Βήχας: Από τη σκοπιά του ιατρού για τον ασθενή

Από τον ιατρό Χρ. Κουλούρη, Ειδικό Πνευμονολόγο

Πέμπτη, 29 Δεκέμβριος 2016 15:42 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Βήχας: Από τη σκοπιά του ιατρού για τον ασθενή

Ξεκινώντας θα ήθελα να τονίσω την μεγάλη αξία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης στην Ιατρική σήμερα. Η σωστή ενημέρωση του κοινού για ορισμένα Ιατρικά θέματα είναι επίσης πολύ σημαντική. Σας παραθέτω λοιπόν τις τελευταίες κατευθυντήριες οδηγίες για την ορθή αντιμετώπιση ενός βήχα όσο πιο συνοπτικά γίνεται. Συζητάμε αποκλειστικά για τον βήχα σαν σύμπτωμα χωρίς άλλα συνοδά συμπτώματα όπως ο πυρετός.

Οξύς βήχας: Σαν οξύ βήχα ορίζουμε έναν βήχα, ο οποίος διαρκεί λιγότερο από 3 εβδομάδες

-Συχνότερα συσχετίζεται με ιογενής λοιμώξεις του αναπνευστικού.
-Επί απουσίας σημαντικών συνοσηροτήτων συνήθως είναι ήπιος και αυτοπεριοριζόμενος. Είναι το κυριότερο σύμπτωμα που συσχετίζεται με εξάρσεις βρογχικού άσθματος και χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας
- Οι ενδείξεις για περαιτέρω διερεύνηση περιλαμβάνουν την αιμόπτυση, τις προεξέχουσες συστηματικές ασθένειες, την υποψία εισρόφησης ξένου σώματος, καθώς και την υποψία καρκίνου του πνεύμονα.

Χρόνιος βήχας:Σαν χρόνιος βήχας ορίζεται ο βήχας που διαρκεί πάνω από οκτώ εβδομάδες. Αναφέρεται στο 10-20% των ενηλίκων και είναι συχνότερος στους παχύσαρκους και στις γυναίκες.

-Η κλινική εξέταση και η σωστή λήψη ιστορικού μπορεί να μας δώσει αρκετά στοιχεία.
-Το κάπνισμα είναι μια από τις σημαντικότερες αιτίες του βήχα και η διακοπή του επιφέρει σταδιακή ύφεση των συμπτωμάτων.
-Απαιτείται σπιρομέτρηση (προς αποκλεισμό αποφρακτικών παθήσεων του πνεύμονα όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και το βρογχικό άσθμα) και ακτινογραφία θώρακος.
-Δοκιμασία πρόκλησης (προς αποκλεισμό μιας κατάστασης που λέγεται βήχας ισοδύναμο άσθματος) πρέπει να γίνεται σε όλες της περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν έχουμε κλινικά, σπιρομετρικά και ακτινολογικά εμφανή αιτιολόγηση του βήχα.
-Απαιτείται επίσης εξέταση από ΩΡΛ προς αποκλεισμό αιτιολογίας του βήχα από το ανώτερο αναπνευστικό.
-High Resolution αξονική τομογραφία μπορεί να απαιτηθεί σε περιπτώσεις που οι άλλες εξετάσεις δεν έχουν δείξει κάτι το παθολογικό, ώστε να μπορέσουμε να αποκλείσουμε βλάβες του πνευμονικού παρεγχύματος, όπως διάμεσες πνευμονοπάθειες, καρκίνο του πνεύμονα και άλλες καταστάσεις.
-Ένας χρόνιος βήχας μπορεί επίσης να οφείλεται σε μια κατηγορία αντιϋπερτασικών φαρμάκων που λέγεται α-ΜΕΑ.
-Μπορεί να συσχετίζεται με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ακόμη κι εάν αυτή δεν εμφανίζει συμπτώματα.
-Βρογχοσκόπηση μπορεί να απαιτηθεί για τον αποκλεισμό βλάβης ενδοβρογχικά, η οποία δεν μπορεί να είναι εμφανής στις ακτινολογικές εξετάσεις.

Καταλήγοντας o βήχας σαν σύμπτωμα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υποτιμάται. Ο πλέον αρμόδιος ιατρός ο οποίος πρέπει να εμπιστευθούμε είναι ο πνευμονολόγος.

Ο κ. Κουλούρης είναι Ειδικός Πνευμονολόγος και διατηρεί το ιατρείο του στη Σπάρτη (Μενελάου 69).

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti