Η καθημερινή συζήτηση βελτιώνει τη ζωή των ανοϊκών ασθενών

Mayfair_Club
Πέμπτη, 08 Φεβρουάριος 2018 19:10 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Η καθημερινή συζήτηση βελτιώνει τη ζωή των ανοϊκών ασθενών

Μια ανθρώπινη κουβέντα, έστω δέκα λεπτά κάθε μέρα, είναι πολύ βοηθητική για τους ανθρώπους με άνοια. Τους βελτιώνει την ποιότητα ζωής, σύμφωνα με νέα μελέτη, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 800 ηλικιωμένοι από 69 οίκους ευγηρίας της Βρετανίας.
Οι άνθρωποι που κατοικούν σε οίκους ευγηρίας, μακριά από τις οικογένειές τους, συχνά υποφέρουν από μοναξιά και δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στο νέο περιβάλλον και να κάνουν νέους φίλους. Όταν, δε, πάσχουν από άνοια, που, ούτως ή άλλως, καθιστά δύσκολη την επικοινωνία, ενίοτε απομονώνονται και, τελικά, δεν περνάνε καλά.
Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο PLOS Medicine, έδειξαν ότι η αλληλεπίδραση με άλλα άτομα, σε συνδυασμό με την εξατομικευμένη περίθαλψη, μείωσαν σημαντικά τον θυμό και την ανησυχία των ηλικιωμένων.
Το προσωπικό στους οίκους ευγηρίας εκπαιδεύτηκε, ώστε να μάθει τα ενδιαφέροντα και τις ικανότητες των ασθενών και να τους ρωτάει για τις οικογένειές τους και για τη φροντίδα που έλαβαν. Αυτή η συζήτηση οδήγησε σε πιο εξατομικευμένη φροντίδα και ενσωμάτωσε μια ώρα κοινωνικής αλληλεπίδρασης την εβδομάδα.
Περιελάμβανε κουβέντες σχετικά με την οικογένεια του ασθενούς ή τα ενδιαφέροντά του, όπως ο αθλητισμός, για να τον βοηθήσει στη συνέχεια να συμμετάσχει σε δραστηριότητες, όπως η κηπουρική ή η μουσική.
Η μελέτη διαπίστωσε βελτιώσεις στην ποιότητα ζωής, στην ανησυχία και στα νευροψυχιατρικά συμπτώματα, με τα μεγαλύτερα οφέλη να παρατηρούνται στα άτομα με μέτρια και με σοβαρή άνοια.
"Στην πραγματικότητα τα σχετικά απλά πράγματα, εάν εφαρμοστούν με συνέπεια, μπορούν πραγματικά να κάνουν τη διαφορά στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων με άνοια", δήλωσε ο καθηγητής Clive Ballard, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Exeter, επικεφαλής της έρευνας.
Η ίδια έρευνα διαπίστωσε ότι σε πάρα πολλούς οίκους ευγηρίας, ζήτημα είναι αν το προσωπικό ανταλλάσσει λίγες κουβέντες κάθε μέρα με τους ενοίκους, το πολύ ένα με δύο λεπτά, ίσα - ίσα για τα διαδικαστικά, που αφορούν στη λήψη της θεραπείας και στη διατροφή.
Όμως οι ηλικιωμένοι ασθενείς - ειδικά αν πάσχουν από άνοια - χρειάζονται μια πιο ζεστή, πιο ανθρώπινη επικοινωνία, δυο ανθρώπινες κουβέντες, και όχι "ξύλινη" συμπεριφορά.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος