Τι συμβαίνει στο σώμα ενός μωρού που μένει, για λίγα λεπτά, μέσα στο αυτοκίνητο

Mayfair_Club
Τρίτη, 12 Ιούνιος 2018 20:15 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Τι συμβαίνει στο σώμα ενός μωρού που μένει, για λίγα λεπτά, μέσα στο αυτοκίνητο

Το National Safety Council δημοσίευσε χθες (12/6) έκθεση, βάσει της οποίας 742 παιδιά έχουν πεθάνει στις ΗΠΑ, από θερμοπληξία, μέσα σε οχήματα, από το 1998 έως το 2017. Δηλαδή, 37 παιδιά χάνουν τη ζωή τους, από αμέλεια των γονιών τους, κάθε χρόνο μόνο στις ΗΠΑ. Το φαινόμενο φυσικά, δεν αφορά μόνο την άλλη ακτή του Ατλαντικού, αλλά όλον τον πλανήτη.
Το 87% των παιδιών που "χάθηκαν", ήταν ηλικίας έως 3 χρόνων.
Ο αριθμός των θυμάτων έφτασε στα 42, μόνο το 2017, παρουσιάζοντας άνοδο της τάξης του 39% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά. Όλοι οι θάνατοι θα μπορούσαν να 'χουν αποφευχθεί.
Δεδομένου ότι υπάρχει μια αδιαφορία, μολονότι τα νούμερα είναι τρομακτικά, 21 πολιτείες έχουν φροντίσει να προσθέσουν κάτι στη νομοθεσία τους, ώστε να αποφεύγονται αυτά τα δυστυχήματα. Οκτώ έχουν ενημερώσει πως υπάρχει το ενδεχόμενο εγκληματικών κατηγοριών, για εκείνους που αποδεδειγμένα αφήνουν επί τούτου τα παιδιά, μέσα στο αυτοκίνητο, μόνα.
Ο νόμος προφυλάσσει και όσους δρουν καλή τη πίστει, για να σώσουν ένα παιδί που κινδυνεύει. Για την ιστορία, μόλις πριν λίγες ημέρες, εργαζόμενος τεράστιου εμπορικού καταστήματος -εκ των πιο γνωστών- στις ΗΠΑ, απολύθηκε γιατί προσπάθησε να σώσει μια τέτοια κατάσταση.
Μεταξύ των παιδιών που έχασαν τη ζωή τους, από θερμοπληξία μέσα στο αυτοκίνητο, το 55% των γονιών ή των φροντιστών, δεν γνώριζε πως υπήρχε κάποιος, στο πίσω κάθισμα. Το 27% των παιδιών είχε μπει στο όχημα, χωρίς να 'χουν γνώση οι γονείς. Το 18% των γονιών ή των φροντιστών είχαν πλήρη επίγνωση ότι αφήνουν το παιδί τους μέσα στο αυτοκίνητο.
Όλοι είπαν πως "ήταν για λίγα λεπτά, για να κάνω μια δουλειά". Σε αυτά τα λεπτά, το μωρό τους ζούσε το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Όπως αποδεικνύουν πειράματα, οι 30 βαθμοί Κελσίου, μέσα στο όχημα, μπορούν να αυξηθούν κατά επτά βαθμούς, σε διάστημα μικρότερο των 10 λεπτών. Ακόμα και αν έχετε αφήσει λίγο ανοιχτό το παράθυρο.
Επίσης, το σώμα ενός παιδιού ζεσταίνεται 2 με τρεις φορές πιο γρήγορα από αυτό ενός ενήλικα και αρχίζει να "σβήνει" πιο γρήγορα.
Υπάρχουν και οργανώσεις που έχουν ζητήσει από την αυτοκινητοβιομηχανία να δημιουργήσει ειδικό ήχο -σαν και αυτόν που ακούμε όταν δεν βάζουμε τη ζώνη μας-, εάν υπάρχει παιδί στο πίσω μέρος του οχήματος.
*Όλα τα παραπάνω, για την αύξηση στη θερμοκρασία του σώματος και τους θανάτους, ισχύουν και για τα ζώα συντροφιάς.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΙΔΗΣΗ

Στείλτε μας τα δικά σας νέα, φωτογραφίες, σχόλια, σκέψεις, παρατηρήσεις και δείτε τα δημοσιευμένα στο lakonikos.gr και στην ημερήσια εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Διεύθυνση e-mail(*)
Μη έγκυρη διεύθυνση e-mail

Περιγραφή(*)
Συμπληρώστε μια περιγραφή για την είδηση σας

Φωτογραφία

Κωδικός Ασφαλείας(*)
Κωδικός Ασφαλείας
Ο κωδικός ασφαλείας είναι λάθος