Η ρύπανση του αέρα αυξάνει τον κίνδυνο καταγμάτων στους ηλικιωμένους

Τρίτη, 14 Νοέμβριος 2017 20:11 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Η ρύπανση του αέρα αυξάνει τον κίνδυνο καταγμάτων στους ηλικιωμένους

Η διαμονή σε περιοχές με μεγάλη ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο να γίνουν εύθραυστα τα οστά και να είναι πιο επιρρεπή σε κατάγματα στους ηλικιωμένους, σύμφωνα με μια σημαντική νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο Columbia.
Οι ερευνητές μελέτησαν τα αρχεία εννέα εκατομμυρίων ανθρώπων και είδαν ότι ακόμη και οι μικρές αυξήσεις στα σωματίδια του αέρα από τις εκπομπές των οχημάτων συνδέονταν με χαμηλότερη οστική πυκνότητα.
Πιστεύουν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει την παραγωγή βασικών ορμονών και την ποσότητα του ασβεστίου, οδηγώντας σε οστεοπόρωση. Η πάθηση είναι πάρα πολύ συχνή, ειδικά μεταξύ των γυναικών και κάνει τα κόκαλα των ηλικιωμένων τόσο εύθραστα, ώστε ακόμη και μια αγκαλιά να προκαλεί κάταγμα, όσο ακραίο κι αν ακούγεται αυτό...
Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Columbia, με επικεφαλής τον Dr Andrea Baccarelli, δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο Lancet.
Ο κίνδυνος για κατάγματα σε ηλικιωμένους λόγω οστεοπόρωσης είναι μεγαλύτερος για τα άτομα που ζουν σε υποβαθμισμένες περιοχές, όπου συνήθως υπάρχει και μεγαλύτερη ρύπανση.
Στην οστεοπόρωση συνήθως δεν υπάρχουν συμπτώματα που να προειδοποιούν για τον κίνδυνο. Μόνο το 40% όσων ηλικιωμένων σπάει κάποιο κόκαλο, ξαναβρίσκει πλήρως την προηγούμενη κινητικότητά του.
Τα σωματίδια ΡΜ2,5 (που έχουν διάμετρο έως δυόμισι μικρόμετρα ή εκατομμυριοστά του μέτρου) εισχωρούν βαθιά στους πνεύμονες και στο υπόλοιπο σώμα, προκαλώντας συστημική οξειδωτική βλάβη και χρόνια φλεγμονή, πράγμα που επιταχύνει τη φυσιολογική απώλεια οστικής μάζας κι έτσι αυξάνει τον κίνδυνο κατάγματος. Επίσης το κάπνισμα σχετίζεται με παρόμοια βλάβη των οστών.
Σε έρευνα, που δημοσίευσε ο Dr Baccarelli πριν από λίγο καιρό, βρέθηκε ότι η βιταμίνη Β μπορεί να μειώσει τις επιπτώσεις της καρδιαγγειακής νόσου, που προκαλείται από την ατμοσφαιρική ρύπανση, καθώς και την επιγενετική βλάβη στο DNA.
Ωστόσο, είναι ασαφές εάν τα οφέλη της βιταμίνης Β επεκτείνονται και στην απώλεια οστικής μάζας.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
Του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος