Υπό δοκιμή εμβόλιο για την μείωση της «κακής» χοληστερίνης

Τετάρτη, 21 Ιούνιος 2017 21:59 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Υπό δοκιμή εμβόλιο για την μείωση της «κακής» χοληστερίνης

Στο στάδιο δοκιμών σε ανθρώπους έχουν περάσει έρευνες που διεξάγονται σχετικά με τη δράση εμβολίου για τη μείωση της χοληστερόλης και την πρόληψη καρδιακών παθήσεων μετά από την επιτυχημένες δοκιμές σε ποντίκια. Συγκεκριμένα ερευνητές του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Βιέννης δοκιμάζουν την ασφάλεια της πειραματικής θεραπείας σε 72 εθελοντές. Το εμβόλιο έχει σχεδιαστεί για να εμποδίζει στις λιπαρές αποθέσεις να φράζουν τις αρτηρίες, επιδιώκοντας να προσφέρει στους ασθενείς μια εναλλακτική λύση έναντι της καθημερινής λήψης χαπιών για τη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου, στηθάγχης και καρδιακών προσβολών.

Παρά τα μέχρι τώρα ενθαρρυντικά αποτελέσματα, «θα χρειαστούν περισσότερα χρόνια δοκιμών για να μάθουμε αν η θεραπεία θα είναι ασφαλής και αποτελεσματική για ανθρώπινη χρήση», αναφέρουν ο Δρ Guenther Staffler και οι συνεργάτες του από την The Netherlands Organisation of Applied Scientific Research στην European Heart Journal.
Ακόμη όμως και αν το εμβόλιο είναι διαθέσιμο, σε έξι χρόνια, δεν θα πρέπει αυτό να θεωρείται ως δικαιολογία για τους ανθρώπους να αποφεύγουν την άσκηση ή να καταναλώνουν τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, σημειώνουν οι επιστήμονες.

Το εμβόλιο βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού να «μπλοκάρει» την πρωτεΐνη PCSK9, η οποία διαφορετικά θα επέτρεπε τη δημιουργία "κακής" χοληστερόλης στο αίμα. Οι ερευνητές προβλέπουν ότι οι ασθενείς θα μπορούσαν να λαμβάνουν μια ετήσια δόση από το εμβόλιο για να ενισχύσουν την ανοσία τους.

Στα ποντίκια η θεραπεία εμφανίστηκε να μειώνει τη χοληστερόλη LDL κατά 50% σε διάστημα 12 μηνών και αυτό φαίνεται να προστατεύει από τη συσσώρευση λιπαρών εναποθέσεων στις αρτηρίες (αθηροσκλήρωση). Σημειώνεται ότι το εμβόλιο προκαλεί ανοσία έναντι της πρωτεΐνης που παράγεται από τον ίδιο τον οργανισμό, και όχι από κάτι ξένο

Η πρώτη φάση δοκιμών σε 72 εθελοντές αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους. Η διαδικασία αυτή θα αποδείξει αν υπάρχουν προβλήματα ασφάλειας ή παρενέργειες πριν ξεκινήσουν περαιτέρω μελέτες σε ανθρώπους. Υπάρχει μια επίσης μια ανησυχία ότι το εμβόλιο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και οι ερευνητές του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Βιέννης, οι οποίοι διεξάγουν τις μελέτες εστιάζουν πάνω σε αυτή την πιθανότητα.

Ο Δρ Tim Chico, καρδιολόγος από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ, αναφέρει ότι: "Πολλά ερωτήματα παραμένουν ακόμη αναπάντητα σχετικά με το αν η προσέγγιση αυτή θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική στον άνθρωπο".

Ο καθηγητής Sir Nilesh Samani, από το British Heart Foundation, δήλωσε: "Η εύρεση νέων τρόπων διαχείρισης των επιπέδων χοληστερόλης των ανθρώπων είναι απολύτως ζωτικής σημασίας. Αν και δοκιμάστηκε μόνο σε ποντίκια, αυτό το εμβόλιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν απλό τρόπο στόχευσης της υψηλής χοληστερόλης και τελικά να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων."

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
Του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος