Οι αριστερόχειρες είναι "αστέρια" στα μαθηματικά

Παρασκευή, 16 Ιούνιος 2017 21:39 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Οι αριστερόχειρες είναι "αστέρια" στα μαθηματικά

Οι αριστερόχειρες είναι πολύ καλύτεροι από τους δεξιόχειρες στην επίλυση μαθηματικών προβλημάτων, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ στην επιθεώρηση "Frontiers in Psychology".

Η πεποίθηση ότι υπάρχει σχέση μεταξύ του ταλέντου και των αριστερόχειρων έχει μακρά ιστορία. Ο Leonardo da Vinci ήταν αριστερόχειρας, όπως και ο Mark Twain, ο Mozart, η Marie Curie, ο Nicola Tesla και ο Αριστοτέλης. Επίσης ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Barack Obama, ο γνωστός διεθνώς επιχειρηματίας Bill Gates και ο ποδοσφαιριστής Lionel Messi.

Αλλά είναι αλήθεια ότι οι αριστερόχειρες μπορεί να είναι μεγαλοφυείς; Ας ρίξουμε μια ματιά στα τελευταία στοιχεία που ανέδειξε η νέα επιστημονική μελέτη.

Καταρχάς αριστερόχειρες είναι το το 10-13,5% των ανθρώπων. Κάποιοι από αυτούς, βέβαια, χρησιμοποιούν και τα δύο χέρια.

Η προτίμηση του χεριού είναι μια εκδήλωση της λειτουργίας του εγκεφάλου και συνεπώς σχετίζεται με τη γνώση. Οι αριστερόχειρες παρουσιάζουν, κατά μέσο όρο, ένα πιο αναπτυγμένο δεξιό ημισφαίριο του εγκεφάλου.

Επίσης, το corpus callosum - η δέσμη των νευρικών ινών, που συνδέει τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου - τείνει να είναι μεγαλύτερο στους αριστερόχειρες. Αυτό υποδηλώνει ότι ορισμένοι αριστερόχειρες έχουν ενισχυμένη σύνδεση μεταξύ των δύο ημισφαιρίων και επομένως μεγαλύτερη δυνατότητα επεξεργασίας πληροφοριών - κάτι που πιθανώς εξηγεί γιατί υπάρχει μεγαλύτερη αναλογία αριστερόχειρων (σε σχέση με το ποσοστό τους στον γενικό πληθυσμό) μεταξύ των μουσικών, των καλλιτεχνών γενικότερα, των αρχιτεκτόνων, των σκακιστών, των μαθηματικών (και δη των ταλαντούχων) κ.α.

Οι ερευνητές από τη Βρετανία, την Ιταλία και την Ολλανδία, με επικεφαλής τον Τζιοβάνι Σάλα του Τμήματος Ψυχολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ, έκαναν μια σειρά πειραμάτων σε πάνω από 2.300 μαθητές δημοτικού και γυμνασίου, οι οποίοι κλήθηκαν να λύσουν μαθηματικά προβλήματα με διαφόρους βαθμούς δυσκολίας.

Διαπιστώθηκε ότι οι αριστερόχειρες και οι δεξιόχειρες έχουν σε γενικές γραμμές παρόμοιες επιδόσεις, όταν τα προβλήματα (π.χ. αριθμητικής) είναι σχετικά απλά. Όταν, όμως, τα πράγματα δυσκολεύουν, τότε οι αριστερόχειρες υπερτερούν, κάτι που φαίνεται ιδιαίτερα στα αγόρια που γράφουν με το αριστερό χέρι. Ο μέσος αριστερόχειρας είναι καλύτερος από τον μέσο δεξιόχειρα στην επίλυση απαιτητικών μαθηματικών προβλημάτων.

Επιπλέον, οι «ακραίοι» δεξιόχειρες - που χρησιμοποιούν μόνο το δεξί χέρι για να γράψουν, να σχεδιάσουν, να πετάξουν κάτι κ.ά.- είχαν κατά μέσο όρο χειρότερες επιδόσεις σε όλα τα μαθηματικά τεστ, σε σχέση με τους «μετριοπαθείς» δεξιόχειρες (που κατά καιρούς χρησιμοποιούν και το αριστερό) και τους αριστερόχειρες.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
Του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος