Κάποια παλιά παιχνίδια είναι τοξικά για τα παιδιά

Mayfair_Club
Δευτέρα, 29 Ιανουάριος 2018 20:18 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Κάποια παλιά παιχνίδια είναι τοξικά για τα παιδιά

Οι περισσότεροι γονείς κρατάνε κάποια από τα παιχνίδια του πρώτου τους παιδιού για το δεύτερο ή, αν δεν κάνουν άλλο παιδί, τα προσφέρουν σε φιλανθρωπικά ιδρύματα. Επίσης οι παιδικοί σταθμοί είναι γεμάτοι από παιχνίδια από “δεύτερο χέρι”.
Όπως αναφέρεται στην επιθεώρηση Environment Science and Technology, σε πολλά από αυτά τα παιχνίδια, όπως τουβλάκια, κούκλες, παζλς και αυτοκινητάκια, εντοπίστηκαν υψηλές συγκεντρώσεις επικίνδυνων μετάλλων, όπως το βάριο, ο μόλυβδος, το βρώμιο, το κάδμιο, το χρώμιο και το σελήνιο. Πρόκειται για μέταλλα με χρόνια τοξικότητα και τα παιχνίδια αυτά πολλές φορές τα μικρά παιδιά τα βάζουν στο στόμα.
Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Plymouth ανέλυσαν 200 χρησιμοποιημένα πλαστικά παιχνίδια, που βρήκαν σε σπίτια, παιδικούς σταθμούς και ιδρύματα σε ολόκληρη τη νοτιοδυτική Αγγλία.
Ο Dr Andrew Turner, ένας από τους ερευνητές, χρησιμοποίησε φασματοσκοπία ακτίνων Χ, για να αναλύσει την παρουσία των μετάλλων μέσα σε μεμονωμένα παιχνίδια.
“Τα μεταχειρισμένα παιχνίδια είναι μια ελκυστική επιλογή για τις οικογένειες, επειδή μπορούν να τα πάρουν απευθείας από φίλους ή συγγενείς ή να τα αγοράσουν φθηνά”, είπε ο Dr Turner.
Όμως, ενώ τα μοντέρνα παιχνίδια που κυκλοφορούν στην αγορά της ΕΕ εγκρίνονται βάσει ειδικής οδηγίας για την ασφάλεια των παιχνιδιών, δεν υπάρχει κανένας ανάλογος κανονισμός που να καλύπτει την ανακύκλωση ή την επαναπώληση παλαιότερων παιχνιδιών.
“Οι καταναλωτές θα πρέπει να έχουν μεγαλύτερη επίγνωση των πιθανών κινδύνων που συνδέονται με τα μικρά, εύθραυστα και έντονα χρωματισμένα παλιά πλαστικά παιχνίδια ή εξαρτήματα.
Αν δεν το γνωρίζουν αυτό, το ελκυστικό κόστος, η ευκολία και η ανακύκλωση των παιχνιδιών, που έχουν χρησιμοποιηθεί παλαιότερα, έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει μια “κληρονομιά” χημικής μόλυνσης για τα μικρότερα παιδιά”, κατέληξε ο ερευνητής.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος