Τα λεφτά φέρνουν την ευτυχία, λένε ερευνητές

Πέμπτη, 27 Ιούλιος 2017 20:57 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Τα λεφτά φέρνουν την ευτυχία, λένε ερευνητές

Τελικά αυτό που λέει ο λαός, το ενστερνίζεται και η επιστήμη. Τα χρήματα είναι απαραίτητο “καύσιμο” στην ευτυχία. Αλλά υπό μία προϋπόθεση.
Τι κι αν οι ρομαντικοί επιμένουν ότι η ευτυχία κρύβεται στα απλά, καθημερινά πράγματα... Η επιστήμη τους... προσγειώνει ανώμαλα, καθώς υποστηρίζει ότι τα λεφτά φέρνουν την ευτυχία. Αρκεί να τα ξοδεύεις σωστά.
Αυτό που στ’ αλήθεια υποδεικνύει η νέα έρευνα, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences, είναι ότι, όταν τα χρήματα μας εξασφαλίζουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο, τότε βελτιώνουν την καθημερινότητά μας και ζούμε καλύτερα, άρα πιο ευτυχείς.
Για παράδειγμα, το να προσλάβουμε μια καθαρίστρια να κάνει τις δουλειές του σπιτιού για λογαριασμό μας ή το να έχουμε έναν μάγειρα, που θα ετοιμάζει με περισσή φροντίδα τα γεύματά μας, σίγουρα βοηθάει. Στον αντίποδα, το να ξοδεύουμε λεφτά αγοράζοντας πράγματα, μικρό μερίδιο έχει στο ατέρμονο κυνήγι της προσωπικής ευτυχίας.
Στην εν λόγω έρευνα συμμετείχαν πάνω από 6.000 ενήλικες (ανάμεσά τους και 800 εκατομμυριούχοι) από τις ΗΠΑ, τη Δανία, τον Καναδά και την Ολλανδία - περιοχές που, όχι τυχαία, θεωρούνται ευνομούμενες και φημολογείται πως έχουν μεγάλο μερίδιο στην ευτυχία των κατοίκων τους.
“Οι άνθρωποι που προσλαμβάνουν μια καθαρίστρια ή πληρώνουν το παιδί του γείτονα για να κουρέψει το γκαζόν, μπορεί να αισθάνονται ότι είναι τεμπέληδες”, δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Dr Ashley Whillans, επίκουρη καθηγήτρια στο Harvard Business School, που πραγματοποίησε την έρευνα.
“Αλλά τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι, το να εξασφαλίζουν χρόνο, τους κάνει όσο ευτυχισμένους θα ήταν, αν είχαν περισσότερα χρήματα”.
Οι ψυχολόγοι λένε ότι το άγχος που προκαλεί η έλλειψη χρόνου σχετίζεται με λιγότερη ευεξία και συμβάλλει στο άγχος και στην αϋπνία.
Στη μελέτη περίπου ο ένας στους τρεις (και λίγο λιγότερο) ξόδευε χρήματα για να εξασφαλίσει ελεύθερο προσωπικό χρόνο.
“Το να προσλάβετε κάποιον να κάνει κάποιες δουλειές για σας δεν είναι μόνο για τους πλούσιους. Για σκεφθείτε το. Υπάρχει κάτι που δεν θέλετε να κάνετε και μπορείτε να πληρώσετε να το κάνει κάποιος άλλος για εσάς; Αν ναι, κάντε το. Είναι ένας καλός τρόπος να ξοδέψετε χρήματα”, επεσήμανε η Dr Elizabeth Dunn, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο British Columbia, στον Καναδά.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
Του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος