Ο καύσωνας μας κάνει κακοδιάθετους κι αδιάφορους

Δευτέρα, 26 Ιούνιος 2017 21:53 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ο καύσωνας μας κάνει κακοδιάθετους κι αδιάφορους

Μετά από ένα προσωρινό διάλλειμα η ζέστη επέστρεψε και μιας και είναι επισήμως καλοκαίρι, καλό είναι να μάθουμε πώς επηρεάζει η άνοδος της θερμοκρασίας τη συμπεριφορά μας.

Επιστημονική μελέτη έδειξε, λοιπόν, ότι όταν κάνει πολύ ζέστη κουραζόμαστε, γινόμαστε νευρικοί και ευερέθιστοι και, γενικά, δεν έχουμε όρεξη για πολλά - πολλά. Όχι ότι δεν το είχαμε διαπιστώσει, αλλά τώρα τεκμηριώθηκε κι επιστημονικά.

Ο καύσωνας και γενικά οι υψηλές θερμοκρασίες της εποχής μας κάνουν πιο ακοινώνητους και λιγότερο ευαίσθητους στις ανάγκες των γύρω μας. Αυτό φάνηκε σε έρευνα, που έγινε σε τρία στάδια, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό European Journal of Social Psychology.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Liuba Belkin από το Πανεπιστήμιο Lehigh και Maryam Kouchaki από το Πανεπιστήμιο Northwestern θέλησαν να εξετάσουν τους διάφορους μηχανισμούς που επηρεάζουν την ανθρώπινη συμπεριφορά, όταν οι συνθήκες στο περιβάλλον γίνονται αντίξοες.

Μελέτησαν, λοιπόν, τη συμπεριφορά των εργαζομένων σε μία ρωσική αλυσίδα καταστημάτων, στην οποία συνηθίζεται να καταγράφεται η μέση θερμοκρασία. Όπως έδειξαν τα στοιχεία, οι εργαζόμενοι στα καταστήματα με την υψηλότερη μέση θερμοκρασία είχαν 50% περισσότερες πιθανότητες να μην εξυπηρετούν ικανοποιητικά τους πελάτες. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι έδειχναν απροθυμία να τους βοηθήσουν, να ακούσουν προσεκτικά τι ζητούσαν και να τους κάνουν προτάσεις για ενδεχόμενες αγορές.

Στη δεύτερη φάση της έρευνας οι ερευνητές ζήτησαν από εθελοντές που πληρώθηκαν, να θυμηθούν πώς είχαν περάσει μια εποχή που έκανε πάρα πολλή ζέστη, η οποία τους έχει μείνει αξέχαστη, έτσι αφόρητη που ήταν. Λίγη ώρα αργότερα τους ζήτησαν να βοηθήσουν χωρίς να πληρωθούν σε μια μελέτη "που επρόκειτο να γίνει".

Από τους εθελοντές που είχαν θυμηθεί τον καύσωνα που τους είχε στιγματίσει, μόνο το 34% δέχθηκε να βοηθήσει δωρεάν στη νέα μελέτη, ενώ απ’ όσους δεν είχαν μπει σε αυτή τη διαδικασία, προθυμοποιήθηκε να βοηθήσει το 74%.

Στο στάδιο τρία της έρευνας, οι ερευνητές ζήτησαν από ομάδα εθελοντών να καθίσει σε ένα πολύ ζεστό δωμάτιο και να συμπληρώσει ένα ερωτηματολόγιο - κάτι που κλήθηκαν να κάνουν και οι εθελοντές μιας άλλης ομάδας, οι οποίοι, όμως, κάθονταν σε δροσερό δωμάτιο. Το 64% των εθελοντών που "έλιωσε" απάντησε στις ερωτήσεις, έναντι 95% όσων κάθησαν στο δωμάτιο που είχε δροσιά.

Να σημειωθεί ότι κάθε καλοκαίρι αυξάνονται τα περιστατικά βίας. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι αρνητικές συμπεριφορές του καλοκαιριού οφείλονται στην εξάντληση και στην αφυδάτωση, η οποία αφορά σε όλα τα όργανα και στους ιστούς του οργανισμού.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
Του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος