Όταν έχει πανσέληνο, αυξάνονται τα θανατηφόρα τροχαία

Mayfair_Club
Πέμπτη, 14 Δεκέμβριος 2017 20:10 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Όταν έχει πανσέληνο, αυξάνονται τα θανατηφόρα τροχαία

Η πανσέληνος σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο να συμβούν μοιραία ατυχήματα για τους οδηγούς μοτοσκλετών, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.
Παρόλο που οι επιστήμονες δεν μπορούν, ακόμη, να εξηγήσουν για ποιους λόγους συμβαίνει αυτό, φαίνεται ότι κατά μέσο όρο τις νύχτες με πανσέληνο - οπότε έκαναν τη συγκεκριμένη μελέτη - συνέβησαν 9,1 θανατηφόρα ατυχήματα σε μοτοσικλετιστές (οι περισσότεροι δεν φορούσαν κράνος και πέθαναν από χτύπημα στο κεφάλι), έναντι 8,6 τις άλλες νύχτες.
Δηλαδή, ο κίνδυνος θανάτου ήταν αυξημένος περίπου κατά 5%, άσχετα από την ηλικία του οδηγού, τον κυβισμό της μοτοσικλέτας ή το αν φορούσε κράνος.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ντόναλντ Ρεντελμέγιερ του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Τορόντο, ανέλυσαν χιλιάδες περιπτώσεις θανατηφόρων τροχαίων σε διάφορες χώρες (ΗΠΑ, Βρετανία, Καναδά, Αυστραλία).
Σύγκριναν τον αριθμό των δυστυχημάτων τα βράδια με πανσέληνο, με τον αντίστοιχο αριθμό μια εβδομάδα πριν από την πανσέληνο και μία μετά, για μία περίοδο 50 ετών. Συνολικά μελετήθηκαν σχεδόν 500 πανσέληνοι, στη διάρκεια των οποίων υπήρξαν περίπου 4.500 θάνατοι οδηγών μηχανών.
Ο κίνδυνος θανάτου είναι ακόμη πιο αυξημένος όταν υπάρχει αυτό που συνηθίζουμε να λέμε υπερπανσέληνος, όταν το φεγγάρι είναι πιο κοντά στη Γη και φαίνεται μεγαλύτερο και φωτεινότερο από ό,τι μια τυπική πανσέληνος. Τις νύχτες αυτές συνέβησαν 10,8 θανατηφόρα τροχαία. Δηλαδή, όταν υπάρχει πολύ έντονη πανσέληνος, κατά μέσο όρο συμβαίνουν δύο παραπάνω θάνατοι από ό,τι τις άλλες νύχτες χωρίς πανσέληνο.
Ο κίνδυνος θανάτου οδηγού στη διάρκεια υπερπανσελήνου είναι κατά 22% μεγαλύτερος σε σχέση με μια κανονική πανσέληνο και κατά 32% σε σχέση με μια νύχτα με μισογεμάτο φεγγάρι.
Μια πιθανή αιτία για το φαινόμενο είναι ότι το γεμάτο φεγγάρι αποσπά την προσοχή των οδηγών από τον δρόμο. Εναλλακτικά, μπορεί το αυξημένο φως, λόγω του φεγγαριού, να δυσκολεύει τον οδηγό να συνειδητοποιήσει πόση ταχύτητα έχει αναπτύξει. Υπάρχει, τέλος, η πιθανότητα, λόγω της ρομαντικής πανσελήνου, να υπάρχει περισσότερη κίνηση στους δρόμους.

Ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός δεν έχει πρόσβαση
σε βασικές υπηρεσίες υγείας
Έκθεση του ΠΟΥ και της World Bank, αποκάλυψε ότι αναγκαίες υπηρεσίες υγείας δεν είναι προσβάσιμες τουλάχιστον στο ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού, ενώ πολλοί άλλοι αναγκάζονται να υποστούν μεγάλη φτώχεια έχοντας να πληρώσουν για περίθαλψη στην οποία δεν μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικώς.
Περίπου 800 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ξοδεύουν τουλάχιστον το 10% του οικογενειακού τους εισοδήματος στην περίθαλψή τους ή στην περίθαλψή ενός άρρωστου παιδιού και 100 εκατομμύρια από αυτούς έχουν ως αποτέλεσμα λιγότερο από $1.90 την ημέρα για να ζήσουν.
Ο Jim Yong Kim, πρόεδρος της World Bank, δήλωσε ότι θα πρέπει επειγόντως να αυξήσουμε τις προσπάθειές μας στην παγκόσμια υγειονομική κάλυψη.
Η έκθεση περιλαμβάνει και καλά νέα. Αυτός ο αιώνας είδε να αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν υπηρεσίες όπως οι εμβολιασμοί, φάρμακα κατά του HIV/AIDS και αντισύλληψη.
Ωστόσο υπάρχουν μεγάλα κενά στη διαθεσιμότητα των υπηρεσιών στην υποσαχάρια Αφρική και τη νότια Ασία, έδειξε η έκθεση. Σε άλλες περιοχές, βασικές υπηρεσίες όπως ο οικογενειακός προγραμματισμός και ο παιδικός εμβολιασμός είναι πιο διαθέσιμες αλλά οι οικογένειες δυσκολεύονται οικονομικά για να πληρώσουν.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος