Πεθαίνουν με πόνους 25 εκατομμύρια ασθενείς κάθε χρόνο

Δευτέρα, 16 Οκτώβριος 2017 20:22 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Πεθαίνουν με πόνους 25 εκατομμύρια ασθενείς κάθε χρόνο

Κάθε χρόνο, 25 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν με έντονους πόνους, που θα μπορούσαν να είχαν μετριαστεί με μορφίνη (με λίγα σεντς ανα δόση), δήλωσαν ερευνητές.
Το παραπάνω αντιπροσωπεύει σχεδόν το ήμισυ των θανάτων παγκοσμίως κάθε χρόνο, ανέφεραν ερευνητές στο Lancet προειδοποιώντας για παγκόσμια κρίση πόνου.
Η πλειοψηφία των ανθρώπων που δεν είχαν πρόσβαση ζούσε σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος που έλαβαν λιγότερο από το 4% των 299 τόνων μορφίνης από του στόματος που διατέθηκε παγκοσμίως, δήλωσε η ερευνητική ομάδα.
Στην άλλη μεριά του φάσματος, η κατάχρηση παυσίπονων με βάση τα οπιοειδή ήταν συχνή σε ορισμένες πλούσιες χώρες.
Ο Julio Frenk, τουUniversity of Miami δήλωσε ότι το χάσμα πόνου είναι δίκοπο μαχαίρι, με πολύ λίγη πρόσβαση σε φτηνά οπιοειδή για φτωχές χώρες και λανθασμένη χρήση από πλούσιες χώρες.
Η μορφίνη δεν ήταν μόνο πιο δύσκολο να βρεθεί σε φτωχές χώρες, ήταν και πιο ακριβή- περίπου 16 σεντς του δολαρίου για 10 mg, σε σύγκριση με 3 σεντς σε πλούσιες χώρες.

Το κόστος δεν ήταν το μοναδικό πρόβλημα
Ο Jim Yong Kim, πρόεδρος της World Bank, δήλωσε ότι η αποτυχία των συστημάτων υγείας σε φτωχές χώρες είναι σημαντική αιτία γιατί οι ασθενείς χρειάζονται παρηγορητική αγωγή. Δήλωσε ότι πάνω από το 90% αυτών των παιδικών θανάτων είναι από αιτίες που μπορούν να αποφευχθούν
Ερευνητές ανέλυσαν την ανάγκη παρηγορητικής φροντίδας εξαιτίας 20 απειλητικών νόσων, όπως HIV, καρκίνο, καρδιοπάθεια, πρόωρο τοκετό, φυματίωση, αιμορραγικό πυρετό, νόσους των πνευμόνων και του ήπατος, άνοια, δυσθρεψία και τραυματισμούς.
Από τις 172 χώρες που μελετήθηκαν, 25 δεν είχαν μορφίνη, ενώ επιπλέον 15% είχε αρκετή για να ικανοποιήσει λιγότερο από 1% των απαιτήσεων ανακούφισης πόνου.
Εκατό χώρες θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν τις συνήθεις ανάγκες ανακούφισης του πόνου σε λιγότερο από το ένα τρίτο των ασθενών, ανακάλυψε η έρευνα.
Οι ερευνητές σημείωσαν ότι η κρίση πόνου μπορεί να αντιμετωπιστεί γρήγορα και αποτελεσματικά. ‘’Έχουμε τα σωστά όπλα και γνώσεις και το κόστος για τη λύση είναι ελάχιστο.
Η άρνηση αυτής της παρέμβασης είναι ηθική αποτυχία, ιδιαίτερα όσον αφορά τα παιδιά και τους ασθενείς που βρίσκονται στο τέλος της ζωής τους’’, πρόσθεσαν.
Ακόμα 35 εκατομμύρια ασθενείς που δεν πέθαναν, επίσης δεν είχαν πρόσβαση στη μορφίνη για την ανακούφιση έντονου πόνου το 2015.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος