Επίσταξη και Πρώτες βοήθειες

Mayfair_Club

Γράφει η Αικατερίνη Δ. Γιώτη*

Δευτέρα, 12 Φεβρουάριος 2018 13:21 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Επίσταξη και Πρώτες βοήθειες

Η επίσταξη ή ρινορραγία είναι η έξοδος αίματος από τη μύτη και υπολογίζεται ότι το 10-12% των ανθρώπων έχουν ένα επεισόδιο στην διάρκεια της ζωής τους. Είναι συχνότερη τους χειμερινούς μήνες λόγω της χαμηλής υγρασίας και της επακόλουθης ξηρότητας του βλεννογόνου της μύτης. Τα περισσότερα επεισόδια είναι μικρής σημασίας, δεν χρήζουν παρέμβασης ή ιατρικής εκτίμησης και είναι συχνότερα στα παιδιά. Οι σοβαρές αιμορραγίες συμβαίνουν συνήθως σε άτομα άνω των 50  ετών.
  Η ρινική κοιλότητα έχει εξαιρετικά πλούσια αιμάτωση. Οι περισσότερες ρινορραγίες προέρχονται από το πρόσθιο τμήμα του διαφράγματος (αγγειακή κηλίδα του Kiesselbach) ενώ οι σοβαρότερες οπίσθιες προέρχονται από κλάδους της σφηνοϋπερώιας αρτηρίας.
  Τα αίτια της επίσταξης διακρίνονται σε τοπικά και συστηματικά. Στα τοπικά αίτια περιλαμβάνονται:
- οι τραυματισμοί στο βλεννογόνο της μύτης κατά την προσπάθεια καθαρισμού της με το δάκτυλο ή σε κακώσεις της μύτης
- οι οξείες φλεγμονές: ρινίτιδες, ρινοκολπίτιδες
- τα διάφορα νεοπλάσματα: θηλώματα, κακοήθεις όγκοι
Στα συστηματικά αίτια, τα οποία προκαλούν σοβαρή ή μη ελεγχόμενη επίσταξη, περιλαμβάνονται:
- οι παθήσεις του αίματος: αναιμίες, λευχαιμίες, πολλαπλό μυέλωμα
- οι αιμορραγικές διαθέσεις: σύνδρομο Rendu-Osler-Weber, θρομβοπενία
- η λήψη φαρμάκων: αντιπηκτικά, ασπιρίνη
- ενδοκρινικά αίτια: έμμηνος ρύση, εγκυμοσύνη
- άγνωστα αίτια-ιδιοπαθής επίσταξη (10%)
  Η διάγνωση περιλαμβάνει όχι μόνο τη διαπίστωση της επίσταξης, αλλά και την ανεύρεση της αιτίας και της εστίας της αιμορραγίας. Το ιστορικό είναι σημαντικό για να διευκρινιστεί η συχνότητα της αιμορραγίας, η προηγούμενη συμπτωματολογία (πχ ρινική απόφραξη ή υποτροπιάζουσα επίσταξη από την ίδια πλευρά μπορεί να είναι δηλωτικά κάποιας νεοπλασίας), και η ύπαρξη άλλων νοσημάτων ή η λήψη φαρμάκων.
 
Με την πρόσθια ρινοσκόπηση ελέγχεται το πρόσθιο τμήμα της μύτης και διαπιστώνονται οι αιμορραγίες την αγγειακής κηλίδας, ενώ με την ενδοσκόπηση της μύτης ελέγχεται το οπίσθιο τμήμα της ρινικής κοιλότητας για τη διαπίστωση εστίας ή άλλης παθολογίας.
 
Οι θεραπευτικές επιλογές ποικίλουν ανάλογα με τη βαρύτητα και τη θέση της αιμορραγίας. Οι πρόσθιες ρινορραγίες μπορούν να αντιμετωπιστούν με χημική καυτηρίαση με νιτρικό άργυρο ή με ηλεκτροκαυτηρίαση με διπολική διαθερμία. Σε περιπτώσεις που η αιμορραγία δεν μπορεί να ελεγχθεί με αυτούς τους τρόπους ή αν αιμορραγεί διάχυτα ο βλεννογόνος, τότε τοποθετείται ρινικός πωματισμός με γάζες ή άλλα αιμοστατικά υλικά.
 
Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις της οπίσθιας ρινορραγίας τοποθετείται οπίσθιος πωματισμός με μπαλόνι ή γάζες και ο ασθενής νοσηλεύεται στο νοσοκομείο για παρακολούθηση. Σε εμμένουσα αιμορραγία, διενεργείται χειρουργική απολίνωση αρτηριών ή εμβολισμός αγγείων.

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ- Τι πρέπει να κάνω αν ματώσει η μύτη μου;
- Παραμείνετε ψύχραιμοι: οι περισσότερες ρινορραγίες είναι ασήμαντες και σταματούν εύκολα
- Εμποτίστε ένα βαμβάκι με οξυζενέ ή ένα αποσυμφορητικό spray (οξυμεταζολίνη) και τοποθετήστε το στο ρουθούνι που αιμορραγεί
- Πιέστε ταυτόχρονα τα πτερύγια της μύτης σταθερά για 10 συνεχόμενα λεπτά
- Το κεφάλι πρέπει να είναι ελαφρώς σκυμμένο μπροστά (ΟΧΙ πίσω), για να μην καταπίνετε το αίμα
- Τοποθετήστε κρύα επιθέματα στη μύτη, το πρόσωπο και το μέτωπο για πρόκληση αντανακλαστικής αγγειοσύσπασης
- Σε περίπτωση που δεν σταματήσει σε 10-20 λεπτά ή αν επαναληφθεί η αιμορραγία, επισκεφτείτε τον ΩΡΛ σας ή το πλησιέστερο Νοσοκομείο

* Η κ. Γιώτη είναι Ωτορινολαρυγγολόγος, Χειρουργός Κεφαλής & Τραχήλου και διατηρεί το ιατρείο της, στην οδό Λυκούργου 104 (Κεντρική Πλατεία) Σπάρτη

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος