Νομικοί προβληματισμοί για την καθιέρωση υποχρεωτικών εμβολιασμών

Πέμπτη, 12 Οκτώβριος 2017 20:43 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Νομικοί προβληματισμοί για την καθιέρωση υποχρεωτικών εμβολιασμών

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών διερεύνησε τις νομικές πτυχές της υποχρέωσης για εμβολιασμό στους πολίτες και τους επαγγελματίες υγείας
Ενημέρωση των γονέων για την ανάγκη εμβολιαστικής κάλυψης των παιδιών πρόκειται να ξεκινήσει το υπουργείο Υγείας και μάλιστα με την έκδοση ειδικών ενημερωτικών φυλλαδίων που θα δίνονται στους γονείς από το σχολείο των παιδιών.
Στην απόφαση αυτή φαίνεται να καταλήγει το υπουργείο Υγείας μετά την προχθεσινή συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών η οποία είχε ως αντικείμενο την νομική αντιμετώπιση των υποχρεωτικών εμβολιασμών.
Κατά τη συνεδρίαση, δύο νομικοί, ένας της επιτροπής βιοηθικής και ένας του ΚΕΕΛΠΝΟ, ανέλυσαν όλες τις πιθανές αποφάσεις για υποχρεωτική εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών και τις νομικές συνέπειες που αυτές θα φέρουν, δεδομένου ότι ο εμβολιασμός αποτελεί ιατρική πράξη και υπόκειται στην ευχέρεια του ασθενή να τη δεχθεί η όχι. (Στην περίπτωση των παιδιών, επειδή είναι ανήλικα, την ευθύνη της επιλογής φέρουν οι γονείς).
Καθώς το αντιεμβολιαστικό κίνημα εξελίσσεται, η επιλογή της έκδοσης ενημερωτικών φυλλαδίων, εμφανίζεται ως πρώτη λύση, προκειμένου να ενημερωθούν οι γονείς για τις επιπτώσεις της άρνησης εμβολιασμού, όχι μόνο για τα παιδιά τους, αλλά και για την άρση του φράγματος ανοσίας που δημιουργείται από το μαζικό εμβολιασμό και συνακόλουθα και του προβλήματος δημόσιας υγείας που δημιουργείται. Ταυτόχρονα, θα δίνονται και οι απαραίτητες πληροφορίες για την ασφάλεια των εμβολίων και την έλλειψη παρενεργειών στα παιδιά από τον εμβολιασμό τους.
Αντίστοιχα, εξετάσθηκε το θέμα του εμβολιασμού των επαγγελματιών υγείας, για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου στους νοσηλευόμενους ασθενείς και συζητήθηκαν μέτρα όπως η χρήση μάσκας και γαντιών κλπ, χωρίς όμως να ληφθεί κάποια συγκεκριμένη απόφαση.

Η γρίπη
Δεδομένου ότι ξεκινά τώρα η εμβολιαστική περίοδος για τη γρίπη, η επιτροπή από την προηγούμενη συνεδρίασή της, επιβεβαίωσε ότι υπάρχει επάρκεια εμβολίων, καθώς είναι ήδη διαθέσιμα στην αγορά 2,5 εκατ. τεμάχια, εκ των οποίων το 1,5 εκατομμύριο αφορά τα τετραδύναμα και τα υπόλοιπα τα τριδύναμα.
Στο μεταξύ, από την πλευρά των φαρμακοποιών ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έστειλε επιστολή στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, την πρόεδρο του ΕΟΦ καθ. Κατερίνα Αντωνίου και τον πρόεδρο της ΗΔΙΚΑ Αναστάσιο Τάγαρη, για την σύμπραξη όλων των εμπλεκομένων μερών στην ομαλή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού.
Στην επιστολή, ο ΠΦΣ αναφέρει ότι παρατηρήθηκε πρόβλημα στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση και δεν εμφανίζονται ταυτόχρονα όλα τα διαθέσιμα εμβόλια. Ιδίως δε για τα τετραδύναμα, ούτε αυτά εμφανίζονται ταυτόχρονα, ενώ έχουν κοινή σύνθεση και δεν υπάρχει δυνατότητα επιλογής.
Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι οι συνθέσεις των τριών εμβολίων περιέχουν τα στελέχη των ιών της φετινής περίοδου, εντούτοις μικρές διαφορές στη σύνθεση δεν τα καθιστούν ανταλλάξιμα, ώστε να εμφανίζονται ταυτόχρονα στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, με αποτέλεσμα ο γιατρός να πρέπει να επιλέξει συγκεκριμένο εμβόλιο για συνταγογράφηση.
Από την πλευρά τους οι λοιμωξιολόγοι επισημαίνουν ότι όλα τα διαθέσιμα για τη γρίπη εμβόλια είναι ικανοποιητικά, αφού περιέχουν τα κύρια στελέχη από τα οποία προσβάλλονται οι ασθενείς στη χώρα μας, και επισημαίνουν την ανάγκη για έγκαιρους εμβολιασμούς ώστε να αποφευχθούν οι πιθανές επιπλοκές και η ανάγκη νοσηλείας, ιδίως των ευπαθών ομάδων πληθυσμού.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
Του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος