Η χρόνια χρήση αντικαταθλιπτικών συνδέεται με άνοια

Mayfair_Club
Πέμπτη, 26 Απρίλιος 2018 21:07 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Η χρόνια χρήση αντικαταθλιπτικών συνδέεται με άνοια

Φάρμακα, που λαμβάνονται από εκατομμύρια ανθρώπους για την κατάθλιψη, για το Πάρκινσον και για την ακράτεια, μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο να εμφανιστεί άνοια. Τα ανησυχητικά ευρήματα δημοσιεύονται στο BMJ.
Η νέα μεγάλη μελέτη βρήκε έναν "ισχυρό σύνδεσμο" μεταξύ της εκφυλιστικής ασθένειας και της αντικαταθλιπτικής φαρμακευτικής αγωγής, ακόμη και όταν έχει διαρκέσει έως 20 χρόνια πριν από τη διάγνωση.
Ειδικότερα ορισμένοι ασθενείς αντιμετωπίζουν 30% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια.
Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι μπορεί να υπάρχουν 20.000 άνθρωποι που υποφέρουν σήμερα από άνοια, ως αποτέλεσμα της λήψης των φαρμάκων αυτών, μέρος μιας ευρύτερης ομάδας, που ονομάζονται αντιχολινεργικά, που, επίσης, συνταγογραφούνται σε ασθενείς με προβλήματα στην ουροδόχο κύστη και me νόσο του Πάρκινσον.
Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα, που εμπλέκονται περισσότερο στη μελέτη, περιλαμβάνουν την αμιτριπτυλίνη, την δοσουλεπίνη και την παροξετίνη. Παράλληλα ο κίνδυνος άνοιας συνδέθηκε και με τα φάρμακα της ουροδόχου κύστης τολτεροδίνη, οξυμπουτιλίνη και σολιφενασίνη, καθώς και με το φάρμακο προσικλιδίνη, που συνταγογραφείται για το Πάρκινσον.
Μόνο στην Αγγλία πιστεύεται ότι σχεδόν 2.000.000 άτομα λαμβάνουν αυτά και άλλα παρόμοια φάρμακα.
Την έρευνα έκανε το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας (East Anglia).
Ο επικεφαλής ερευνητής Dr George Savva, από τη Σχολή Επιστημών Υγείας του UEA, δήλωσε: "Διαπιστώσαμε ότι τα άτομα, που είχαν διαγνωσθεί με άνοια, είχαν έως 30% περισσότερες πιθανότητες να έχουν πάρει συνταγογραφούμενη θεραπεία με συγκεκριμένες κατηγορίες αντιχολινεργικών φαρμάκων. Η συσχέτιση με την άνοια αυξάνεται, ανάλογα με την μεγαλύτερη έκθεση σε αυτούς τους τύπους φαρμάκων".
Σε μια ενημέρωση, ο Dr Savva και οι συνάδελφοί του, συντάκτες της μεγάλης μελέτης, δήλωσαν ότι οι κίνδυνοι που διατρέχουν όλοι είναι διαφορετικοί, με βάση τη θεραπεία, την γενετική και τον τρόπο ζωής τους.
Να σημειωθεί ότι τα αντιχολινεργικά είναι διαθέσιμα πάνω από 50 χρόνια. Στοχεύουν σε ένα τμήμα του νευρικού συστήματος που επηρεάζει την μάθηση και την μνήμη, καθώς και την καρδιά, τα μάτια, το στομάχι και την ουροδόχο κύστη. Βέβαια δεν βρέθηκε καμία σχέση μεταξύ των αντιχολινεργικών αντιϊσταμινικών και εκείνων που έχουν συνταγογραφηθεί για κράμπες στο στομάχι, διαλύοντας τους φόβους
Ενώ οι βραχυπρόθεσμες παρενέργειες αυτών των φαρμάκων, όπως η σύγχυση, είναι γνωστές, η νέα έρευνα είναι η πρώτη που εξετάζει τα πιθανά αποτελέσματα σε έναν ευρύ πληθυσμό και για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ο Chris Fox, καθηγητής κλινικής ψυχιατρικής στη Νομική Σχολή του UEA και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, δήλωσε ότι τα ευρήματα αποκάλυψαν έναν "δυνητικά σημαντικό κίνδυνο".
"Οι γιατροί και οι ασθενείς πρέπει, επομένως, να είναι προσεκτικοί σχετικά με τη χρήση των αντιχολινεργικών φαρμάκων. Πρέπει να εξετάζουν τον κίνδυνο των μακροχρόνιων γνωστικών επιδράσεων, καθώς και των βραχυπρόθεσμων επιπτώσεων, που σχετίζονται με συγκεκριμένα φάρμακα, όταν σταθμίζουν τους κινδύνους και τα οφέλη από τη χρήση τους".

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος