Οι άνθρωποι λένε ευχαριστώ μία φορά στις είκοσι

Mayfair_Club
Τετάρτη, 23 Μάιος 2018 20:46 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Οι άνθρωποι λένε ευχαριστώ μία φορά στις είκοσι

Έχετε αναλογιστεί πόσο συχνά λέμε - αν λέμε - ευχαριστώ; Διεθνής έρευνα, που ασχολήθηκε με το θέμα, έδειξε ότι εκστομίζουμε τη συγκεκριμένη λέξη μόλις μία στις είκοσι φορές.
Η πρώτη σκέψη είναι πως το φαινόμενο ξεκάθαρα έχει να κάνει με την αγένεια, αλλά μάλλον σχετίζεται με τις παραδόσεις. Κι έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι μεταξύ των γλωσσών υπάρχουν μεγάλες διαφορές.
Ενώ το «ευχαριστώ» λέγεται περίπου μία φορά στις επτά στα αγγλικά και στα ιταλικά (στο 14,5% και στο 13,5% των περιπτώσεων αντίστοιχα), στα πολωνικά λέγεται μόνο στο 2% των περιπτώσεων που ζητιέται η βοήθεια κάποιου, ενώ σε μερικές φυλές απλώς δεν υπάρχει καν λέξη για το «ευχαριστώ»!
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Νικ Ένφιλντ του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, ανέφεραν στο περιοδικό PNAS ότι μάλλον θεωρούμε δεδομένο ότι οι άλλοι θα μας εξυπηρετήσουν/βοηθήσουν στην καθημερινότητά μας.
Ανέλυσαν δειγματοληπτικά 1.057 βιντεοσκοπήσεις και ηχογραφήσεις καθημερινών συνομιλιών και κοινωνικών ανταλλαγών σε οκτώ γλώσσες σε διάφορα μέρη του κόσμου.
Η ηχογράφηση ή η βιντεοσκόπηση έγινε με την τοποθέτηση μικροφώνου ή κάμερας στα σπίτια και σε άλλα σημεία κοινωνικών συναντήσεων μεταξύ ανθρώπων που ήταν συγγενείς, φίλοι ή γνωστοί.
Διαπιστώθηκε ότιστις καθημερινές επαφές οι άνθρωποι σπάνια λένε «ευχαριστώ», όταν άλλοι τους βοηθάνε για μικροπράγματα (π.χ. να τους δίνουν το αλάτι στο τραπέζι του φαγητού).
Η έρευνα βρήκε ότι κατά μέσο όρο οι άνθρωποι ανταποκρίνονται άμεσα εννέα στις δέκα φορές (88%), όταν τους ζητείται η βοήθεια, πράγμα που δείχνει ότι τους αρέσει η συνεργασία. Επειδή ακριβώς σε πολλούς πολιτισμούς οι κοινωνικές ομάδες το θεωρούν αναμενόμενο ότι οι άνθρωποι θα συνεργάζονται μεταξύ τους, το «ευχαριστώ» θεωρείται μάλλον κάτι περιττό.
«Στις άτυπες καθημερινές ανταλλαγές σε όλο τον κόσμο ο γενικός κανόνας είναι να ανταποκρίνεσαι στη συνεργατική συμπεριφορά του άλλου, χωρίς να λες ρητά τη λέξη "ευχαριστώ", αλλά απλώς συνεχίζοντας αυτό που κάνεις» σύμφωνα με τους ερευνητές.
Το αντίθετο συμβαίνει στα μέρη που οι επαφές μεταξύ των ανθρώπων είναι πιο τυπικές και επαγγελματικές, όπως, για παράδειγμα, σε ένα κατάστημα.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος