Όλο και περισσότεροι νέοι έχουν εμμονή με την τελειότητα

Mayfair_Club
Δευτέρα, 08 Ιανουάριος 2018 20:08 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Όλο και περισσότεροι νέοι έχουν εμμονή με την τελειότητα

Αύξηση πάνω από το ένα τρίτο στην τελειομανία παρατηρείται μεταξύ των νέων. Οι millennials, όπως λέγονται οι νέοι της εποχής μας, αντιμετωπίζουν πιέσεις που, για τις προηγούμενες γενιές, ήταν αδιανόητες, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Ζούνε στην εποχή των like και του ό,τι δηλώσεις είσαι. Οι μη ρεαλιστικές προσδοκίες που δημιουργούνται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι “παράλογες” απαιτήσεις στην εργασία έχουν κάνει τους νέους να θέλουν να είναι τέλειοι για να πετύχουν στη ζωή.
Τόσο πολύ, μάλιστα, που η εμμονή με την τελειότητα μεταξύ τους αυξήθηκε κατά 30% τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, σύμφωνα με τη μελέτη “Perfectionism Among Young People Significantly Increased Since 1980s”, που δημοσιεύθηκε στην αμερικανική επιστημονική έκδοση Psychological Bulletin.
Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Bath & York St John ανέλυσαν τα στοιχεία από 41.641 μαθητές και φοιτητές, από τον Καναδά, τις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία, από το 1989 έως και το 2017.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο νεοφιλελευθερισμός έδωσε έμφαση στον αθέμιτο ανταγωνισμό, με αποτέλεσμα την αυξημένη πίεση από τους γονείς και τον κοινωνικό περίγυρο για την επίτευξη των καλύτερων Πανεπιστημιακών σπουδών και ακολούθως καλύτερων θέσεων εργασίας.
Όσον αφορά στα φύλα, το μεγαλύτερο βάρος το αισθάνονται οι γυναίκες, αφού, εκτός από τις παραπάνω προσδοκίες, έχουν στόχο να αποκτήσουν αψεγάδιαστη εμφάνιση. Μάλιστα τα νέα κορίτσια αρχίζουν να νιώθουν πίεση να φαίνονται όμορφα ήδη από την τρυφερή ηλικία των επτά ετών, κάτι που έχει φανεί από παλαιότερα ευρήματα.
Οι νέοι της νέας εποχής είναι, επίσης, κατά 33% πιο πιθανό να αισθάνονται ότι τους κρίνουν σκληρά και ότι το περιβάλλον τους έχει μεγάλες απαιτήσεις από εκείνους. Επίσης εξαντλούν τον οργανισμό τους και “καίγονται”, παθαίνουν burnout.
Ο επικεφαλής ερευνητής Dr Thomas Curran τόνισε την ανάγκη να σταματήσει να προωθείται ο ανταγωνισμός εις βάρος της ψυχολογικής υγείας των νέων.
Όπως είπε: “Τα αυξανόμενα ποσοστά τελειομανίας, που επισημάνθηκαν σε αυτή τη μελέτη, συμπίπτουν με τρεις δεκαετίες νεοφιλελευθερισμού, γεγονός που έχει αναγκάσει τους νέους να ανταγωνίζονται μεταξύ τους με βάση όλο και πιο απαιτητικές κοινωνικές και οικονομικές παραμέτρους”.
Όλα αυτά αυξάνουν τις ψυχολογικές δυσκολίες και ανεβάζουν τα standards, με τα οποία οι τελειομανείς κρίνουν και τους γύρω τους. Ανεβάζουν τον πήχυ κατά 16%, βάζοντας μη ρεαλιστικά πρότυπα, λένε οι ερευνητές ανήσυχοι.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος