Η σημασία της άσκησης στους ηλικιωμένους

Mayfair_Club
Πέμπτη, 19 Οκτώβριος 2017 20:35 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Η σημασία της άσκησης στους ηλικιωμένους

Πάρα πολύ σημαντικό ρόλο παίζουν η κίνηση και η άσκηση στα ηλικιωμένα άτομα, προκειμένου να είναι σε αξιοπρεπή φυσική κατάσταση και να μην “καταπέσουν”, επιβαρύνοντας τα εθνικά συστήματα υγείας.
Μπορεί τα γηρατειά να είναι μια περίοδος ηρεμίας - ιδανικά - αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι πρέπει να παραιτούνται από κάποιες υγιεινές καθημερινές συνήθειες, όπως το περπάτημα.
Νέα δεδομένα, που δημοσιεύθηκαν στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση British Medical Journal, έδειξαν ότι η επικρατούσα άποψη ότι η άσκηση είναι για τους νέους, πρέπει να αλλάξει. Καλούν, μάλιστα, τους ηλικιωμένους να αντιληφθούν τον “ρόλο” τους, με το να μένουν σε όσο καλύτερη φυσική κατάσταση γίνεται, προκειμένου να μην γίνουν “βάρος” στο σύστημα υγείας.
Σύμφωνα με στοιχεία στη Βρετανία, 1 στις 4 γυναίκες και 2 στους 10 άνδρες δεν κινούνται σχεδόν καθόλου. Ανάλογη είναι η εικόνα και στην Ελλάδα, στις μεγάλες πόλεις, αν και όσοι ζουν στην περιφέρεια και ασχολούνται με αγροτικές εργασίες, μάλλον “σώζουν την παρτίδα”...
Η επικεφαλής ερευνήτρια Scarlett O’Mally, σύμβουλος ορθοπαιδικής χειρουργικής στο νοσοκομείο Eastbourne District General Hospital, δήλωσε ότι η άσκηση σε αυτές τις ηλικίες μπορεί να αποκαταστήσει τη φυσική ικανότητα κερδίζοντας μια δεκαετία.
“Πρέπει να ξανασκεφτούμε την κρατούσα άποψη ότι οι ηλικιωμένοι πρέπει να ξεκουράζονται. Οι άνθρωποι πρέπει να παραμείνουν ενεργοί, όσο μεγάλοι κι αν είναι. Πρέπει να αυξήσουν τη σωματική τους δραστηριότητα. Κάθε ενήλικας πρέπει να κάνει τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας σωματικής άσκησης κάθε εβδομάδα και δύο φορές ασκήσεις ενδυνάμωσης και ισορροπίας”.
Οι πτώσεις των ηλικιωμένων “μετράνε” τέσσερα εκατομμύρια ημέρες νοσοκομειακής περίθαλψης κάθε χρόνο. Η σωματική δραστηριότητα, που διατηρεί και βελτιώνει τη μυϊκή δύναμη και την ικανότητα εξισορρόπησης, είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση του κινδύνου πτώσης, ενδεχομένως εξοικονομώντας ένα δισεκατομμύριο ευρώ από τα κατάγματα ισχίου.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος