Η ενασχόληση του μπαμπά με το μωρό φέρνει νοητική ανάπτυξη

Πέμπτη, 11 Μάιος 2017 20:42 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Η ενασχόληση του μπαμπά με το μωρό φέρνει νοητική ανάπτυξη

Από το τάισμα και την αλλαγή της πάνας, μέχρι το μπανάκι του μωρού και την ανάγνωση παραμυθιών, πολλοί νέοι μπαμπάδες έχουν ενεργό ρόλο στην ανατροφή των παιδιών τους. Κι αυτό έχει, μεταξύ άλλων, θετική επίδραση στη νοητική ανάπτυξη των βρεφών.
Τάδε έφη ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Πολ Ραμστσαντάνι του Τμήματος Ιατρικής του Imperial College του Λονδίνου.
Στην έρευνα συμμετείχαν επιστήμονες από τα Πανεπιστήμια Imperial College, King's College, Έξετερ και Οξφόρδης, ανάμεσά τους και η η Ελληνίδα ψυχολόγος Λαμπρινή Ψυχογιού, λέκτορας της Σχολής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Έξετερ (αποφοίτησε από το Πάντειο Πανεπιστήμιο το 1997 και πήρε το διδακτορικό της το 2004 από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον).
Μελέτησαν στοιχεία για τον τρόπο που επικοινωνούσαν 128 πατέρες με τα μωρά τους ηλικίας τριών μηνών. Στη συνέχεια αξιολογήθηκε η νοητική ανάπτυξη των ίδιων παιδιών σε ηλικία δύο ετών και τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν, σύμφωνα με το ΑΠΕ, στο περιοδικό για θέματα βρεφικής ψυχικής υγείας "Infant Mental Health Journal".
Διαπιστώθηκε ότι όσο περισσότερο ένας μπαμπάς ασχολιόταν ενεργητικά με το μωρό του, τόσο καλύτερες επιδόσεις εμφάνιζε εκείνο στα νοητικά τεστ (προσοχής, επίλυσης προβλημάτων, γλώσσας, κοινωνικών δεξιοτήτων κ.ά.), που έκανε στα δύο του χρόνια.
Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι διάφοροι παράγοντες ασφαλώς εμπλέκονται στην ανάπτυξη ενός παιδιού, αλλά η σχέση με τον πατέρα κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του έχει παραγνωρισθεί και δεν έχει μελετηθεί ιδιαίτερα μέχρι σήμερα.
«Ακόμη και τόσο νωρίς, στην ηλικία των τριών μηνών, οι αλληλεπιδράσεις πατέρα-παιδιού μπορούν να επηρεάσουν θετικά την κατοπινή νοητική ανάπτυξη του παιδιού, κάτι που δεν είχε έως τώρα διαπιστωθεί» δήλωσε ο Δρ Ραμτσαντάνι.
Η θετική αυτή επίπτωση αφορά εξίσου τα αγόρια και τα κορίτσια, κάτι που έρχεται να αμφισβητήσει τη διαδεδομένη αντίληψη ότι το παιγνίδι με τον μπαμπά σε πολύ μικρή ηλικία είναι πιο σημαντικό για τα αγόρια από ό,τι για τα κορίτσια. Διαπιστώθηκε, επίσης, ότι, πιο θετική επίδραση στα παιδιά έχουν μπαμπάδες που είναι ευαίσθητοι, ήρεμοι και λιγότερο αγχώδεις.
Οι ερευνητές τόνισαν ότι, μετά και τη νέα μελέτη, είναι σημαντικό να ενθαρρύνονται οι μπαμπάδες - αν δεν το κάνουν από μόνοι τους - να αλληλεπιδρούν περισσότερο με τα μωρά τους. «Το ξεκάθαρο μήνυμα για τους νέους μαμπάδες είναι να παίζουν με το μωρό τους» τόνισε ο Ραμτσαντάνι.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
Του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος