Ο εμβολιασμός κατά του ιού HPV δεν επηρεάζει αρνητικά τη γονιμότητα γυναικών και ανδρών

Παρασκευή, 29 Σεπτέμβριος 2017 21:33 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ο εμβολιασμός κατά του ιού HPV δεν επηρεάζει αρνητικά τη γονιμότητα γυναικών και ανδρών

Μια σημαντική μελέτη, πρώτη στο είδος της, διεξήχθη από τους επιστήμονες του πανεπιστημίου της Βοστώνης της ΗΠΑ, απεφάνθη ότι ο εμβολιασμός κατά του καρκίνου της μήτρας δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα γονιμότητας, αντίθετα βελτιώνει τις πιθανότητες σύλληψης.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που είχαν ιστορικό με σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα ωφελήθηκαν από τον εμβολιασμό τους με το εμβόλιο του ιού HPV (ορισμένα στελέχη του οποίου προκαλούν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες, μείωση στη ποιότητα του σπέρματος στου άνδρες και μειωμένα ποσοστά εγκυμοσύνης).
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το γεγονός ότι την τελευταία δεκαετία πολλοί νέοι εμβολιάζονται κατά του HPV αυτό θα αποφέρει στο μέλλον μείωση ή ακόμα και εξάλειψη των κρουσμάτων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Ωστόσο, μια μερίδα επιστημόνων διερωτάται αν ο συγκεκριμένος εμβολιασμός θα επηρεάσει στο μέλλον αρνητικά τη γονιμότητα αγοριών και κοριτσιών.
Για τον λόγο αυτό, οι επιστήμονες από τη Σχολή Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστημίου της Βοστώνης και άλλα Ερευνητικά Κέντρα, μελέτησαν 3.483 γυναίκες και 1.022 άνδρες, ηλικίας 21 έως 45 ετών, οι οποίοι προσπαθούσαν να αποκτήσουν παιδιά.
Οι ερευνητές αναφερόμενοι στη μελέτη αυτή, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «Pediatric and Perinatal Epidemiology», παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες για ένα χρόνο ή μέχρι να μείνει η γυναίκα έγκυος. Παρατήρησαν μάλιστα με χαρά ότι αυτό που συνέβη πρώτο ήταν να μείνειη γυναίκα έγκυος.
Στην έναρξη της μελέτης, το 33,9% των γυναικών και το 5,2% των ανδρών ήταν εμβολιασμένοι κατά του ιού HPV.
Η ανάλυση των στοιχείων που συγκεντρώθηκαν έδειξε ότι η συσχέτιση ανάμεσα στον εμβολιασμό και τις πιθανότητες σύλληψης και στα δύο φύλα ήταν μηδαμινή.
Ωστόσο, όταν οι επιστήμονες εξέτασαν και τις υποκατηγορίες του δείγματός των συμμετεχόντων και διαπίστωσαν ότι στις γυναίκες με ιστορικό σεξουαλικώς μεταδιδόμενης λοίμωξης ή φλεγμονώδους νόσου της πυέλου, ο εμβολιασμός είχε αυξήσει κατά 35% τις πιθανότητες σύλληψης. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι γυναίκες αυτές ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για μόλυνση με ιό HPV.
Ο χειρουργός γυναικολόγος Δρ. Δημήτρης Μπιλάλης, MBBCh, MMedSc, CCST, FRCOG, ειδικός στην Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και Ενδοσκοπική Χειρουργική αναλύοντας τη μελέτη αυτή επισημαίνει ότι δεν βρέθηκε καμία αρνητική επίδραση του εμβολιασμού κατά του ιού HPV στη γονιμότητα ανδρών και γυναικών. Αντίθετα, όπως λέει, η μελέτη δείχνει ότι ο εμβολιασμός μπορεί να προστατεύει τη γονιμότητα σε άτομα που έχουν κάποιο άλλο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα.
Επομένως, τα ευρήματα αυτά πρέπει να εφησυχάσουν όσους διστάζουν να εμβολιαστούν, φοβούμενοι ότι ο εμβολιασμός θα έχει συνέπειες στη γονιμότητά τους.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
Του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος