας μου και πάλι στην πρώτη γραμμή! Είναι η περίοδος που επιβάλει την ενεργοποίηση και την επαγρύπνηση όλων μας γιατί το διακύβευμα για την Ελλάδα είναι εξαιρετικά μεγάλο. Σε αυτές τις εποχές πρέπει να δίνουμε δυναμικό παρόν και να υποστηρίζουμε τις αξίες μας και κυρίως επιβάλλεται να είναι παρόντες άνθρωποι σαν εμένα, οι οποίοι πήραμε από την κοινωνία μας εκτίμηση, αγάπη και σεβασμό και πρέπει τώρα περισσότερο από ποτέ με τον λόγο, την εμπειρία και την σοφία που έχουμε αποκομίσει από την πολιτική, να επέμβουμε δυναμικά !


Η Λακωνία, σας γνώρισε ως στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Σήμερα, επανέρχεστε στο πολιτικό προσκήνιο και ξανασυστήνεστε στους Λάκωνες ως υποψήφια με το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου. Ποιος ο ιδεολογικός διαχωρισμός των δύο κομμάτων;  Ποια είναι η ανάγκη που έρχεται να καλύψει στο πολιτικό σύστημα το νέο κίνημα του Γ. Παπανδρέου;

Το ΠΑΣΟΚ μας πλήγωσε με την απόφασή του να σταθεί άνευ όρων, χωρίς πρόγραμμα, χωρίς να θέσει κόκκινες γραμμές, κοντά στον κ. Σαμαρά, διεκδικώντας μόνον κάποιες θέσεις εξουσίας για τα προβεβλημένα στελέχη. Υποστήριξε χωρίς να ξέρει καλά καλά που πάει το καράβι, την πιο σκληρή πολιτική σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, σε βάρος της μεσαίας τάξης, σε βάρος του κράτους πρόνοιας. Αυτό το οδήγησε στην απαξίωσή του στην συνείδηση του ελληνικού λαού και στην ταύτισή του με τον χώρο της δεξιάς, χώρο που σε καμία περίπτωση δεν ταυτιζόταν με τις αξίες του ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου. Επομένως, έμεινε κενός ο χώρος του κέντρου και της αριστεράς που πρέσβευε το ΠΑΣΟΚ από την ιδρυτική του διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη. Αυτόν τον χώρο ήρθε να καλύψει το ΚΙΝΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ και σε αυτόν τον χώρο ανήκω και εγώ, όχι σήμερα, αλλά από τότε που εντάχθηκα στην πολιτική.


Πολιτικοί κύκλοι ισχυρίζονται πως όσοι έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ και ιδίως όσοι πήγαν στο νέο κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου, είναι εκείνοι που δεν ήταν ποτέ ΠΑΣΟΚ. Η σύγχυση είναι δεδομένη. Εσείς τι απαντάτε στους αλλοτινούς συνοδοιπόρους σας και σημερινούς επικριτές σας και πως αξιολογείτε τα τελευταία 15 χρόνια του ΠΑΣΟΚ στη Λακωνία;

Θα πρέπει να σέβονται περισσότερο την κρίση του Έλληνα και του Λάκωνα ψηφοφόρου, αυτοί που τα υπαινίσσονται αυτά, γιατί ευθέως και δημοσίως δεν έχει τολμήσει κανείς να τα υποστηρίξει. Εκτός από αυτούς που προσπαθούν με φθηνά επιχειρήματα να κερδίσουν πολιτικό χρόνο για την προσωπική τους επιβίωση, κανένας άλλος δεν το δέχεται αυτό. Είδατε ότι σχηματίσαμε ένα πολύ σοβαρό ψηφοδέλτιο από ανθρώπους που πήραν το ΠΑΣΟΚ στην πλάτη τους τις τελευταίες δεκαετίες! Αυτό λέει πολλά!

Λυπάμαι που η άποψή μου για την λειτουργία του ΠΑΣΟΚ στην Λακωνία, τα τελευταία 15 χρόνια είναι αρνητική! Βασικά δεν υπήρχε ΠΑΣΟΚ στην Λακωνία αυτήν την περίοδο. Υπήρχε ένας μηχανισμός πολύ κοντά στον Βουλευτή Λακωνίας, τον κ. Γρηγοράκο, που αποκλειστικό του σκοπό είχε να διαλύσει οτιδήποτε δεν συνέπλεε μαζί του. Αυτό, μαζί με πολύ λάσπη σε βάρος παλαιών στελεχών, οδήγησε τους ανθρώπους που γιγάντωσαν το ΠΑΣΟΚ και στην Λακωνία, στα σπίτια τους, απογοήτευσε τον ψηφοφόρο και το χειρότερο όλων, ταύτισε το ΠΑΣΟΚ με την απέλπιδα προσπάθεια των ασθενών να βρουν ένα κρεβάτι σε νοσοκομείο!!! Ένα κρεβάτι που δεν το εύρισκαν μέσω του ΕΚΑΒ, αλλά το εύρισκαν μέσω του πολιτικού γραφείου του βουλευτή. Και βέβαια τα πράγματα συνέβαιναν έτσι, διότι το δημόσιο αγαθό της υγείας το σφετερίστηκαν κάποιοι επιτήδειοι ως ιδιοκτησία τους, με αποτέλεσμα να το «πωλούν» στον Λάκωνα πολίτη έναντι της ψήφου του! Αυτού του είδους οι λειτουργίες αποτελούν απάτη προ του Λάκωνα ψηφοφόρου, εξαπάτηση και εκβιασμό σε στιγμή αδυναμίας και ουδόλως σχετίζονται προς όσα έχει πραγματική ανάγκη ο τόπος μας!


Ποια είναι τα θέματα της πολιτικής σας ατζέντας ως ΚΙΝΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ, τα οποία ιεραρχείτε πρώτα, κρίνοντάς τα ως πιο κρίσιμα σε εθνικό αλλά και τοπικό επίπεδο;

Σε εθνικό επίπεδο πιστεύω ότι πρέπει να διαμορφωθεί αμέσως μετά τις εκλογές μία συνεργασία που θα στοχεύσει στην δημιουργία ενός ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΕΞΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ, ενός σχεδίου που θα είναι σχεδιασμένο από εμάς, που δεν θα μας το επιβάλουν που ως κεντρικό του άξονα θα έχει την δημιουργία ενός σωστού, αποτελεσματικού και δίκαιου κράτους, την δημιουργία ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος, την αξιοκρατία, την διαφάνεια σε όλες τις λειτουργίες της δημόσιας ζωής. Ο Γιώργος Παπανδρέου προτείνει συγκεκριμένο σχέδιο που θα επιτρέψει την ανακούφιση από το βάρος του χρέους, προκειμένου να πέσει πλέον το βάρος στην δημιουργία ενός κράτους ικανού να προσελκύσει επενδυτές, για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, να περιοριστεί δραματικά η ανεργία και να αρχίσει η κοινωνία μας να λειτουργεί και πάλι. Αν όλες οι πολιτικές δυνάμεις αποφασίσουν να φερθούν πατριωτικά, να ξεπεράσουν τις προσωπικές φιλοδοξίες και να συναινέσουν σε ένα τέτοιο σχέδιο, τότε είτε υπάρξει, είτε δεν υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση, η χώρα θα μπορέσει να προχωρήσει μπροστά και να σταθεί όρθια με αξιώσεις για την επόμενη μέρα. Τότε και οι εταίροι μας θα μας ακούσουν πιο προσεκτικά στο θέμα του Ελληνικού χρέους!

Για την Λακωνία, προσωπικά έχω πάρει την απόφαση να αφοσιωθώ στις αναγκαίες διεκδικήσεις, γιατί πλέον τα περιθώρια είναι τόσο στενά, ώστε δύσκολα θα μπορέσουμε να διεκδικήσουμε κάποια πολύ σοβαρά έργα υποδομής, τα οποία τόσα χρόνια οι έχοντες την εντολή, δεν κατάφεραν να πραγματοποιήσουν για τον Νομό μας. Πιστεύω ότι και η Λακωνία έχει ανάγκη από ένα σχέδιο και μια ιδιαίτερη φροντίδα προκειμένου να βγούμε από την αναπτυξιακή απομόνωση και αυτή θα είναι η δουλειά μου στο εξής.


Στο σενάριο που η επόμενη μέρα των εκλογών δεν έχει αναδείξει αυτοδύναμη κυβέρνηση, με το ΚΙΝΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ εντός Βουλής τι να περιμένουμε; Στο ενδεχόμενο, το Κίνημα να βρεθεί εκτός Βουλής, τι να περιμένουν οι Λάκωνες από εσάς;

Όπως ανέφερα και παραπάνω, το ΚΙΝΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ σε περίπτωση μη αυτοδύναμης κυβέρνησης, θα στηρίξει την δημιουργία κυβέρνησης με προϋπόθεση πολύ συγκεκριμένο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΞΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ  ΚΡΙΣΗ. Αυτό το σχέδιο μπορεί να επιδέχεται βελτιώσεις ως προς την υλοποίησή του, δεν μπορεί όμως να αμφισβητηθεί η αναγκαιότητα να πάμε στην διαπραγμάτευση με συγκεκριμένο ελληνικό σχέδιο. Τότε μόνο θα πετύχουμε στην διαπραγμάτευση, τότε μόνον θα πετύχουμε όρους που θα έχουν την ρήτρα ανάπτυξης για την χώρα. Βεβαίως, όσοι συνεργαστούν θα πρέπει να αποδεχθούν ότι η χώρα χρειάζεται σοβαρές μεταρρυθμίσεις και την αποδόμηση του πελατειακού κράτους.

Οι Λάκωνες θα πρέπει να περιμένουν ότι θα είμαι στην πρώτη γραμμή μέχρι να πετύχουμε όσα χρειαζόμαστε ως Λακωνία!

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti